Als circulaire hotspot laat Circa Amsterdam zien hoe je circulariteit op één zet
Anderhalf jaar geleden opende Circa Amsterdam haar deuren. Een locatie die inspireert en het toonbeeld is van circulariteit. Dat zie je terug in de manier waarop het pand gebouwd is, maar zeker ook in de manier waarop ze evenementen organiseren. “We focussen op hergebruik van materialen, energie-efficiëntie en duurzame initiatieven”, vertelt Vincent de Ridder, Algemeen Directeur bij Circa Amsterdam. In deze editie van Locatiehouder aan het woord neemt hij ons mee in het circulariteitsverhaal van zijn venue.
Laten we bij het begin beginnen, want zelfs de historie van deze venue draait om circulariteit en duurzaamheid. Daarvoor moeten we terug naar 1967. Het moment waarop de iconische geodetische dakconstructie van deze venue geïntroduceerd werd op de World Expo van Montreal. “Destijds werd er nog helemaal niet gesproken over een circulaire economie”, vertelt Vincent.
Iconische koepel
Architect Richard Buckminster Fuller was zijn tijd ver vooruit. Hij droomde van een duurzame wereld en vond het noodzakelijk dat ontwerpers rekening hielden met het effect van hun activiteiten op het milieu en de samenleving. “De iconische koepel stond van 1971 tot 2003 op Schiphol en bood onderdak aan luchtvaartmuseum Aviodome. In 2018 werd het opnieuw opgebouwd, op de plek waar het nu staat. Sinds 2023 draagt het de naam Circa Amsterdam. Lange tijd was de koepel van Circa zelfs de grootste aluminium koepel ter wereld”, vult Vincent aan.
Circa Amsterdam
Duurzamer dan Circa Amsterdam kan bijna niet. We kunnen Circa dus gerust een circulaire hotspot noemen. Werkelijk alles is circulair aan deze evenementenlocatie. “Dat klopt inderdaad”, bevestigt Vincent. “De plafonds zijn van sloophout, de wanden zijn van gerecycled gips, de vloer bestaat voor 75 procent uit gebruikte materialen. Zelfs de puien zijn hergebruikt en de barren zijn gemaakt van containers waar de koepelconstructie in opgeslagen was.”
Duurzame standaard bij Circa
Wanneer het gaat over duurzaamheid, komen de ‘6 R’s’ weleens voorbij. Zes uitgangspunten die bewustwording creëren en helpen om vorm te geven aan duurzame initiatieven: rethink, refuse, reduce, reuse, repair en recycle. Voor Circa Amsterdam niets nieuws, het is de manier waarop ze werken.
Meubilair krijgt een tweede kans
Vincent: “Bij alle beslissingen die we nemen, denken we goed na over geschikte circulaire oplossingen. Waarom nieuw materiaal aanschaffen als je materiaal een tweede kans kunt geven? Het heeft veel karakter en ziet er ook nog eens waanzinnig uit. Vooral design meubilair is vaak super duurzaam, het gaat lang mee. Al het meubilair dat je bij Circa vindt, heeft een tweede leven gekregen.”
Een kritische blik
Als er toch materiaal ingehuurd moet worden, dan kijkt Circa ze of ze dit voor meerdere evenementen kunnen gebruiken. “Dat vinden opdrachtgevers ook fijn. Het zorgt namelijk voor een duurzame oplossing die ook financieel prettig is. Dit geldt ook voor branding tijdens events. De goodiebags – gevuld met spullen die vaak toch worden weggegooid – zien we allang niet meer. Branding is belangrijk, maar zorg dat je kiest voor branding die duurzaam is en die je voor meerdere events kunt gebruiken. Onze eigen vlaggen zijn bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede petflessen.”
“Onze leveranciers dagen we ook uit op het gebied van duurzaamheid. We zijn kritisch ten opzichte van verpakkingsmaterialen. Moet iets wel verpakt worden? En als dit moet, zijn de verpakkingen dan biologisch afbreekbaar? Zo geven we over de hele linie invulling aan duurzaamheid en circulariteit.”
Het sociale karakter van duurzaamheid
Circa kijkt verder dan alleen circulariteit. Vincent: “Er is natuurlijk ook het sociale karakter van duurzaamheid. We hebben bijvoorbeeld koffie van Moyee. FairChain koffie, waarbij zoveel mogelijk waarde achterblijft in de landen waar de koffie verbouwd wordt. Zodat de boeren echt een bestaan kunnen opbouwen. Je wilt altijd keuzes maken die het beste zijn op het gebied van duurzaamheid. Dat betekent ook de beste keuze voor de mensen die betrokken zijn. Het sociale karakter van duurzaamheid is minstens zo belangrijk.”
Circulaire economie in 2050
Een volledig circulaire economie in Nederland in 2050, dat is het doel van onze overheid. Is dat haalbaar? Vincent: “Dat zou fantastisch zijn. Al is er nu nog lang geen sprake van een circulaire economie. Maar het allerbelangrijkste is gewoon dat het de goede kant op gaat. Er is zoveel ruimte voor verbetering. Beleidsmakers hebben een stip op de horizon gezet. Het feit dat de overheid en bedrijven er op een goede manier mee bezig zijn is positief. Het begint toch allemaal bij bewustwording.”
“Nadenken over producten die langer meegaan bijvoorbeeld en minder grondstoffen gebruiken. We zijn nu nog teveel een consumptiemaatschappij en daar worden mensen zich steeds bewuster van. De eventbranche heeft de afgelopen jaren echt stappen gezet, daarnaast speelt het thema bij grote bedrijven natuurlijk heel erg. Circulariteit is de toekomst. Bij Circa Amsterdam laten we graag zien hoe we dat doen en inspireren we anderen om op hun manier invulling te geven aan circulaire oplossingen.”