Discover the finest spaces
Delen

Appartementenhotels, de trend verklaard door City ID Group

Een nieuwe ontwikkeling van de afgelopen jaren in de hotelwereld zijn appartementenhotels. De grens tussen een appartement en hotelkamer vervaagt in dit concept. Een appartementenhotel biedt het gemak van een woning met een eigen keuken en andere voorzieningen, met de service en kwaliteit die je van een goed hotel mag verwachten. Je kunt er een paar dagen verblijven, maar ook een paar maanden.

City ID Group is één van de eerste spelers op de markt in Nederland met hun label City ID Aparthotels. Ze zijn actief in Amsterdam met als eerste locatie het Amsterdam ID Aparthotel vlakbij Sloterdijk. Al vier jaar op rij wonnen zij de World Travel Award ‘Leading Serviced Apartments Company the Netherlands’. Binnenkort openen ze vanuit een nieuw label, City ID Suites, een appartementenhotel aan het Stadionplein in Amsterdam genaamd TWENTY EIGHT. In dezelfde periode wordt gestart met de bouw van een tweede locatie van het nieuwe label City ID Suites: Boot & Co in de Amsterdamse Houthaven. Hoog tijd dus om dit fenomeen eens nader te onderzoeken. Dat doen we samen met Alexander van Nieulande, één van de mensen achter City ID Group.

We spreken in de bar van het Amsterdam ID Aparthotel, Adams ID, met Alexander. Waar komt het idee van appartementenhotels vandaan? Alexander: “Onze CEO Otto Jurgens is in 2006 begonnen met A-Partments. Met A-Partments verhuren wij luxeappartementen in het centrum van Amsterdam voor korte periodes, gericht op het zakelijke segment. Verhuur is inclusief enkele services zoals schoonmaken. Dat loopt vanaf het begin erg goed. Daarom hebben we in 2012 besloten om ons concept uit te breiden met een volgende stap: appartementenhotels. Het was in een periode van crisis, dus we zijn voorzichtig begonnen. In dit oude kantoorpand breiden we nu laag voor laag uit. We zitten momenteel op 94 kamers, en straks wordt dat uitgebreid naar 127. Daarnaast komen er een grote leisure ruimte, twee vergaderruimtes en flexwerkplekken bij. Het gaat dus hartstikke goed.”

Bleisure

De hotelgasten van City ID Group zijn een bonte mix van families, dagjesmensen en zakenlui. Dat vindt Alexander nu juist zo leuk aan hun concept. “Het is voor zakenmensen natuurlijk interessant om voor een langer verblijf het gemak van een woning te kunnen ervaren, en met de enorme aantrekkingskracht van Amsterdam als internationale hub is dat een grote en immer groeiende markt. Maar dat is niet het enige type gast dat wij aantrekken. Wij noemen het profiel van onze gasten de ‘Young Urban Executive’. De Young Urban Executives hebben andere ideeën over hotels en trips dan de generatie voor hen. Ze willen zelf keuzes maken en de vrijheid hebben om bijvoorbeeld ook zelf lekker te koken. En dus niet afhankelijk te zijn van het hotel.” Die mix van bezoekers zorgt voor een sfeer die Alexander – met gevoel voor trends – omschrijft als bleisure. Ofwel: een versmelting van business en leisure, letterlijk en figuurlijk.

Adams ID

Stijl

Alexander neemt ons mee met een ronde door het Amsterdam ID Aparthotel, om een idee te geven van wat appartementenhotels nou precies zijn. Alle type kamers passeren de revue: van de studio tot 1-slaapkamer appartement, tot de ruime 2-slaapkamer appartementen. Alexander: “Door onze verschillende type kamers kunnen we maatwerk leveren. Stel: je moet samen met je compagnon een week in Amsterdam zijn voor je bedrijf. Normaal gesproken zou je dan al snel twee kamers nodig hebben. Maar wij hebben kamers met daarin twee slaapkamers, met ook nog eens eigen badkamers. En dan wel een gezamenlijk gedeelte om bijvoorbeeld samen een hapje te eten. Is de kamer niet in gebruik en hebben we een enkele slaapkamer nodig, draaien we gewoon de sleutel om en toveren we de kamer om tot 1-slaapkamer appartement. Die flexibiliteit is voor ons dan weer gunstig.”

De stijl van het ID Aparthotel is speels. De geprinte lambrisering in het behang die in alle kamers de muren siert is design met een knipoog. Overal zijn Amsterdamse accenten aangebracht: van schilderijen (eigenlijk illustraties op de muur, inclusief getekende lijsten) van de Amsterdamse school tot teksten over Amsterdam. Alles herinnert aan de hoofdstad. Alexander: “We zitten dan niet in het centrum, maar we willen toch dat echte Amsterdamse gevoel meegeven aan onze gasten. Ook in ons nieuwe hotel proberen we dat gevoel te creëren.”

Twenty Eight Studio Amsterdam

TWENTY EIGHT

Van dat nieuwe hotel kunnen we al even proeven. Want aan het eind van de tour door het ID Aparthotel wacht ons het hoofdgerecht: een volledig ingerichte proefkamer van het nieuwe TWENTY EIGHT-hotel. En wat een hoofdgerecht is het. Met TWENTY EIGHT zet het bedrijf in op een hoger segment. Het Amsterdam ID Aparthotel is een driesterrenhotel, maar het nieuwe hotel wordt een onderscheidend hotel waarbij ingezet wordt op een vier of vijf sterren beleving. En dat zie je meteen. De kamer is vernieuwend, verfrissend en vooruitstrevend. Hij heeft veel warmblauwe en oranje accenten en veel franje, en toch voelt het rustig en in harmonie. De kamer is door middel van een open kast (met daarin weer de Amsterdamse accenten, zoals een boek over Rembrandt) gescheiden, waardoor een huiskamergedeelte en een slaapgedeelte wordt gecreëerd. De deuren en keukenkastjes zijn prachtige, massiefhouten elementen die de kamer een authentiek en robuust gevoel geven. Dat design met een knipoog van het ID Aparthotel zien we weer terug in de badkamer van de TWENTY EIGHT-kamer, waar karakteristiek Hollandse Delfts blauwe tegeltjes in een speels patroon de muur sieren.

Twenty Eight Studio Amsterdam

De nieuwe stijl is een schot in de roos, en dat is geen toeval. Er is flink geïnvesteerd om straks echt ‘onderscheidend’ te zijn. Alexander: “We zijn een samenwerking aangegaan met internationale designer Martin Brudnizki Design Studio (MBDS). Wij investeren zelf ook veel tijd en aandacht aan ons concept. MBDS heeft vervolgens, op basis van onze input, mooi werk verricht. Ook Boot & Co, ons nieuw te bouwen hotel in de Houthaven, zal qua interior design door hem ontworpen worden.”

Het nieuwe TWENTY EIGHT-hotel gaat, onder voorbehoud, 10 april open voor de eerste gast.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.