Discover the finest spaces
Delen

Adjiedj Bakas – De toekomst van de evenementenbranche

De samenleving verandert in rap tempo. Door digitalisering kwam het bestaansrecht van eeuwenoude branches in het geding. De evenementenbranche mag dan relatief jong zijn, maar ook wij worden gedwongen om vooruit te kijken. Gaat over tien jaar alles online, of is er dan nog steeds plek voor de real life ontmoeting? Trendwatcher Adjiedj Bakas meent van wel: “Als zoogdieren willen we elkaar in de ogen kunnen kijken.”

Adjiedj Bakas houdt zich als trendwatcher bezig met de ontwikkelingen in de samenleving. En waar de meesten een probleem zien, ziet Bakas vooral kansen. Als veel gevraagd spreker kent hij de evenementenbranche goed. Al twintig jaar spreekt hij volle zalen toe. Bakas ontvangt ons in zijn Trendoffice, gevestigd in een statig pand in de Amsterdamse Pijp. Zijn kantoor is een kleurrijke verzameling van exotische kunst. Het water van een fonteintje klatert geruststellend door de ruimte.

“Het doel van een evenement wordt nog meer dat je mensen bij elkaar brengt.”

Hebt u de evenementen in de afgelopen jaren zien veranderen?

“Ja, op zich wel. Vroeger stonden sprekers echt zoals professoren, met het gezicht naar de Powerpoint presentatie en met de rug naar het publiek. De afgelopen jaren zijn events meer en meer een show geworden. Sprekers doen meer hun best om het publiek mee te nemen in het verhaal. Het zijn professionele sprekers, die spelen met de zaal. En de zalen zijn beter. Vroeger stond ik veel vaker in suffige zaaltjes, die slecht zijn uitgelicht. Al zie ik dat nog steeds vaak, de verlichting is echt een aandachtspuntje. De sprekers worden niet goed uitgelicht, terwijl dat zo belangrijk is voor hoe het verhaal overkomt. Mensen letten op de body language, dat is 80 procent van het verhaal. Wat je zegt is slechts 20 procent.”

Er gaat dus nog veel mis! Heeft u nog meer tips voor locaties?

“Vooral bij evenementen in hotels merk ik dat de gasten op een vlakke ruimte achter elkaar zitten. De mensen achterin kunnen niet zien wat er voorin de zaal gebeurt. Die locaties moeten echt toe naar nieuwe flexibele manieren om mensen toch trapsgewijs achter elkaar te zetten. Nu  is het nog ‘normaal’ dat mensen achterin de zaal maar half meekrijgen wat zich voorin de zaal afspeelt. Dat moet echt verbeterd worden.”

Wat voor invloed heeft de digitalisering volgens u op de evenementenbranche?

“De digitalisering brengt veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. De voordelen daarvan moet je zeker gebruiken. Het  gebeurt nog te vaak dat je op een event komt, maar dat je niemand spreekt waar je iets aan hebt, omdat je toevallig naast de verkeerde bent gaan zitten. Dat is doodzonde. Het doel van een evenement wordt nog meer dat je mensen bij elkaar brengt. Je moet dus zorgen dat er rendement uit komt. Stel je voor: je gaat naar een congres waar je niemand kent. Je kunt tegenwoordig van tevoren op een app kijken wie er nog meer gaat. Het wordt veel gebruikelijker dat je die straks een berichtje stuurt: ‘Dag meneer Jansen, ik zie dat u naar het zelfde evenement gaat als ik. Ik zou u graag even willen spreken, want ik doe dit en u doet dat. Laten we ergens afspreken, want wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen’. Geweldig.”

beeldgeluidawards_450[Beeld en Geluid, Hilversum]

Er zijn mensen die vrezen dat het op den duur ten koste gaat van de real life ontmoeting.

“Maar ik geloof daar niet in. We zijn zoogdieren, daaraan is niets veranderd. We zullen elkaar altijd willen blijven ontmoeten en in de ogen kijken.”

Tien jaar geleden dachten we ook dat we geen smartphone nodig hadden.

“Maar de digitalisering is al tien jaar gaande, en de markt voor events is niet gekrompen. De laatste jaren draait die zelfs weer op volle sterkte. Vergis je niet: mensen zijn eenzaam. Daarover heb ik het regelmatig in mijn boeken.  We zitten tegenwoordig de hele dag achter de computer. Maar wanneer spreek je elkaar nog? Terwijl ontmoeten erg belangrijk is: je komt op ideeën door te brainstormen met andere mensen.”

Wat voor kansen bieden die ontwikkelingen voor event managers?

“Dat biedt onwijs veel kansen! Je moet iets doen waar de mensen voor uit hun luie stoel komen. Hoe belangrijker online wordt in ons leven, hoe belangrijker een offline event moet zijn. Het kost meer tijd – je moet er naartoe rijden – dus dan moet het zó bijzonder zijn dat het die moeite waard is. Dus zorg voor een goede aanpak, voor goede sprekers. Mensen moeten naar huis gaan met het gevoel ‘wow, ik heb veel geleerd, leuke mensen ontmoet én een gezellige dag gehad’. Dat is ook belangrijk, gezelligheid.”

“Hoe belangrijker online wordt in ons leven, hoe belangrijker een offline event moet zijn.”

Hoe ziet het congres van de toekomst eruit?

“Iedereen die op een congres komt, weet al precies wie er nog meer zijn. Je koekeloert even op Linkedin wie handig is om te ontmoeten, je neemt van tevoren contact op om op dat en dat tijdstip af te spreken. Dat brengt mee dat het informele gedeelte groter wordt. De pauzes worden langer en de lunch ook, zodat je meer tijd hebt om elkaar te ontmoeten. In de pauzes zal ook niet meer worden gezeten, maar gestaan, zodat je beter van gesprekspartner kunt wisselen. Je gaat ‘tafelhoppen’. Je staat nu bij Pietje, maar Jantje die staat daar. Als je zit is dat lastig.”

Hoe kunnen evenementenlocaties zich klaar maken voor de toekomst?

“Ik verwacht dat er meer gebruik wordt gemaakt van techniek, dus locaties moeten goed blijven vernieuwen. Ik heb een filmpje bij mijn lezing, waarbij op de achtergrond zo’n ‘halleluja’-muziekje speelt. Sommige technici vinden dat enig, die gaan met de lichten spelen waardoor de hele zaal ineens in een discotheek verandert. Dat is echt leuk! Licht doet heel veel met mensen, en dat geldt ook voor geur. Een onderzoeker in Wageningen heeft ontdekt dat als iemand citroen ruikt, diegene dan zin krijgt in vis. Bij de geur van room krijg je zin in vlees. Daar kun je zóveel mee doen. Het gebeurt al in supermarkten, dus ik denk dat daar meer mee gaat gebeuren. Muziek heeft ook veel invloed op de sfeer. Het is nu tijdens events nog vaak stil, of je hoort zo’n Hoog Catharijne muzak. Ik denk dat er meer geëxperimenteerd gaat worden met licht, geur en geluid en ik verwacht dat daar mooie dingen uit komen.

Iets anders: over vier jaar is één op de twee mensen 50 plus. Dus locaties moeten zorgen voor goede belettering en bewegwijzering, en goede stoelen. De meeste locaties hebben van die stapelstoelen, daar krijg je enorm rugpijn van. Locaties moeten dus goed kijken naar comfort.”

En wat zijn de gevolgen voor u, als spreker?

“Bill Clinton laat zich tegenwoordig al op het podium projecteren. Je ziet hem over het podium lopen, je kunt met hem praten, maar hij is een hologram. Hetzelfde gebeurt al bij concerten. Google voor de grap maar eens de concerten van Celine Dion. Zij zong in een concertreeks een duet met een Italiaanse zanger, die blind is en niet goed kan reizen. Zij staat op het podium, hij wordt als hologram geprojecteerd. Ze zingen samen een duet en daarna verdwijnt hij weer. Dat heeft ze ook gedaan met Elvis Presley; het lijkt net echt. Voor events betekent het dat we de topsprekers kunnen projecteren. Bill Clinton is duur, onbetaalbaar voor de meeste events. Maar stel je voor dat je hem live laat spreken in één locatie en tegelijkertijd projecteert op nog dertig andere locaties in het land. Ik ga binnenkort voor een lezing op en neer naar Curaçao. Het lijkt me fantastisch als ik me straks ook kan laten projecteren!”

[Portretfoto Adjiedj Bakas: Avi Goodall]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.