Discover the finest spaces
Delen

7 Industriële locaties voor evenementen met karakter

In de zoektocht naar een geschikte evenementenlocatie is het verstandig om te beginnen met het vaststellen van bepaalde kaders. Dan kan je natuurlijk denken aan zaken als ligging en capaciteit van de grootste ruimte, maar vooral ook de uitstraling en sfeer. Een van de vaak gebruikte zoektermen als het gaat om evenementenlocaties is ‘Industriële locatie’ – al enige jaren de populairste locatiesoort. Dat die industriële locaties gigantisch van elkaar verschillen, maakt weinig uit: wat ze met elkaar gemeen hebben is een stoere uitstraling en een authentiek en ondernemend karakter dat vaak perfect aansluit bij evenementen met een casual, ongedwongen sfeer. Wij bezochten voor dit artikel zeven van de mooiste industriële locaties in de markt!

DE LICHTFABRIEK – HAARLEM

Dankzij de populariteit van industriële venues zijn veel grote spelers in de markt uitgegroeid tot volwassen evenementenlocaties. Maar dat rauwe, onontdekte en experimentele karakter uit de beginjaren, dat vind je nog steeds bij de Lichtfabriek in Haarlem! Het terrein van de Lichtfabriek bestaat uit meerdere historische panden, prachtig gelegen aan het Spaarne en met veel mogelijkheden voor evenementen. Deze stoere locatie is nu nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar daar komt snel verandering in. Het terrein krijgt een enorme upgrade en zal in de komende jaren uitgroeien tot een van de industriële hotspots in de regio!

DE RIJTUIGENLOODS – AMERSFOORT

Op het terrein van een industrieel spoorcomplex in Amersfoort staat De Rijtuigenloods: een grote industriële evenementenlocatie vol karakter! De locatie heeft een prachtige hoge constructie, met veel authentieke spoorelementen en is voorzien van een smaakvol interieur. De Rijtuigenloods is groots, met een capaciteit tot 2000 personen, maar wat vooral opvalt is de slimme indeling waardoor je hier gemakkelijk de mooiste evenementen neerzet. De locatie beschikt in en rondom de grote hal over vijftien flexibel inzetbare en originele subruimten, waaronder enkele historische treinwagons. De historische details en de bijzondere omgeving, met het fraaie decor van treinrijtuigen, zorgen voor een unieke setting!

DE WERKSPOORKATHEDRAAL – UTRECHT

Een voormalige fabriek die de bijnaam ‘kathedraal’ heeft? Dat moet wel iets heel bijzonders zijn. Wie voor het eerst met eigen ogen de 23 meter-hoge Werkspoorkathedraal ziet zal meteen beamen dat dit een heel toepasselijke naam is voor deze imposante evenementenlocatie. De hoogte en lichtval van de grote fabriekshal zorgen dat het historische karakter en de authentieke elementen duidelijk naar voren komen, wat een geweldig achtergronddecor maakt voor ieder event. Maar dankzij de ruim 5800m2 vrije vloeroppervlakte is er ook alle ruimte om hier je eigen evenement neer te zetten en de setting te creëren die jij voor ogen hebt!

DE KROMHOUTHAL – AMSTERDAM

Een industriële locatie die zeker indruk maakt op je gasten is De Kromhouthal. In deze stoere hal van ruim 5000m2, met robuuste stalen constructies, werden ooit grote scheepsmotoren gebouwd. Nu is het een toonaangevende bestemming voor events en maken de authentieke kranen aan het hoge plafond deel uit van het stoere en historische decor. De Kromhouthal is adembenemend groots en imposant, maar toch flexibel in het gebruik en is voorzien van verrassend veel goede basisvoorzieningen als lichttechniek, verwarming en krachtstroom. En sinds de opening van de Noord/Zuidlijn is de Kromhouthal ook nog heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer!

INSPYRIUM – CUIJK

‘Groen’ en ‘duurzaam’ zijn niet de eerste woorden die bij je opkomen als je denkt aan industriële locaties. Totdat je bij Inspyrium bent geweest: dé locatie als het gaat om (groen)beleving. Inspyrium kijkt uit over de uitgestrekte landerijen van een boomkwekerij. De locatie heeft zes multifunctionele ruimten, waaronder een modern Penthouse en stoere Industriële hallen. Inspyrium helpt ieder event de gewenste beleving en identiteit te creëren en kan je evenement zelfs aankleden met honderden bomen uit eigen kwekerij! Het groene karakter en de wisselwerking tussen kwekerij en events maakt Inspyrium een unieke locatie voor zakelijke evenementen, congressen, beurzen en workshops.

DE PATRONAGE – ZAANDAM

Het ruige, stoere karakter van industriële locaties inspireert niet alleen event organisatoren, maar ook kunstenaars, fotografen en filmers. De Patronage is dan ook een geliefde film- en fotostudio en evenementenlocatie, gevestigd op het Hembrugterrein. Op dit mysterieuze terrein onder de rook van Amsterdam produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. Sinds 2017 hebben twee creatieve ondernemers uit de mode en lifestyle branche zich gevestigd in de oude patroneerwerkplaats. Het gesloten militaire regime maakte plaats voor een vrije, ondernemende sfeer en de fabriek werd een creatieve evenementenruimte die transformeerbaar is naar iedere gewenste setting!

SUGARCITY EVENTS – HALFWEG

SugarCity Events is qua omvang en haar rauwe karakter ongeëvenaard. En achter al dit industriële spektakel schuilt een perfect verzorgde evenementenlocatie! De voormalige suikerfabriek tussen Amsterdam en Haarlem heeft een rijkdom aan historie en beschikt over imposante ruimten. De drie verdiepingen hoge Middenfabriek bijvoorbeeld, is een spectaculaire blikvanger voor events. De originele roestige ketels, stalen balken, takels en balustraden worden geaccentueerd door de kleurrijke belichting en zorgen voor een imposant decor. Hoe groot SugarCity Events ook is, de locatie is er niet alleen voor de allergrootste events: er zijn ook compacte ruimten, zodat je hier terecht kunt met iedere groepsgrootte.

LANDGOED KLARENBEEK – KLARENBEEK

Hoezeer industriële locaties kunnen verschillen, daarvan is Landgoed Klarenbeek misschien wel het meest sprekende voorbeeld in dit lijstje. Deze evenementenlocatie heeft een unieke mix van industrieel erfgoed en het natuurschoon van de Veluwe. Op Landgoed Klarenbeek vind je diverse monumentale fabriekspanden, verscholen in het groen. Hier werd ooit koper en hout bewerkt op de kracht van de waterval. Het industrieel erfgoed werd liefdevol gerestaureerd en omgevormd tot sfeervolle evenementenlocatie. De voormalige Zagerij, Slijperij, Opslag en werkplaatsen zijn unieke ruimten waarin het ambachtelijke en industriële karakter nog duidelijk voelbaar is. Kortom: een landgoed met een inspirerende geschiedenis en een ondernemend karakter!

Meer inspirerende locaties?

Naast bovengenoemde locaties zijn er natuurlijk nog veel meer inspirerende industriële locaties te vinden in ons land. Mooie locaties zijn er te kust en te keur. Benieuwd geworden? Bekijk hier de andere evenementenlocaties! 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.