Discover the finest spaces
Delen

5 locaties die je moet zien tijdens de Rotterdamse Dakendagen

Van alle Nederlandse steden heeft Rotterdam waarschijnlijk de spectaculairste skyline. ‘Manhattan aan de Maas’ heeft schitterende moderne architectuur en hoogbouw. Om de bovenkant van de stad te delen, werd in 2015 voor het eerst de Rotterdamse Dakendagen georganiseerd. Op ruim 40 bekende en onbekende, openbare en privé daken zagen bezoekers de stad vanuit een nieuw perspectief. Het festival was vorig jaar compleet uitverkocht en werd na afloop bekroond met een Gold Pinnacle Award Small Event, de internationale prijs voor het beste nieuwe kleine festival.

Dit jaar komen de Rotterdamse Dakendagen terug, in het weekend van 10 tot en met 12 juni 2016. Maar waar moet je zijn tijdens de Dakendagen? GreaterVenues maakte een selectie van 5 daken die je in ieder geval gezien moet hebben!

Groot Handelsgebouw Rotterdam

Groothandelsgebouw

[Foto: Groot Handelsgebouw Rotterdam]

Vanaf het Stationsplein sta je al binnen een paar minuten bovenop het Groot Handelsgebouw, het gebouw dat onder meer plaats biedt aan de onlangs vernieuwde restaurant en congreslocatie Engels. Voor het evenement Rotterdam Viert de Stad, ter ere van 75 jaar wederopbouw, werd een gigantische trap gebouwd naar idee van architectenbureau MVRDV. Op vrijdag 10 juni is voor de Rotterdamse Dakendagen op het dak van het Groot Handelsgebouw de Kennisdag, met excursies, lunch, keynote sprekers, workshops en de uitreiking van de prijs Dakheld van het jaar. Het programma is online te bekijken. De Trap staat er nog tot en met 12 juni.

Las Palmas

1456-Rotterdam-Image-Bank 500Watt (2)

[Las Palmas tussen de hoogbouw op de Kop van Zuid. Foto 500Watt]

Het gebouw Las Palmas is tegenwoordig vooral bekend van het gelijknamige restaurant van chef-kok Herman den Blijker, maar in het gebouw vinden we ook het Nederlands Fotomuseum en evenementenlocatie LP2. Het gebouw naast Hotel New York beschikt ook over een grote groene daktuin, met waanzinnig uitzicht over de stad. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen biedt dit dak plaats aan twee evenementen: op vrijdag 10 juni is er PopUp 010, met optredens van The Yukon Club en Bolt&the Swamp People. Op zaterdag 11 juni kan je op het dak genieten van de culinaire kunsten van Herman den Blijker en van een klassiek kamerconcert door Sinfonia Rotterdam.

DakAkker

1878-Rotterdam-Partners-Editorial

[DakAkker. Foto: Ossip van Duivenbode]

DakAkker is een van de grootste stadslandbouwdaken van Europa, bovenop het dak van het Schieblock. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en worden honingbijen gehouden. Op het dak ligt ook het Dakpaviljoen, een locatie die te huur is voor vergaderingen, workshops en diners. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen neemt dakboer Wouter Bauman bezoekers mee op excursie over het dakpaviljoen en vinden we op het dak het Pop-up Theehuis.

Het Timmerhuis

1884-Rotterdam-Partners-RoyaltyFree

[De skyline van Rotterdam, met o.m. het Timmerhuis, de Markthal en het Stadhuis. Foto: Ossip van Duivenbode]

Het Timmerhuis werd pas in december 2015 geopend, naar ontwerp van architectenbureau OMA. In het gebouw worden wonen, werken, cultuur en ontspanning gecombineerd. Zo vind je hier het stadskantoor van Rotterdam, maar ook het Museum Rotterdam heeft hier 1700 vierkante meter aan expositieruimte. Zonnepanelen op het dak wekken elektriciteit op, die wordt opgeslagen in speciale batterijen waarmee auto’s worden opgeladen.

Laurenskerk

1587-Rotterdam-Partners-Editorial (1)

[Uitzicht over het Laurenskwartier, met onder andere de Markthal en de Laurenskerk. Foto: Ossip vanDuivenbode]  

Midden in het Laurenskwartier ligt het laatst overgebleven middeleeuwse gebouw van Rotterdam centrum, de Laurenskerk. Op vrijdag 10 juni organiseren de Rotterdamse Dakendagen samen met Dansvoer een bijzonder feestje rondom deze prachtige oude kerk. Op het dak van de Laurenskerk staan de hele avond dj’s te draaien, over drie verschillende kanalen. Op de daken van de omliggende gebouwen (De Heuvel, Fit For Free en Laurenssuite) kun je met een koptelefoon op dansen op de muziek van de dj van jouw keuze.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.