Louwman Museum

Zakelijk ontmoeten in ‘s werelds mooiste automuseum

Wie het Louwman Museum in Den Haag bezoekt, waant zich al gauw in koninklijke sferen. Niet alleen hebben ze er met Huis ten Bosch in de directe nabijheid koning Willem-Alexander en koningin Máxima als buren, ook het museumgebouw en de prachtig aangelegde tuin eromheen zijn van majestueuze allure. Binnen is het genieten geblazen van de grootste privécollectie klassieke en antieke automobielen ter wereld, maar ook het gebouw zelf spreekt tot de verbeelding. En naast de meest prachtige auto’s valt er nog veel meer te zien en te beleven, ook als het gaat om zakelijke bijeenkomsten. GreaterVenues liet zich rondleiden door directeur Ronald Kooyman.  

Een mooie voorjaarsdag in mei. De tuin van het Louwman Museum ligt er prachtig bij. Langs strakke heldergroene gazons, keurig aangeharkte grindperken en mooie hagen plus ander lommerrijk groen, sturen we de auto richting de ondergrondse parkeergarage. Behulpvaardige parkeerregelaars wijzen een mooi plekje aan. Dan naar boven, door de tuin naar de entree. Het in 2010 door koningin Beatrix geopende imposante museumgebouw staat er piekfijn bij. Het lijkt wel een ansichtkaart: een  staaltje architectuur van allure. En: ook eenmaal binnen val je van de ene verbazing in de andere.

Louwman Museum

Na de entree stap je meteen de Great Hall binnen. Die heet niet voor niets zo. De familie Louwman had deze ruimte ook ‘Het Paleis’ kunnen noemen, want de enorme – 90 meter lange – hal met het vijftien meter hoge prachtig gewelfde houten plafond en de met schitterende bolides bezaaide glimmende witte vloer beneemt iedere bezoeker steevast de adem. Deze ruimte straalt absolute klasse uit. Het is daarom ook niet gek dat er hier regelmatig zakelijke events worden gehouden, want een ruimte als deze vind je eigenlijk nergens. 

Kooyman is een gelukkig man: “Als dit je werkplek mag zijn, geeft je dat een bevoorrecht gevoel. Iedere dag weer is het genieten. Op jaarbasis ontvangen we ruim 160.000 bezoekers en dat aantal blijft stijgen. We presenteren hier de geschiedenis van de auto. Het gaat bij ons niet over één merk of een bepaalde tijdsperiode, nee: het is echt een compleet overzicht, van vroeger tot nu. Dat is uniek in de wereld. Ook rondom zakelijke events en bijeenkomsten vertellen we dat verhaal.”

Theater

Voor zakelijke bijeenkomsten heeft het Louwman Museum negen verschillende ruimtes zoals bijvoorbeeld het prachtig ingerichte Theater met zijn rode, pluche stoelen. Deze zaal is geschikt voor de ontvangst van 335 personen en beschikt over de meest moderne technische apparatuur en een ‘autolift’ waardoor je op het podium op perfecte wijze haast alles kunt presenteren.

Kooyman vertelt: “Wij hosten veel zakelijke events. Vaak zijn dat dienstverlenende bedrijven uit de financiële en ict-sector. Onze enorme autocollectie is dan natuurlijk van grote toegevoegde waarde, want veel mensen genieten daar van. Maar ook als je interesse niet per se bij auto’s ligt, merk je dat bezoekers toch gefascineerd raken door onze locatie. Elke bezoeker wordt dus eigenlijk ambassadeur van het museum. We laten tijdens een zakelijk event ook bijna nooit het complete aanbod zien. Want we willen natuurlijk dat die mensen nog een keertje bij ons terugkomen om de rest van het museum te bekijken.”

De theaterzaal is een van de meeste verhuurde ruimtes, in combinatie met het Museumplein of de Great Hall. Kooyman: “Het inhoudelijke programma begint dan bijvoorbeeld in het theater met aansluitend vaak een rondgang door een deel van het museum die wordt afgesloten met een diner of receptie. Werkelijk alles is hier mogelijk.”

Hoge opkomst

Kooyman krijgt van organisatoren ook vaak te horen dat een event bij het Louwman Museum vaak leidt tot een hogere opkomst dan wanneer die bijeenkomst wordt gehouden bij een reguliere locatie zoals bijvoorbeeld een congrescentrum of hotel: “Daar worden wij natuurlijk erg blij van. En het is ook logisch want met alles wat hier te zien en te beleven is, heb je altijd een gespreksonderwerp. De collectie is het resultaat van een enorme verzamelwoede die gestart is in 1934. Als museum is het begonnen in 1969 en we komen natuurlijk voort uit het automotive familiebedrijf Louwman & Parqui dat al sinds 1923 bestaat. Dit jaar is dat dus precies 100 jaar.”

“Sinds 2010 zitten we op deze locatie in een gebouw dat echt ontworpen is met het oog op het presenteren van de collectie. De trots en de liefde voor auto’s spat er vanaf. Het is ook het perfecte visitekaartje voor de Louwmangroep die niet voor niets de slogan ‘Mobility for life’ voert. Als museum zijn wij het pareltje van de groep, maar ook een beetje de vreemde eend: winst maken is namelijk niet ons oogmerk. Wij zijn de enige nonprofit-tak binnen de Louwmangroep, die natuurlijk zelf ook vaak dankbaar gebruik maakt van deze locatie.”

Het Louwman Museum host ongeveer 375 zakelijke bijeenkomsten per jaar. Kooyman vertelt: “Het gaat goed. Dat zien we ook terug in de reviews. De waarderingscijfers zijn altijd goed, zeker ook als het gaat om zakelijke events: daar zijn we trots op.”

De Bibliotheek

Louwman heeft naast de al gememoreerde ‘Great Hall’ (met plaats voor 800 dinergasten en een maximale capaciteit van liefst 1000 mensen bij een receptie) en het Theater nog een aantal prachtige ruimtes die uitermate geschikt zijn voor zakelijke bijeenkomsten. De Bibliotheek bijvoorbeeld is een hele exclusieve ruimte en zeer geschikt voor onder meer diners tot maximaal 44 personen. Gasten nemen plaats aan een hele lange tafel in een sfeervolle ruimte met hoge ramen. Natuurlijk mogen een sfeervol zitje met een gezellige haard en tot aan de nok toe met oude boeken gevulde kasten daarbij niet ontbreken.  

Het Museumplein

Wanneer we vanuit de Great Hall naar het Museumplein lopen, stappen we vanuit een haast futuristische omgeving binnen in een wereld die weer een heel andere attractie op zich is. Het met prachtige oude kasseien bedekte, maar goed begaanbare, dorpsplein ademt een nostalgische sfeer uit. Het ‘decor’ is opgebouwd met oude originele gevels van oude panden uit het Den Haag van lang vervlogen tijden zoals bijvoorbeeld het befaamde ‘House of Lords’-restaurant dat ooit moest wijken voor de uitbreiding van de Tweede Kamer.

Kooyman vertelt enthousiast: “Die gevel staat hier dus, maar ook een oude gevel van Louwman & Parcqui en de oude apotheek Ritzen met originele inrichting.  Maar er hangt ook een ‘Zeppelin’, er is een oude Shell-pomp met autowerkplaats, een barbier, een etalage met radio- en fotografieartikelen en ga zo maar door. Te veel om op te noemen en zeker het bezoeken waard. Dit museumplein met gezellig terras en horeca is tevens inzetbaar voor zakelijke bijeenkomsten. Ideaal ook voor een kleinere receptie, een heerlijk diner of een borrel. Daar wordt ook goed gebruik van gemaakt.” Dat laatste geldt ook voor de overige ruimtes met ronkende namen zoals ‘Henry Ford’, ‘Shoichiro Toyoda’, ‘Walter Owen Bentley’ en ‘Jacobus Spijker’.  

Leren en vermaak

Eén ding is zeker. Je kijkt bij het Louwman Museum je ogen uit. Kooyman vervolgt: “Ons museum vormt dankzij de collectie, het bijzondere gebouw en alles wat er nog meer te zien is de perfecte locatie om een zakelijk event te organiseren. En je steekt er nog wat van op ook: je ziet hier allerlei auto’s en carrosserievormen, maar we vertellen ook over de mijlpalen in techniek. Zo kom je er hier achter dat de elektrische auto helemaal niet nieuw is. Lering en vermaak dus, en daar zijn we echt uniek in. We zijn wat mij betreft gewoon het mooiste automuseum van de wereld. En dat staat dus gewoon in Nederland hè! Eigenlijk moet iedereen dat zien, dus wij zetten onze deuren wagenwijd open. En inmiddels mag wel duidelijk zijn dat je ook voor zakelijke bijeenkomsten in ons museum moet zijn.”