Discover the finest spaces
Delen

Bart Elshof: ‘WesterLiefde is volwassen geworden’

Bruisende festivals en clubavonden in de weekends, grote congressen en zakelijke evenementen doordeweeks. De Westergasfabriek in Amsterdam is nog immer geliefd bij het jonge publiek, maar spreekt ook een steeds serieuzere doelgroep aan. En WesterLiefde groeit mee, zo vertelt Bart Elshof tijdens een rondleiding door de industriële evenementenlocatie. Deze zomer bracht het team samen met Echt Design verbeteringen aan op het gebied van comfort in de bovengelegen ruimte WesterUnie, de club die het team van WesterLiefde doordeweeks ook verhuurt.

WesterUnie maakte naam als industriële ruimte in de rauwste zin van het woord: betonnen vloer, stalen pilaren en een overloop van verzaagde zeecontainers. In de weekenden vinden hier dampende clubavonden plaats. Maar de ruwste randjes worden op subtiele wijze bijgeschaafd.

Elshof leidt ons naar de overloop, die jaren terug werd opgebouwd uit restmateriaal. Het balkon werd deze zomer uitgebreid, waarbij het oude restmateriaal plaatsmaakte voor een gloednieuwe constructie. De leuning, het hek, het is allemaal net even wat strakker. Het rookhok, dat eerst nog pontificaal midden op het balkon stond, verhuisde naar een nieuw gebouwde verdieping. “Het balkon wordt nu vaker gebruikt als vipgedeelte, waar bijvoorbeeld de directie zich tijdens een event kan terugtrekken. Of een jury gaat hier zitten om te overleggen.”

“Zoals je bij elke trend ziet, begint die basic en wordt het vervolgens steeds luxer. Mensen zoeken de sfeer van industrieel, met  de klasse  en comfort van goede en stijlvolle locaties.”

Dezelfde stijl is doorgetrokken op de wanden, qua kleur en materiaalgebruik, zodat meer één geheel ontstaat. De steile stalen trap – zo één met putjes waar dameshakken zo venijnig in blijven hangen – werd vervangen door een houten model. Het typeert de nieuwe weg die de locatie is ingeslagen. “We bewegen ons van ruig industrieel naar strak, noem het ‘urban chique’.”

Is ‘urban chique’ het nieuwe rauw industrieel?

“Industrieel blijft absoluut in trek, vooral voor events van bedrijven in de creatieve sector. In een grote afgewerkte witte ruimte heb je toch minder creatieve prikkels. Maar zoals je bij elke trend ziet, begint die basic, en wordt het vervolgens steeds luxer. Mensen zoeken de sfeer van industrieel, met de klasse en comfort van goede en stijlvolle locaties. Wij merken dat deze combinatie goed ontvangen wordt, ook door bedrijven in het luxere segment.

De laatste tijd werken we veel samen met Westergasfabriek. Met name de Gashouder wordt door bedrijven steeds meer ontdekt als interessant alternatief voor grote beurslocaties, dus we zien veel congressen op het terrein. Die bedrijven doen vaak een gedeelte hier in WesterUnie of in WesterLiefde. Die groepen hebben ook wat hogere eisen, en daar proberen wij steeds meer aan tegemoet te komen.”

Gaat een strak afgewerkte ruimte samen met het imago van WesterUnie als club?

“Dat is wel een grappig spanningsveld waarop we balanceren. WesterUnie organiseert veel techno en deephouse feesten, daarbij horen de stekkers bij wijze van spreken los langs de muur te hangen. De zaal moet niet te gelikt zijn, want dan pas je niet meer in de muziekstijl die we hier draaien. We willen professionaliseren en tegelijkertijd een credible club zijn. Dat werkt nu heel goed. Sinds september hebben we elke vrijdag een eigen clubavond, WesterUnie Presents, en die wordt steeds drukker. Daarnaast worden we de zaterdagavonden samen met externe promotors/organisatoren ingevuld, waardoor wij tot the places to be in Amsterdam behoren.”

We lopen naar beneden, waar in WesterLiefde net een event wordt opgebouwd. De sfeer in deze ruimte is totaal anders dan de rauwe Unie: hoge, smalle ramen werpen daglicht op de bakstenen wanden, de gelakte houten vloeren en het moderne witte meubilair. Het heeft een warme sfeer, wat deze locatie ook erg geliefd maakt voor bruiloften.

“Dat is zo tof aan hier werken, er kunnen zoveel verschillende dingen. Dan heb je boven een technofeestje, loop je achterlangs, door een deur, en sta je ineens op een bruiloft waar iedereen in driedelig kostuum staat.”

Wat voor event komt het best tot zijn recht in deze locatie?

“Het leuke aan dit terrein is dat je combinaties kan maken met verschillende locaties en ruimtes. Veel bedrijven doen bijvoorbeeld de opening van het event hier in WesterLiefde, voor het dagprogramma lopen ze naar de overkant van het plein naar de Gashouder, en voor het diner of het feest komen ze weer hierheen. We kunnen de zalen heel snel ombouwen. De WesterUnie is een heel toffe plek voor een diner, met lange gedekte tafels ziet de ruimte er heel bijzonder uit. Als de gasten even naar beneden gaan voor een drankje en daarna terugkomen, is het hier weer omgebouwd tot een geweldige feestlocatie. Voor nieuwjaarsborrels en kerstdiners en -feesten kunnen we zo ook echt verrassende programma’s samenstellen.”

Voor diners kun je hier ook terecht?

“Ook de kwaliteit van keuken is de afgelopen jaren ontwikkeld, door de ervaring met alle bedrijven die hier zijn geweest. We kunnen een barbecue regelen, maar vijfgangendiners doen we hier net zo goed. We serveren bijvoorbeeld op hoog niveau walking dinners voor de gasten van de hoofdsponsor Mercedes-Benz tijdens de Fashionweek, maar met net zoveel gemak verzorgen wij een mooi meergangen diner voor de sponsoren en relaties van de Unseen photofair. Tegelijkertijd bedienen we alle bezoekers via de publiekscatering vanuit het Westergasterras. Onze catering is veelzijdig en van hoog niveau.”

WesterLiefde is volwassen geworden.

“Zo kun je het zien. Een industriële locatie heeft als kenmerk dat het niet helemaal is afgewerkt, het is ruig en rauw. Maar daar heb je ook verschillende gradaties in. Met ruimtes die net wat meer zijn afgewerkt, spreek je ook de mensen aan die normaal in wat nettere locaties komen. We willen het industriële karakter bewaren, maar tegelijkertijd wel meer comfort bieden.

Toen we net begonnen op dit terrein was het nog redelijk ‘rock & roll’. Het was leuk, losjes, en van daaruit hebben we ons ontwikkeld. Dat zie ik op het hele terrein, en dus ook bij ons. Onze medewerkers zijn nog steeds leuk en losjes, maar wel beter getraind. Ons serviceniveau is veel hoger dan een paar jaar terug. En onze accountmanagers Veronique en Malou hebben door al die diverse soorten evenementen een schat aan ervaring en contacten bij de meest uiteenlopende leveranciers, waarna onze banquetingmanager Larissa het evenement in goede banen leidt.”

“De WesterUnie is een heel toffe plek voor een diner, met lange gedekte tafels ziet de ruimte er heel bijzonder uit.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.