Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie

Iedere meter voelt als een ontdekking

Stel je voor: een uitgestrekt terrein van ruim vijftig hectare in een groen en bosrijk gebied. Een overwoekerd weggetje leidt langs oude bunkers, verscholen tussen de bomen. Op een stukje heide staat een oude legertruck geparkeerd en in de verte zien we een luchtverkeerstoren. Verder op het terrein staan meer verlaten gebouwen. Een brandweerkazerne, meer bunkers, een grote hangar. Het gehele terrein staat ter beschikking aan u en uw event.

Deze ongelofelijke plek bestaat echt en heet Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie. Deze nieuwe locatie, waarschijnlijk het spannendste evenemententerrein van dit moment, ligt midden in Twente. Het terrein van deze locatie is zó mysterieus dat het zelfs op de satellietbeelden van Google Maps achter een nevel van censuur verborgen gaat.

Slagbomen

Benieuwd naar deze mysterieuze locatie rijden we naar het oosten van het land. Vliegveld Twenthe ligt strategisch tussen Randstad en Ruhr, wat het bijzonder geschikt maakt voor evenementen met een Europese aantrekkingskracht.

“Vliegveld Twenthe ligt strategisch tussen Randstad en Ruhr, wat het bijzonder geschikt maakt voor evenementen met een Europese aantrekkingskracht.”

Op enkele minuten van de A1 stoppen we voor de toegangspoort van een voormalige Luchtmachtbasis. Een groot hek en slagbomen geven nog even de indruk dat we er niet op mogen – zoals vele tientallen jaren het geval is geweest. Maar nu treffen we geen bewapende militairen voor de poort; het terrein is van het zelfde team als DeFabrique Evenementenlocatie in Utrecht, en is al jaren gespecialiseerd in de ontwikkeling van kwalitatieve evenementen. De bomen staan dan ook omhoog en we worden gastvrij ontvangen voor een rondleiding.

Het terrein van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie werd tot 2007 gebruikt door de Luchtmacht. Daaraan herinneren de F16-shelters en hangaars, je vindt er bunkers die vermomd zijn als boerderijen en de originele verkeerstoren. De historische militaire gebouwen geven het terrein een geheimzinnige vibe. De gebouwen worden zorgvuldig gerenoveerd en zoveel mogelijk in hun originele staat gelaten.

Munitiebunkers

Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie bestaat uit ruim 50 hectare aan bosrijk gebied, met kilometers aan wegdek, een taxibaan en tachtig historische gebouwen. Om dat alles lopend te bekijken ben je al gauw uren zoet, zo horen we. Gelukkig zijn alle gebouwen op het terrein goed bereikbaar met de auto en is meer dan genoeg parkeerplek aanwezig.

In het oostelijke deel van het terrein zijn de meeste bouwwerken te vinden. Verscholen in het bos liggen de munitiebunkers. Elf stevige constructies van dikke betonnen wanden met stalen deuren, begroeid met lange takken klimop. De afgelopen jaren kon de natuur hier langzaam terrein terug winnen. Op het eerste gezicht zijn de bepantserde munitiebunkers niet de meest comfortabele locaties, maar samen bieden de bunkers allerlei mogelijkheden voor een bijzonder event. Denk aan een beurs met kraampjes in en rond de bunkers, of gebruik ze als unieke break-out ruimte tijdens een congres.

“Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie is niet alleen een prachtig decor waar je een evenement kunt organiseren, maar is als locatie een beleving op zich.”

Hangar 11

Aan een plein staat de grootste en meest spectaculaire locatie voor events: de immense Hangar 11. Het gebouw werd vroeger gebruikt voor de reparatie van F16’s en dat is nog te zien aan de omvang van de hal en aan de enorme schuifdeuren. De locatie heeft een oppervlak van 10.000 vierkante meter. De hangar werd als eerste gebouw op het terrein gebruiksklaar gemaakt en is voorzien van nieuwe toiletten en faciliteiten.

De Strip

Vanaf Hangar 11 rijden we in enkele minuten naar De Strip. De taxibaan van de voormalige luchtmachtbasis gaat dwars door een heide, waarlangs verschillende locaties te vinden zijn. Over de hele lengte van het wegdek liggen oude F16-shelters verspreid: acht bunkers van dik beton waaronder de gevechtsvliegtuigen overdekt konden staan.

De shelters worden één voor één opgeknapt en geschikt gemaakt om events in te organiseren. Zo kreeg Shelter B527 een glazen gevel en werd het gebouw van binnen aangekleed met een houten vloer en meubilair. De bunker is een bijzondere én sfeervolle binnenlocatie geworden die ook geschikt is voor kleinere groepen.

Onontgonnen

We beklimmen de oude luchtverkeerstoren, vanwaar we een mooi uitzicht hebben over dit deel van het terrein. De grenzen van de locatie liggen ver buiten ons zichtveld. Aan de voet van de toren ligt een voormalige brandweerkazerne. Een karakteristiek gebouw met een hoog puntdak. De kazerne zal in de toekomst worden ingezet als horecagelegenheid.

Met vijftig hectare terrein, zowel binnen als buiten, is dit de ideale locatie voor zakelijke festivals. Plaats tenten in de hangar of zet mobiele hutjes op het terrein voor meerdaagse events. Maar denk ook aan grootschalige beurzen en congressen met een demonstratieterrein.

Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie is niet alleen een prachtig decor waar je een evenement kunt organiseren, maar is als locatie een beleving op zich. Van de gigantische Hangar 11 tot de ruwe onontgonnen munitiebunkers, iedere vierkante meter voelt als een ontdekking.

[Foto’s: Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie]