Zuiderkerk

Four centuries of history combined with contemporary comfort

This post is also available in: English (Engels)

Wie de zeventiende- eeuwse drempels van de Zuiderkerk overstapt, ervaart direct de gastvrije ontvangst van deze monumentale locatie met hedendaags comfort. Het schitterende gebouw, dat is gebouwd in de Hollands Renaissance stijl heeft in 2000 haar interieur ingrijpend vernieuwd en is voorzien van de meest moderne faciliteiten. Met behoud van haar monumentale karakter, door haar prachtige zijbeuken, historische gewelven en authentieke pilaren, biedt de Zuiderkerk een stijlvolle en eigentijdse ambiance voor de meest uiteenlopende evenementen.

How a monumental church became a multifunctional event venue
De Amsterdamse Zuiderkerk werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw door Hendrick de Keyser -die eveneens in de kerk begraven ligt- en was de eerste protestants gebouwde kerk van de hoofdstad. Als gevolg van de ontkerkelijking werden de kerkelijke activiteiten van deze locatie reeds in 1929 gestaakt. Tijdens de hongerwinter van ’44/’45 diende de kerk zelfs als mortuarium. Na een lange periode van leegstand, en gedeeltelijke opslag, deed de kerk van 1988 tot 2010 dienst als Informatiecentrum van de Gemeente Amsterdam, Dienst Wonen en gaf het in 2011 het Nationaal Historisch Museum een tijdelijk onderkomen. Sinds 2012 wordt de Zuiderkerk officieel geëxploiteerd door de huidige huurder, en ontvangt de kerk –met haar reeds rijke verleden-  uiteenlopende evenementen, zoals feestelijke diners, inspirerende congressen en beurzen, grootse concerten, romantische huwelijken en bijzondere herdenkingen. Daarnaast is de oorspronkelijke functie van het monumentale pand hersteld en vinden er weer regelmatig kerkdiensten plaats.

Multiple rooms with modern facilities
De Zuiderkerk beschikt over een veelvoud aan ruimten die elk voor privé of zakelijke doeleinden in te zetten zijn. Het ‘Middenschip’, voorzien van een groot projectiescherm, biedt ruimte aan maar liefst 300 personen in theateropstelling en tot 600 personen voor een receptie. Naast deze plenaire ruimte biedt de Zuiderkerk meerdere ruimten die los van elkaar ingezet kunnen worden. Zo is er onder andere de Lezingenzaal, een ruimte die met name ingezet wordt voor vergaderingen van 30 tot 60 personen. De intieme Consistorie leent zich voor vergaderingen met een kleine bezetting tot 8 personen. Een kleinere borrel organiseert u in de rode barruimte, die plaats biedt tot circa 100 personen. De galerij op de eerste etage kan een evenement tot maar liefst 400 personen faciliteren. De locatie is tevens voorzien van een lift, (minder valide) toiletten en snelle wifi.

Excellent accessibility
Naast haar stijlvolle ruimtes en moderne faciliteiten, is de locatie ondanks haar ligging in het hart van Amsterdam, uitstekend bereikbaar per auto en openbaar vervoer. De locatie heeft diverse parkeermogelijkheden op korte loopafstand, zoals het stadhuis/muziektheater, Waterlooplein, Markenhoven en -de goedkoopste- Oosterdok parkeergarage. De metro-uitgang van de Nieuwe Hoogstraat bevindt zich op 25 meter loopafstand. Op korte loopafstand kunnen de Amsterdamse rondvaartboten aanmeren aan één van de steigers, wat een evenement in combinatie met een rondvaart evenals een ontvangst per boot mogelijk maakt. Daarnaast werkt de Zuiderkerk samen met diverse partners, zodat ook op het gebied van (theater)techniek, creatieve catering, muzikale invullingen en decoratie het evenement tot in de puntjes kan worden verzorgd.

This post is also available in: English (Engels)