Zuiderstrandtheater

Complete beleving in een tijdelijke theaterlocatie

Een tijdelijk theater, direct gelegen aan de Noordzee, het strand en de haven van Scheveningen: het Zuiderstrandtheater is in veel opzichten een opvallende locatie. Met een grote zaal, vijf foyers én een als black box in te zetten podium is het theater ook nog eens enorm flexibel in het gebruik en verrassend compleet uitgerust voor een tijdelijke locatie. We kunnen hier volgens de laatste berichten nog terecht tot winter 2021, dus het wordt hoog tijd om deze locatie een bezoek te brengen!

Een tijdelijke theaterlocatie: hoe zit dat eigenlijk? Het verhaal begint met de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, naast elkaar gelegen aan het Spui in Den Haag. De twee gaan samen verder als de Stichting Dans- en Muziekcentrum in een nieuw te bouwen Onderwijs- en Cultuurcomplex. Sinds 2015 wordt aan dit imposante cultuurpaleis gewerkt en tot het gebouw haar deuren opent, vinden de culturele instellingen onderdak in het tijdelijke Zuiderstrandtheater. De combinatie van cultuur en evenementen in de haven van Scheveningen blijkt een groot succes en trekt ook internationaal bezoekers met evenementen als de Volvo Ocean Race.

Volwaardig theatergebouw

Goed, maar hoe ziet zoiets eruit? Het Zuiderstrandtheater ligt op een groot terrein van een voormalige veerbootdienst aan de haven. Het theatergebouw ziet eruit alsof het hier al tientallen jaren staat – wat we ook hadden verwacht, dit is geen noodgebouwtje maar een volwaardig theater.

Dat gevoel wordt alleen maar sterker als we de entree binnen lopen en de locatie in ons opnemen. Het is licht en ruim met een industriële look and feel – elementen als ventilatiepijpen en leidingen liggen open en bloot tegen het plafond. Het maakt de locatie een vreemde vogel in theaterland: hier vind je geen pluchen stoelen of rode loper, maar een minimalistisch interieur dat zich aanpast aan jouw event. Het meubilair en de verlichting vullen deze sfeer mooi aan en zorgen ervoor dat het tegelijkertijd warm en comfortabel aandoet.

Ook qua opzet is het Zuiderstrandtheater compact. Het gebouw bestaat uit vijf foyers die in een u-vorm rondom de theaterzaal liggen. Alle ruimten zijn bereikbaar met zowel een lift als trappenhuis, en zijn vernoemd naar datgeen waarop ze uitkijken (zo kijk je vanuit de Havenfoyer over het bos van masten in de haven, terwijl je vanuit de Strandfoyer door de duinen een goudkleurige glimp opvangt van het zandstrand) – zodat je hier gemakkelijk je weg vindt. Door deze opbouw is het gemakkelijk om een of meerdere foyers te combineren met de theaterzaal.

Theater, podium & black box

De theaterzaal zelf is al even flexibel inzetbaar als de rest van het gebouw. In de standaardopstelling, met alle stoelen, kun je hier terecht met een groep tot 1000 bezoekers. Maar de zaal is gemakkelijk optisch in grootte te halveren zodat je hier ook met groepen van 250 personen niet te ruim zit.

Een van de meest verrassende aspecten van het Zuiderstrandtheater is misschien wel het podium. Dat is voorzien van alle moderne theatertechniek, waaronder een volledige trekkenwand. Daarmee is het mogelijk om hier hele zware objecten binnen te takelen voor je presentatie, of zelfs naar gelieve boven het podium te laten zweven. Met een vloeroppervlak van 550 vierkante meter is het podium bovendien een prachtige plek om je congres of presentatie op af te sluiten met een borrel, diner of feest tot 700 personen. Dankzij dit formaat is het podium zelfs volledig zelfstandig in te zetten als black box!

In het Zuiderstrandtheater kun je alle kanten op met je event. De locatie werkt zonder vaste leveranciers, zodat je jouw event precies kunt inrichten zoals jij dat wilt. Toch is de locatie van zichzelf erg toegankelijk: de ruimten zijn standaard voorzien van moderne apparatuur en theatertechniek en er is een ervaren team van producers om je bij de organisatie van jouw evenement te ondersteunen. De locatie is compact, maar heeft een grote diversiteit aan ruimten, dat ook nog is uit te breiden met de artiestenfoyer en 14 kleedkamers. En dan is er nog het grote buitenterrein aan strand en haven, waar je bij mooi weer buiten kunt staan en wanneer nodig met tenten extra capaciteit kunt creëren. Het Zuiderstrandtheater heeft een unieke ligging aan de haven en een bijzonder verhaal met het tijdelijke karakter van het gebouw; en toch is het hier flexibeler en moderner dan menig evenementenlocatie!