Discover the finest spaces
Delen

B. Amsterdam: de grootste startup hub van Europa

Vier megagebouwen, waaronder één in New York, 40.000 vierkante meter kantoorvloer, honderden bedrijven gefaciliteerd en duizenden meetings en events georganiseerd; dat is wat B. Amsterdam in nog geen vier jaar tijd bereikt heeft. En het eind is nog lang niet in zicht, want terwijl de nieuwe locatie in New York nog volop in ontwikkeling is, zijn de eigenaren al bezig met andere locaties over de grens verkennen. Hoog tijd dus voor een interview met dit bizar snel groeiende bedrijf.

B. combineert een aantal facetten in hun bedrijfsvoering. Het is in de eerste plaats een aanbieder van werkplekken, bijvoorbeeld gewoon een flexwerkplek, een cubicle of een klein kantoor. Daarnaast heeft B. zich ontwikkeld als facilitator: dat wil zeggen, B. wil graag bruggen bouwen tussen startups, creatives en grote corporaties. Dat doet het simpelweg door een heleboel getalenteerde mensen onder te brengen in hun gebouwen en vervolgens kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven te stimuleren. Als laatste pijler biedt B. eventruimtes aan, die door de dynamiek van al die bedrijven enorm in trek zijn.

B. Amsterdam
Beeld: Martin Hogeboom

B.

Ons interview vindt plaats in B.1, het eerste gebouw waarmee B. zichzelf op de kaart zette. We spreken met Gérardine Cohnen, verantwoordelijk voor alle events van B. In de lounge van B.1 zitten her en der vooral jonge mensen druk te tikken op hun laptop terwijl ze wat koffie drinken. Er lopen continu mensen langs, van een meeting naar hun kantoor of om gewoon even koffie te halen. Het is druk, maar de sfeer is relaxed en ongedwongen – er is geen stropdas te bekennen.

Gérardine over het begin van B.: “Dit gebouw, het oude hoofdkantoor van IBM, is waar het allemaal begon. Het stond al jarenlang leeg en dit hele gebied in Amsterdam Nieuw-West was sowieso vrij verlaten en stil. Onze oprichters Ricardo van Loenen en Guus Meulendijks hadden een visie: een plek bieden voor al die honderden startups in Amsterdam en daarbuiten die de wereld willen veroveren met hun ideeën en talenten. En ze daarnaast mogelijkheden geven om te verbinden met gelijkgestemden en grotere bedrijven. Die visie is hier in een rap tempo werkelijkheid geworden. Door de toestroom van al die bedrijven heeft ook het hele gebied een impuls gekregen. Het is allemaal heel snel gegaan.”

En dat is een understatement. Want kort na B.1 zijn B.2 en B.3 erbij gekomen, op een steenworp afstand van B.1. Er begint hier langzaam maar zeker een tweede Zuidas – of misschien zelfs een Nederlandse Silicon Valley – te ontstaan. De nieuwe gebouwen zijn er niet alleen om in de enorme behoefte te kunnen voorzien, legt Gérardine uit: “Om de kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven te optimaliseren, heeft elk gebouw nu zijn eigen focus. B.1 focust zich met name op innovatie en startups. B.2 heeft zich toegespitst op ‘learn, create en grow’, en B.3 heeft de grote corporates en hun innovatie divisie gehuisvest.”

Events

Sinds 2015 biedt B. naast werkplekken ook evenementenruimtes aan. En die zijn erg in trek, vertelt Gérardine. “We zitten al op ruim 850 events per jaar en dat blijft groeien. Ik denk dat die populariteit te verklaren is door de dynamiek van deze omgeving. Er is reuring, er wordt gewerkt, geïnnoveerd, mensen komen hier samen om te creëren. Er heerst bovendien een relaxte sfeer. Al die dingen zorgen ervoor dat B. een grote aantrekkingskracht heeft voor eenieder die ook graag wil groeien met zijn bedrijf. En dan ligt het voor de hand om ook eens bij B. een meeting te houden.”

Want, zo stelt Gérardine, de meeste events zijn nog altijd extern – en dus niet georganiseerd door een bedrijf dat al in B. zit. “Zelfs megacorporaties zoals grote banken komen hier naartoe voor hun grote bedrijfsevent. En die komen niet omdat het hier zo chic is.”

Zo’n groter event kan bijvoorbeeld worden ondergebracht in The Wiechert, één van de grotere event spaces in B.1. Een grote, vrij kale ruimte die zich niet onderscheidt door luxe of weelde. Gérardine: “The Wiechert, en andere event spaces zoals The Mark, The Oprah en The Freddy, zijn allen vernoemd naar pioniers in hun vakgebied. Ze zijn laagdrempelig, veelal met een industrieel karakter en veel houten en stalen objecten, Maar ze hebben één ding gemeen: hier gebeuren echt dingen.”

B. Amsterdam
Beeld: Martin Hogeboom

Authenticiteit

Voor luxe ga je niet naar B., en wellicht dat dat juist de enorme populariteit verklaart. In een tijd dat de behoefte aan authenticiteit groeit is opsmuk overbodig. Waarschijnlijk is het juist het feit dat dit een dynamische werkomgeving is waar écht gewerkt wordt, dat maakt dat alle bedrijven het ook eens willen meemaken.

B.Amsterdam is, zoals het zichzelf graag omschrijft, een stad in een gebouw. Het is waarschijnlijk de grootste startup hub van Europa en het plafond is nog lang niet bereikt. Wie ook eens zo’n dynamische omgeving wil ervaren, moet vooral eens een meeting of event organiseren bij B. Amsterdam.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.