Discover the finest spaces
Delen

Coen van Veen (Grand Hotel Huis ter Duin): ‘Authenticiteit weegt zwaar in deze branche’

Grand Hotel Huis ter Duin heeft een nieuw gezicht. Na bijna tien jaar neemt Robbert Jan Meinardi afscheid als International Sales Director van het hotel, om aan de slag te gaan als directeur van de Conference Hotel Group in Amsterdam. Hij draagt het stokje over aan Coen van Veen, die een jaar geleden overkwam van Landgoed Duin & Kruidberg. Coen krijgt de taak om tegelijkertijd in de voetstappen en uit de schaduw en van Robbert Jan te treden. Wij spraken Coen over authenticiteit, oranje broeken en zijn vroege liefde voor luxe hotels.

De foto boven dit artikel stuurde Coen voorafgaand aan ons interview. Een foto van hem met Robbert Jan Meinardi, waar het plezier vanaf spat.

Coen schrijft: “Wellicht is het leuk om de foto ‘Orange Dutchies’ bij het interview te plaatsen? Dat is een foto van een event dat wij samen hebben bijgewoond in de UK en past leuk bij het verhaal denk ik. Een mooie, typerende foto!”

Leuke foto! Was dit tijdens een verkleedpartij?

“Die oranje broek is hoe wij op beurzen en events in het buitenland rondlopen. Dat is ons trade mark, zeg maar. Laatst hadden we een gala, dan dragen we hem onder een smoking jasje. Het leuke is dat wij Nederlanders dat ook wel kunnen maken, dat is inherent aan de Nederlandse cultuur. Tuurlijk, we nemen het serieus en begrijpen als geen ander hoe het spel werkt, maar we doen het wel op een leuke manier. Down to earth, maar met een ‘twist’. Ik merk dat de boekers dat heel erg waarderen.”

“Als kind was ik al helemaal gefascineerd door hotels. Het was een soort magische wereld, waar ik alles van wilde weten.”

Het is die humoristische benadering die zorgt dat Coen en Robbert Jan, en daarmee Grand Hotel Huis ter Duin blijven hangen bij de opdrachtgevers. Dat wanneer ze aan Nederland denken, ze denken aan die gezellige jongens in de oranje broeken. Coen merkt het bij speed dates met opdrachtgevers. “Aan het eind van de dag weten ze echt niet meer hoeveel kamers je hotel heeft, maar ze onthouden wel het gevoel dat ze hadden tijdens het gesprek. Ik geloof daar heel sterk in en Robbert Jan natuurlijk ook. Sommige mensen zeggen weleens dat ik een kopie ben van hem, haha… Onze manier van werken ligt heel dicht bij elkaar. Natuurlijk heb ik dingen van hem geleerd en me aangepast, maar qua stijl leken we al op elkaar.”

Vorig jaar ging je van Landgoed Duin & Kruidberg naar Grand Hotel Huis ter Duin. Volgens mij heb je een vrij duidelijke voorkeur voor de luxere locaties?

“Vroeger ging ik elk jaar met mijn familie naar een hotel, op familieweekend. Als kind was ik al helemaal gefascineerd door hotels. Het was een soort magische wereld, waar ik alles van wilde weten. Mijn ouders waren nog in hun hotelkamer en dan zat ik al aan de bar een chocomel te drinken, omdat ik het zo mooi vond om die processen in het hotel te observeren.

Later, tijdens mijn opleiding aan de Hotelschool heb een stage gedaan in Schotland, in Skibo castle. Dat is een heel mooi landgoed, waar Madonna ook getrouwd is. Mijn stage was als butler en dat gaf me de mogelijkheid om te leren hoe je topniveau presteert. Heel gaaf om met zo’n passie te werken, nee is daar écht geen antwoord. Wat ik doe, dat wil ik ook echt goed doen. Dan neig je denk ik automatisch naar een bepaald niveau. Ik kan me niet voorstellen dat je goed presteert als je voor een product werkt dat niet helemaal bij je eigen karakter past.

Daarom heb ik na mijn opleiding ook bijna zes jaar bij Landgoed Duin & Kruidberg gewerkt, voor Bernard Lensink en zijn sales team. Dat was voor mij een heel mooie leerschool.”

RobbertJan1

Tijdens de M&IT Awards in Londen kunnen de internationale relaties van Grand Hotel Huis ter Duin afscheid nemen van Robbert Jan. Tijdens die avond maakt Grand Hotel Huis ter Duin kans om  gekozen te worden tot ‘Best Overseas Hotel’, wat een prachtige toegift zou zijn. Daarna gaat Coen officieel aan de slag als International Sales Director, in het team van Stephan Stokkermans.

“Ik vind het heel bijzonder dat deze rol me nu al gegund wordt, zo snel. Maar ik heb er ook alle vertrouwen in dat het heel leuk gaat worden. Ik heb al een aantal jaar de internationale sales gedaan, maar het is heel gaaf om dat de komende jaren verder uit te bouwen. Als je alleen al kijkt naar de Engelse markt, daar zijn zoveel booking agencies. Er zijn altijd wel mensen die het product nog niet kennen, die je kan enthousiasmeren.”

Wat neem jij van jezelf mee in deze functie?

“Authenticiteit is één van de belangrijkste dingen in mijn vak. Daarmee kan je je onderscheiden. Het is jezelf zijn, maar dan ook écht, en daar hoort eerlijkheid en vertrouwen bij. Het gaat vaak om zaken van groot belang voor een bedrijf, zoals een productlancering. Het is belangrijk dat je elkaar dan begrijpt, de boeker het gevoel geeft dat je kan levelen en dezelfde visie deelt. Dat je er samen uitkomt, wat er ook gebeurt.

Soms kan het voor het hotel voordelig zijn om een deal te sluiten, ook als ik twijfel of onze zalen wel zo goed bij een evenement passen. Ik kies er dan voor om eerlijk te zijn, te adviseren om het ergens anders te doen. Ik vind het heel belangrijk om wat ik beloof ook waar te maken en een goede band op te bouwen. Dat is iets wat in deze branche zwaar weegt.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.