Discover the finest spaces
Delen

6 Tips voor een succesvolle hackathon

Je organisatie is dringend op zoek naar creatieve en innovatieve concepten. Er liggen genoeg ideeën op de plank, maar je wil ook de klant in het proces betrekken. Jong talent enthousiasmeren voor de organisatie is een pre en als dit evenement intern een veranderproces teweeg brengt, dan heb je het helemaal gemaakt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Heel eenvoudig, zegt Sybren Ophof, commercieel directeur van DeFabrique Evenementenlocatie in Utrecht: organiseer een hackathon!

Bedrijven als Netflix, Facebook en Google organiseren al jaren interne hackathons om nieuwe producten te bedenken. Zo werd de Like-button van Facebook tijdens zo’n sessie bedacht. Ook in Nederland worden er regelmatig hackathons georganiseerd. Bijvoorbeeld door Accenture en SNS-bank. Bij DeFabrique vond op 24 maart een hackathon van Accenture plaats. Tijdens deze ALS Data Challenge werd er gezocht naar nieuwe inzichten voor verder onderzoek naar de ziekte ALS.

[box title=”6 tips voor het organiseren van een hackathon” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1″]

  1. Doel: Zorg dat je een duidelijk doel formuleert, zodat je gericht mensen kunt uitnodigen en iedereen weet waar naartoe wordt gewerkt.
  2. Locatie: Zoek een locatie waar je de ruimte hebt om zowel grote groepen toe te spreken als teams te laten samenwerken. Een prettige sfeer is ook belangrijk. Houd daarnaast rekening met overnachting. Kun je er bijvoorbeeld veldbedden of tenten kwijt?
  3. Datum: Kies een dag in het weekend en kondig de datum minimaal twee maanden van tevoren aan, zodat de meeste mensen kunnen deelnemen.
  4. WiFi: Het beschikbare netwerk is enorm belangrijk. Met een 4MB ADSL-verbinding kom je er niet. Zo’n event vraagt om een rock solid WiFi-netwerk.
  5. Eten & drinken: De deelnemers zijn dedicated on the job en hebben geen tijd of aandacht om ergens rustig te gaan zitten eten. Snacks zoals pizza liggen voor de hand, maar op een gezond dieet presteert iedereen beter.
  6. Beveiliging: Wanneer je techneuten uitnodigt, willen ze graag dat hun apparatuur beschermd is. Ook als ze even hun werkplek verlaten. Zorg dus voor beveiliging en een waterdichte verzekering.

[/box]

DeFabrique - SNS Hackathon - Perserij (5)

[SNS Hackathon in de Perserij, DeFabrique]

Innovatie forceren

Bij hackathons komen mensen samen om in een bepaalde tijd – meestal 8, 24 of 48 uur – een probleem op te lossen. De duur, intensiviteit en het doel van een hackathon creëren een unieke sfeer, focus en betrokkenheid. “Mensen uit verschillende leeftijdscategorieën, ervaringsniveaus en disciplines komen bij elkaar en halen alles uit de kast om daadwerkelijk iets te maken. Binnen het vastgestelde aantal uur rollen er bruikbare ideeën uit deze ‘pressure cooker’. Een ideale manier dus om innovatie te forceren!”

“Al een tijdje zien wij een toename in het aantal aanvragen bij onze locatie voor hackathons”, vertelt Sybren. “Een hackathon is een ultiem ‘chaos-evenement’ en past vanwege zijn vorm en innovatieve karakter uitstekend bij DeFabrique. Het industriële decor van de oude mengvoederfabriek prikkelt het verbeeldingsvermogen en stimuleert de deelnemers optimaal in het bedenken van nieuwe ideeën. We hebben ruimte voor veldbedden en voorzien de gasten op tijd van voldoende energie in de vorm van eten, drinken en entertainment.”

Maar is een gewone brainstorm dan niet meer genoeg?

“Een hackathon gaat verder dan een brainstorm en resulteert bijvoorbeeld in een website of mobiele app. Deze evenementsvorm is ideaal om medewerkers en klanten op een plezierige manier in contact te brengen, in korte tijd veel creatieve en innovatieve ideeën te bedenken en te realiseren, nieuwe vaardigheden te leren van collega’s of mensen uit andere disciplines, te netwerken met professionals binnen en buiten de eigen organisatie, jong talent aan te trekken, de organisatie als transparant en innovatief te presenteren, nieuwe businessmodellen te verkennen en de teamgeest tussen medewerkers te versterken.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.