Discover the finest spaces
Delen

Circl: een evenementenlocatie als living lab voor circulaire innovatie

In een branche die in steeds grotere mate synoniem is voor beleving zijn bijzondere locaties een must. Als we het hebben over locaties met een bijzonder verhaal, dan is er één locatie die eruit springt: Circl. Deze evenementenlocatie op de Amsterdamse Zuidas opende haar deuren in de zomer van 2017 als proeftuin voor iedereen die zich met duurzame innovatie en specifiek met circulaire economie bezighoudt. De locatie zette het begrip ‘circulair’ in ons land definitief op de kaart. Wat komt er bij kijken om events te organiseren in een circulaire locatie? Wij nemen een kijkje achter de schermen en spreken met event manager Eveline de Kleijn en banqueting coördinator Marjolein Kuypers.

We geven het meteen toe: alvorens we aan dit gesprek begonnen, moesten wij ons ook even inlezen in de term ‘circulair’. Het idee van een circulaire economie is dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen door producten zoveel mogelijk te recyclen en nieuwe afvalstromen te voorkomen. Bij de ontwikkeling van een circulair gebouw, zoals Circl, wordt daarom zoveel mogelijk gebruik gemaakt van onderdelen die al een leven achter de rug hebben. Zo bestaat in Circl het isolatiemateriaal in het plafond uit oude spijkerbroeken, zijn de kozijnen van de vergaderruimten afkomstig uit oude kantoorpanden en is het meubilair eerder door ABN AMRO (initiatiefnemer van Circl) gebruikt en hersteld. Maar er is bij de bouw ook alvast rekening gehouden met het scenario waarin het gebouw ooit misschien moeten worden gesloopt. Alle grondstoffen – van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen – kunnen in de toekomst opnieuw worden hergebruikt.

Circulair, sfeervol interieur

Opvallend is dat je op het eerste gezicht niet aan Circl ‘merkt’ dat het een circulaire locatie is. Het paviljoen staat midden op de Zuidas, omringd door indrukwekkende moderne kantoortorens. Als je aan de voorkant van het gebouw binnenstapt valt het wel op dat er veel met hout is gewerkt. En dat er relatief veel planten zijn in het interieur. De gehele begane grond is één grote open ruimte. Aan de ene kant bevindt zich het restaurant, waar het bruist van de gezelligheid met zakelijke lunchgasten; aan de andere kant is een ontvangstruimte en event space. Op verschillende plekken zijn zithoeken gecreëerd met smaakvol design meubilair. Het is er, kortom, sfeervol. Dat was niet altijd het geval, blikken Marjolein en Eveline terug. “In het begin was Circl erg minimalistisch ingericht. Maar als locatie moet je een goede balans zien te vinden tussen het circulaire verhaal en een sfeer waar mensen zich prettig bij voelen. Circl is een living lab voor circulaire economie. Dat geldt voor organisaties die hier hun events houden, maar ook voor ons als evenementenlocatie.”

Is het mogelijk om een volledig circulair event te organiseren?

Absoluut, zegt Eveline stellig: “Het is natuurlijk wel afhankelijk van het type event en het doel dat je voor ogen hebt. Als het om een meeting gaat in een van onze zalen, dan kom je een heel eind. Het eten en drinken zijn zo goed als volledig circulair. Circl ligt super centraal, naast station Amsterdam Zuid. Dus alle gasten kunnen met de trein of metro komen. De stroom wekken we op met de zonnepanelen op ons dak en wat we extra verbruiken, compenseren we door bomen aan te planten. Maar krachtstroom blijft wel een dingetje. Dus heb je grote televisieschermen, licht en geluid nodig, of een dj met lichten en lampen, dan wordt het moeilijk om het volledig circulair te houden. Maar ik probeer de organisator van events altijd te challengen en te kijken of er een duurzamer alternatief is. Je hoeft niet meteen van 100% naar 0%, het kan ook in kleine stappen.”

Wat het werk voor Eveline en collega’s uitdagend maakt, is dat Circl de eerste evenementenlocatie is die op deze manier werkt. Om echt volledig circulair te zijn, ben je ook afhankelijk van je leveranciers; van de keuken en de techniek tot de schoonmaak en de beveiliging aan toe. Door met leveranciers in een speciale Facilitaire Coalitie samen te werken, waarbij iedereen zich aan de circulaire doelen heeft verbonden, is Circl echt uitgegroeid tot een living lab voor nieuwe circulaire innovaties en verspreiden deze ideeën zich ver buiten de muren van de locatie.

Hoe werkt circulaire catering?

Als pionier op het gebied van circulaire economie moet het team van Circl regelmatig zelf het wiel uitvinden. En niet in de laatste plaats gebeurt dat in de keuken, vertelt Marjolein, die vanuit Vermaat Groep als banqueting coördinator op de locatie werkt. Circulair koken houdt in dat je werkt met wat er op het moment beschikbaar is. “Dus we werken altijd met producten van het seizoen, maar ook met restpartijen. Als er in de week van jouw event een visoverschot is, dan serveren we waarschijnlijk een vis-menu. Onze chef-kok Rudolf Brand werd in 2018 uitgeroepen tot meest duurzame chef van Nederland. Hij maakt een weekmenu met wat er op dat moment beschikbaar is, dus je kunt bij ons niet ver van tevoren kiezen dat je vlees wilt eten. Daarnaast spelen groenten de hoofdrol en houdt de chef de regel 80-20 aan (80% groenten en 20% vlees of vis). Wanneer mensen voor het eerst onze kaart bekijken, dan moeten ze vaak even wennen aan dat idee. Maar wanneer we uitleggen wat het idee daarachter is, het verhaal van onze circulaire visie vertellen, dan is iedereen eigenlijk altijd enthousiast! Bovendien is onze chef-kok heel creatief en weet hij altijd hele verrassende en smaakvolle gerechten te maken.”

Bijzonder aan circulaire catering is dat het niet per definitie altijd de meest ‘duurzame’ optie is. Het gaat met name ook om het tegengaan van verspilling: “Stel: een van onze leveranciers belt dat hij een hele lading boontjes heeft die afkomstig zijn uit Senegal. Het feit dat die bonen hier naartoe zijn getransporteerd is natuurlijk totaal niet duurzaam. Maar ze zijn al in Nederland, en ze zijn over, want er was een afnemer voor die het ineens laat afweten. Dan kunnen we het vanuit circulair oogpunt op de kaart zetten, om voedselverspilling tegen te gaan.”

Wat doet Circl met de kennis die hier in het living lab wordt opgedaan?

Waar veel organisaties hun innovaties het liefst voor zichzelf houden, heeft Circl juist het doel om alle kennis te delen en te verspreiden. Met een speciale programmering met workshops en lezingen, rondleidingen door de locatie en zelfs een speciale service desk waar je terecht kunt met circulaire vraagstukken, is Circl enorm transparant. Eveline: “Circl wil een inspiratiebron zijn en mensen helpen om de transitie te maken naar een circulaire bedrijfsvoering, en uiteindelijk naar een circulaire en duurzame maatschappij. Veel mensen willen wel, maar ze weten niet goed waar ze moeten beginnen. We worden steeds vaker benaderd met vraagstukken over circulaire economie; niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Wij merken dat de behoefte aan kennis over dit onderwerp sterk toeneemt. Toen we in 2018 voor het eerst events organiseerden rondom de nationale Week van de Circulaire Economie, moesten we eraan trekken om mensen geïnteresseerd te krijgen. Dit jaar zaten we binnen no time vol.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.