Discover the finest spaces
Delen

Becoming the most sustainable venue: hoe Jaarbeurs duurzaamheid voorop stelt

Becoming the most sustainable and smart venue in Europe. Ondanks de enorme omvang van dit doel, is het duidelijk dat de Jaarbeurs in Utrecht een mega ambitie heeft neergezet. De weg naar de meest duurzame locatie is ingeslagen en Marloes van den Berg en Niek Krebbers lijken twee topsporters met een olympische missie. Tijdens de coronapandemie zette Jaarbeurs de eerste grote stappen en in 2030 moet het doel behaald zijn. De 17 Sustainability Goals van de Verenigde Naties staan centraal, maar hier zijn ook vijf extra thema’s aan toegevoegd. Alleen een zonnepanelen dak en het gebruik van groene energie is volgens Marloes en Niek niet meer genoeg. “Het volume en de grootte van de Jaarbeurs kunnen echt een verschil maken!”

Als evenementenlocatie hoor je er tegenwoordig eigenlijk niet meer bij als je niet bezig bent met duurzaamheid. “We merken dat de jongere generatie best kritisch naar bedrijven kijkt,” zegt Marloes. Als Chief Sustainability Officer is ze volledig vrij gemaakt voor deze uitdaging. “Jongeren willen alleen nog werken voor een bedrijf dat ook echt een doel heeft. We hebben gekeken waar de Jaarbeurs nou voor staat en wat wij belangrijk vinden voor de toekomst.” De plannen voor Jaarbeurs 2.0 lagen er al, maar de coronapandemie bracht alles in een stroomversnelling. Niek is als Salesmanager Acquisitie en Concepten Derden nauw betrokken bij het duurzaamheidstraject. “Ik denk dat corona ons bepaalde inzichten heeft gegeven, zoals de bewustwording dat dit voor onder andere het klimaat echt nodig is. Persoonlijk heeft het me ook zeker beïnvloed. Ik ben meer gaan nadenken over hoe ik met een gezin met drie kinderen vaker de fiets kan pakken of minder vlees ga eten.”

Sustainability Goals en vijf thema’s

In 2030 moet het nieuwe vastgoed en de transformatie van Jaarbeurs 2.0 afgerond zijn. Hiermee wil Jaarbeurs de meest duurzame congres- en eventlocatie van Europa zijn, waar talloze facetten van duurzaamheid bij komen kijken. Ze doen dat samen met alle medewerkers, maar ook met hun exposanten, bezoekers, organisatoren en leveranciers. Het gaat niet enkel om alleen een zonnepanelen dak, maar ook bijvoorbeeld om inclusiviteit en diversiteit in bedrijfsvoering, een groene menukaart en het laten staan van de auto om vervolgens de trein of de fiets te pakken. “We hebben voor zes SDG’s gekozen die onder vijf thema’s vallen,” vertelt Marloes.

Onder het thema maatschappelijke venue valt de samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Zo zijn er tijdens evenementen speciale inzamelpunten voor statiegeldflesjes, waarvan de opbrengst naar het centrum gaat. Medewerkers van Jaarbeurs organiseren regelmatig fondsenwervende acties. Ook stellen zij hun kennis en middelen ter beschikking waar het Máxima centrum een evenement wil organiseren.

De pijlers zero waste en circulariteit zijn een duidelijk en tastbaar voorbeeld van duurzaamheid. “Enerzijds hebben we een partnership met Trees for All. Waarbij we voor elke vergadering of evenement een boom planten. Daarnaast hebben we ook de ambitie om nieuw vastgoed te realiseren waarin de 17 SDG’s een plek krijgen en hebben we heel veel swirl (gft resten vanuit de keukens) waarvan we compost kunnen maken voor eigen moestuinen. Zo zijn we volledig circulair. We zijn daarnaast bijvoorbeeld ook camera’s aan het plaatsen om te monitoren wat we weggooien om zo voedselverspilling tegen te gaan.”

Het tegengaan van verspilling is niet het enige voedingspunt waar Jaarbeurs op focust. “In ons bedrijfsrestaurant zijn we 100% vegetarisch,” vertelt Marloes trots. “Ik vind het belangrijk dat onze klanten zien dat we het hele plaatje serieus nemen. Voor de overige horeca zitten we op 90% vegetarisch.” Jaarbeurs ontwikkelde nieuwe menu’s met topchefs en hun partner Greendish. De gerechten worden zo veel mogelijk on-the-spot gemaakt en de menukaarten worden zoveel mogelijk gecombineerd. Op die manier worden de versproducten zo efficiënt mogelijk ingezet. Voedsel van dichtbij maakt minder vervoerskilometers en is vaak voedsel van het seizoen. Om die redenen werkt Jaarbeurs samen met veel Utrechtse leveranciers. Voedsel wat van ver weg komt, zoals koffie en sinasappelen, heeft een duurzaamheidskernmerk.

Inclusiviteit en diversiteit: een plek waar iedereen thuis is

Het HR-beleid speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen en implementeren van duurzame initiatieven, zoals mobiliteit, duurzame inzetbaarheid en diversiteit. Jaarbeurs heeft gendergelijkheid omarmt en ziet een gelijke man-vrouwverdeling over alle lagen van de organisatie. Marloes vertelt: “Dit moet ik Albert Arp, CEO van Royal Jaarbeurs, echt nageven. Hij heeft altijd gepleit voor een gelijke verdeling. Onze CFO is een vrouw, dat vind ik heel sterk. Het gaat echter niet alleen om de verhouding man en vrouw in het management, maar vooral over een werksfeer waarin we echt naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek gaan over standpunten, ideeën en meningen.”

Een plek waar iedereen zich veilig kan voelen, is ook een locatie die goed te bereiken is. Zowel voor mensen met een lichamelijke beperking, als voor het reizen van en naar de locatie. “We motiveren mensen om met de trein of de fiets te gaan,” vertelt Niek. “We zitten natuurlijk naast het centraal station van Utrecht, wat al 50 jaar zo is. De volgende stap is om te kijken hoe we daar nog duurzamer mee verder kunnen gaan.” Marloes vult aan: “Het parkeersysteem is gedigitaliseerd en dat scheelde iets van 300.000 tot 400.000 parkeertickets per jaar.” In 2021 werd het nieuwe mobiliteitsbeleid ingevoerd waardoor het gebruik van het openbaar vervoer makkelijker wordt. Jaarbeurs biedt (elektrische) leasefietsen en deelauto’s, waardoor het woon-werkverkeer duurzamer wordt. Waarbij ook de reistijd voor veel werknemers is afgenomen. Dubbele winst!

Jaarbeurs wil inspireren en geïnspireerd worden

Het team wat zich bezighoudt met het traject is ontzettend gedreven, maar als congres- en evenementenlocatie werk je met opdrachtgevers van buiten het bedrijf. Jaarbeurs probeert ook hen te inspireren en maakt bijvoorbeeld geen gebruik meer van losse flyers voor evenementen. “We proberen zoveel mogelijk informatie digitaal te maken en hebben hier ook een nieuwe app voor ontwikkeld,” vertelt Niek. “Voor onze eigen evenementen kunnen we dat natuurlijk makkelijk zelf bepalen, maar naar onze klanten toe zal je ze in bepaalde keuzes mee moeten nemen en moeten laten zien hoe succesvol het is. Onze klanten staan er gelukkig voor open. Zij weten ook dat als je voor Jaarbeurs kiest, je die duurzame weg inslaat.” Bij het organiseren van een meeting of event wordt er dus enthousiast met je meegedacht in het toepassen van groene opties. Niek vervolgt: “Als je nu als locatie niks met duurzaamheid hebt, speel je op de lange termijn niet meer mee. Energielaadpalen zijn dan niet meer genoeg, ook de operationele afdelingen spelen mee in het totaalplaatje.”

Maar de ambitie van Jaarbeurs rijkt nog verder. In hun webshop verkopen zij duurzame producten, waardoor exposanten en organisatoren onder meer kunnen kiezen voor circulaire stoelen en tafels. In samenwerking met Change.inc nam Jaarbeurs een podcast en Marloes schuift vaak aan in de media om zo hun boodschap te verspreiden.

In 2030: most sustainable and smart venue

Er zijn weinig andere grote evenementenlocaties die midden in een grote stad zitten. Inspiratie halen uit andere venues is dus lastig, ook omdat Jaarbeurs op deze manier uniek in haar soort is. Marloes haalt haar inspiratie dan ook van buiten de directe branche en kijkt naar muziekfestivals. “Een bekende Britse band heeft een duurzaam concept, waarbij ze compleet co2 positief gaan. Voor hen is dat natuurlijk iets realistischer te behalen, omdat wij een gebouw hebben waarbij we gebruik moeten maken van de huidige faciliteiten.” Niek vult haar aan. “De kracht zit hem vooral in door te kijken naar wat er buiten de branche gebeurt en hoe wij dat bij ons kunnen inzetten. De doelstelling van ons team is om de horizon te verbreden en kijken naar wat er haalbaar is voor onze venue.”

En wat er haalbaar is voor Jaarbeurs is ontzettend veel. Het lijkt erop dat zij met deze enorme doelstelling, de toewijding en het enthousiasme een goede kans maken om zichzelf in 2030 the most sustainable and smart venue in Europe te noemen. Wat vooral belangrijk is, is de aandacht die er wordt besteed aan het grote klimaatprobleem waar wij allen mee te maken hebben. Jaarbeurs inspireert opdrachtgevers, hun medewerkers en henzelf om flink (elektrisch) gas bij te geven, zodat de jongere generatie eventplanners, bezoekers en de rest van de wereld kunnen blijven genieten van onze planeet.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.