Westergasfabriek

Superlatieven schieten tekort bij deze megalocatie

This post is also available in: English (Engels)

Soms komen wij van GreaterVenues op plekken waar de superlatieven te kort schieten. Dat is zeker het geval bij de Westergasfabriek – waarschijnlijk de meest bekende evenementenlocatie van ons land, hier en over de grens. Die ongekende populariteit is niet moeilijk te verklaren als je een rondgang door dit minidorp maakt, waar je op elke hoek weer verrast wordt door wat je aantreft. Dat is dan ook precies wat ons overkomt wanneer we hartelijk ontvangen worden voor een rondleiding door de wondere wereld van de Westergasfabriek.

Maar voor een volledige rondleiding zouden we een aantal dagen nodig hebben: de Westergasfabriek, gelegen in het groene Westerpark, bestaat uit vele oude gebouwen van de oude gasfabriek die nu ingezet worden voor events, en de gelukkige vaste huurders die met hun bedrijf hun intrek mochten nemen in één van de kantoorpanden. Het is alles bij elkaar een gigantisch terrein.

Westergasfabriek Amsterdam
De Westergasfabriek biedt veel plaats aan culturele activiteiten. Beeld: Arjen Veldt fotografie

Kantoren

Onze tour begint al als we het kantoor van de Westergasfabriek zoeken op het terrein, tussen de vele andere bedrijven die dit thuis mogen noemen. Het is een bonte mix, maar ze hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn of innovatief, of creatief, of duurzaam of (en bij voorkeur) alle drie. Zo is onder meer de populaire fair trade chocoladeproducent Tony’s Chocolonely hier te vinden met een soort showroom en kantoor. De organisatie ziet graag gelijkgestemden op de Westergasfabriek, en is dus kritisch in het uitgeven van de zeer gewilde huurcontracten. Dat is een slimme manier om de toekomst en de visie van de Westergasfabriek te waarborgen.

Wat meteen opvalt is hoe ongekend goed alles hier verzorgd is. De gebouwen ademen historie, maar zijn allemaal strak gerenoveerd en perfect onderhouden. Op elk pand prijkt een naamplaatje in de huisstijl van de Westergasfabriek en elk gebouw heeft gewoon zijn eigen adres. Een beheerder rijdt in een golfkar op en neer over het terrein om zijn werk te doen, terwijl een leverancier probleemloos met zijn vrachtwagen het ruim opgezette terrein oprijdt om te leveren bij een klant. Het groen in het Westerpark is goed onderhouden. Alles is hier in harmonie.

Historie

En wat een schril contrast moet deze inspirerende, harmonieuze omgeving gevormd hebben met wat het terrein ooit was. De Westergasfabriek was vroeger wat de naam al doet vermoeden: een steenkoolgasfabriek. Vanaf eind 19e eeuw werd hier gas uit steenkool gewonnen. Het gas werd gebruikt voor stadsverlichting van Amsterdam, maar de productie nam in de jaren ’60 van de vorige eeuw af toen men langzaam maar zeker overging op aardgas.

Wat achterbleef was een zwaar vervuild terrein waar de gemeente weinig mee kon. In de jaren ’90 begonnen pioniers in de creatieve sector de unieke setting van het terrein te gebruiken voor allerlei projecten, tot in 2003, na jarenlang saneren en renoveren, de Westergasfabriek heropende als evenementenlocatie.

In de afgelopen vijftien jaar is de Westergasfabriek uitgegroeid tot de inspirerende, prettige, culturele en creatieve  ontmoetingsplaats die het nu is. Niet voor niets komen partijen van over de hele wereld hiernaartoe om te kijken hoe je ernstig vervuild industrieel erfgoed kan herontwikkelen tot een bruisende en inspirerende plek voor buurtbewoners, parkbezoekers, inwoners van de stad Amsterdam en van ver buiten de stad. Wie hier ooit een evenement bezoekt vergeet dat nooit meer.

Westergasfabriek Amsterdam
Chique diners vormen een spannend contrast met de rauwe gebouwen. Beeld: Arjen Veldt fotografie

Evenementenlocaties

Terug naar onze rondleiding. We lopen richting het Machinegebouw, dat ooit het hart van de fabriek vormde. Vanaf hier werd het gas doorgepompt over het naar andere gebouwen. Nu is het een relatief kleine locatie, goed voor presentaties en diners.

In dit gebouw bevindt zich ook de ‘Kapel’: een kleine ruimte die veel wegheeft van, inderdaad, een kapel. Om die reden is dit dan ook een aantrekkelijke locatie voor een kunsttentoonstelling of bruiloft. Grote raampartijen zorgen voor veel daglicht.

Alle oude fabrieksgebouwen op de Westergasfabriek zijn gestript en voorzien van basisfaciliteiten. In principe wordt alles casco aangeboden, zodat organisatoren van evenementen geheel vrij zijn in het aankleden van hun evenementen. Je fantasie vormt de enige beperking.

Westergasfabriek Amsterdam
Het Machinegebouw is een populaire bestemming voor kleinere events. Beeld: Arjen Veldt fotografie

Zuiveringshal West

Door naar Zuiveringshal West, een forse, langgerekte locatie van 1200 vierkante meter die erg in trek is voor beurzen. Als wij een blik naar binnen werpen zijn mensen druk bezig met het opzetten van Little Italy, een beurs die jaarlijks georganiseerd wordt door De Smaak van Italië – het magazine over het goede leven van Italië die, niet geheel toevallig, hun kantoor ook op het terrein van de Westergasfabriek hebben.

Zuiveringshal West leent zich niet alleen uitstekend voor beurzen. Door de langgerekte vorm zijn hier al veel geslaagde modeshows gehouden, die in de spannende industriële setting en met een lange catwalk bijna niet meer kunnen mislukken.

Westergasfabriek Amsterdam
'De Straat' verbindt de verschillende gebouwen met elkaar. Beeld: Arjen Veldt fotografie

De Straat

Via ‘De Straat’, de Pazzanistraat, de aorta van de Westergasfabriek die de losse gebouwen met elkaar verbindt, gaan we richting het laatste gebouw dat we vandaag aandoen. De Pazzanistraat heeft van alles: van restaurantjes tot een bioscoop, van galerieën tot evenementenlocaties. Het leuke is dat allerlei combinaties mogelijk zijn voor events. Combineer een aantal panden in de Pazzanistraat, rol door de hele straat een rode loper uit en je hebt een fantastische setting voor elk denkbaar event.

Toch is dit nog altijd niet het hoogtepunt van onze tour: die wacht, zoals het een hoogtepunt betaamt, aan het eind van de rondleiding. Want pas dan komen we aan bij de meest iconische evenementenlocatie van het terrein: de Gashouder. Als je denkt aan de Westergasfabriek, dan denk je aan de Gashouder. De gigantische ronde silo is wereldberoemd – toch zeker onder de internationale danceliefhebbers die hier vaak geweest zijn voor het mega dance event Awakenings.

Westergasfabriek Amsterdam
De Gashouder staat garant voor onvergetelijke events. Beeld: Arjen Veldt fotografie

De Gashouder

De silo is immens: ruim 2500 vierkante meter biedt plaats aan maximaal 3500 man voor een event. Langs het ronde plafond hield een grote staalconstructie de Gashouder die bovenop de silo stond op zijn plaats. Nu zijn ze herinneringen aan vervlogen tijden, die zorgen voor een mysterieuze setting. Events zijn hier doorgaans groots en meeslepend, zoals bij Awakenings, maar ook wordt een klein event juist door het bizarre contrast met de immensiteit van het gebouw tot grote hoogten getild. Dit is precies de plaats waar de eerdergenoemde superlatieven tekort schieten: op deze locatie kun je de meest indrukwekkende events gegarandeerd neerzetten – en niemand zal ooit vergeten ‘dat hij er bij was’.

De Westergasfabriek biedt te veel om in één dag te bekijken, en toch was het al overweldigend. De samenwerkingen met de gemeente en andere partijen, de rauwe, industriele, spannende en creatieve evenementenlocaties, het uitstekende beheer van de organisatie, de combinatie van grote events en culturele activiteiten, en de onvoorstelbare omslag van zwaar vervuild fabrieksterrein tot duurzame, innovatieve en creatieve hotspot, maken van de Westergasfabriek waarschijnlijk de meest populaire evenementenlocatie van ons land. Als je hier nog nooit geweest bent, ga dat dan vandaag nog doen.

This post is also available in: English (Engels)