Achter de schermen bij Hermitage Amsterdam: Hollandse Meesters
Maar liefst vijftien jaar geleden vond het eerste gesprek al plaats over hun komst naar Nederland: de 63 kunstwerken uit de legendarische Gouden Eeuw-collectie uit de Hermitage in Sint-Petersburg. De afgelopen vijf jaar werkten conservatoren van Hermitage Amsterdam en Sint-Petersburg intensief aan de voorbereidingen voor de unieke tentoonstelling: ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage – Oogappels van de Tsaren’. Van oktober 2017 tot en met mei 2018 zijn de werken voor het eerst in meer dan drie eeuwen weer even op Nederlandse bodem in de Hermitage Amsterdam.
Wat betekent een tentoonstelling van deze omvang voor het museum en hoe gaat het meetings en events team hiermee om? Wij kregen alvast een inkijkje in de voorbereidingen en kijken mee met vier van de vaste gezichten van de Hermitage: hospitality manager Leon van Bourgonje, event manager Marelie Bosch van Drakensteijn, banqueting manager Adham Ait el Haj en chef-kok Patrick Goijaerts – die een speciale menukaart samenstelde voor de komst van de Hollandse Meesters.
Hermitage Amsterdam
Bijzonder aan Hermitage Amsterdam – los van het schitterende gebouw en de locatie aan de Amstel – is dat het museum geen eigen collectie heeft. Voor de tentoonstellingen is zij afhankelijk van de grote broer in Sint-Petersburg, een van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld, met een nog grotere collectie. Hermitage Amsterdam is één van de weinige plekken waar deze stukken in wisselende tentoonstellingen worden getoond.
Ook bijzonder is hoe in Hermitage Amsterdam iedere tijdelijke tentoonstelling wordt vormgegeven als een verhaal dat door de hele locatie loopt. Elke expositie wordt op maat gemaakt. Het verhaal is zelfs terug is te zien in de menukaart van het restaurant en bij de catering van evenementen. “Dat is enorm boeiend”, vertelt Leon van Bourgonje. “We worden gedwongen om bij iedere nieuwe tentoonstelling de geschiedenis in te duiken, en uit te zoeken wat ze toen aten, wat ze dronken; en dat hullen we in ons eigen jasje.”
Oogappels
Chef-kok Patrick Goijaerts krijgt zo telkens de uitdaging om een nieuw verrassend menu te bedenken, met hulp van de conservator van de tentoonstelling. Patrick: “In een normaal à la carte restaurant volg je de trends, maar hier volgen we de kunst. Dat maakt het altijd leuk en spannend.”
Voor Hollandse Meesters kwam Patrick tot een mooie kaart met klassieke Hollandse gerechten in een bijzondere uitvoering, en creatieve verwijzingen naar de tentoonstelling. Mooi voorbeeld is het dessert van de met hemelse modder gevulde chocolade-appel – een verwijzing naar de ondertitel van de tentoonstelling: ‘Oogappels van de Tsaren’. Net als de kweepeer, die op één van de schilderijen is te zien. Patrick: “Verder gebruik ik dit keer alleen klassieke Hollandse ingrediënten, zoals in de gestoofde ossenstaart met krokante boerenkool en purée van Opperdoezer Ronde. Je moet ook geluk hebben met welke ingrediënten beschikbaar zijn in de periode van de tentoonstelling. Vorig jaar was ‘Spaanse Meesters’ hier in de winter. Wat dat betreft komt het seizoen me dit keer beter uit.”
Voor het vegetarische hoofdgerecht bedacht Patrick een ‘moestuinsalade’, geserveerd met een mousse van rode kool in de vorm van een gouden tulp. “Het zijn heel klassieke gerechten, die vroeger heel ‘boers’ werden gepresenteerd. Met mijn team brengen we daar finesse en kwaliteit in.”
Marelie Bosch van Drakesteijn: “Patrick stuurde me een foto van die gouden tulp, en die liet ik weer zien aan een opdrachtgever die net bezig is met een event voor 150 internationale gasten. Die was helemaal enthousiast! Het is heel leuk als een diner voor buitenlandse gasten een knipoog heeft naar de Hollandse keuken, maar bij een belangrijk diner hoef je je gasten ook weer geen stamppot op te dienen.”
De uitvoering
De horeca is één van de pijlers van evenementen in Hermitage Amsterdam: de locatie is er trots op dat alles in eigen huis gebeurt, door het eigen team. Marelie: “Doordat we met zijn allen bij elkaar zitten, van facilitaire dienst tot aan de marketing en communicatie en de keuken, is het heel gemakkelijk met elkaar schakelen. Daardoor hoeven we niet vast te houden aan bepaalde arrangementen, want Patrick denkt meteen met me mee. Alles kan op maat gemaakt. Je kunt precies de kaart van Patrick volgen, maar als je daarvan wilt afwijken – bijvoorbeeld met een bijzonder kerstdiner voor je bedrijf – dan maken wij een mooi diner en zorgen we dat het restaurant er prachtig uitziet. Ook fijn is dat je bij ons altijd één contactpersoon hebt, die bij het hele project betrokken is. Dat werkt heel fijn, doordat je een persoonlijke band opbouwt ben je vaak degene die ze direct een mail sturen. ‘We komen weer dit jaar, kan je alvast een offerte maken?’
De uitvoerende taak ligt met name bij banqueting manager Adham Ait el Haj en zijn team. “De opdrachtgever bedenkt hoe ze het willen hebben, en ik zorg dat ik het ergens vandaan haal. Haha, ik ben getrouwd met mijn telefoon! Bijna elke dag verandert er wel iets, en dan zorg ik dat het wordt aangepast. Bijvoorbeeld de kleding van de bediening: normaal is dat een wit overhemd en zwarte sloof, maar laatst was er bedacht dat ze voor een evenement over bouwkunde een helm opzetten. Mijn werk is zorgen alle afspraken en beloftes worden waargemaakt.”
Het team
De uitdaging zit voor Adham en zijn team met name in de logistiek, want in het museum staan de bezoekers altijd op 1; de partijen worden daaromheen georganiseerd. “Dat betekent dat we precies moeten weten hoe laat we waar kunnen beginnen met opbouwen en de routing van het gebouw uit ons hoofd kennen. Daar zijn we in de loop der jaren heel ervaren in geworden.” Marelie: “Voor ons is het belangrijk om te zien hoe het loopt wat wij beloven. Kan het wel, of roep ik iets wat voor mijn collega’s een drama wordt? Dat ze zeggen: ‘dat mag je nooit meer doen!’ Die eerlijkheid hebben we ook naar elkaar toe.”
Het team werkt nu al zo’n vijf jaar samen, en het is een hechte groep geworden, vertelt Adham. “Dat maakt dat we van weinig uitdagingen echt staan te kijken. Ik weet dat we alles kunnen waarmaken.” Adham klopt af. “Al is ieder evenement weer anders, we hebben alles wel meegemaakt.” En Hollandse Meesters? Adham: “Daar zijn we heel enthousiast over, ik ben heel benieuwd wat het voor ons gaat brengen aan uitdagende evenementen. Ik moet zorgen dat ik álles weet, en alle vragen kan beantwoorden. Iedereen verwacht rond een tentoonstelling als dit toch iets extra’s. En dat is waar wij goed in zijn.”
Marelie knikt: “Je bent altijd zo goed als je laatste event. Nu Hollandse Meesters hier komt, krijgen we het absoluut drukker. Maar eigenlijk is het hier altijd druk, de evenementen lopen altijd door. Lang niet iedereen komt naar de Hermitage vanwege de kunst, maar ook voor het mooie gebouw, ons Auditorium en de andere ruimtes die zo plezierig zijn. En het persoonlijke contact en onze flexibiliteit, dat zorgt dat ze vaak niet alleen een jaar later terugkomen, maar ook het jaar daarna en het jaar daarna.”