Discover the finest spaces
Delen

Laat je omringen door de geschiedenis en aandacht van een bijzondere familie

Vergaderen en netwerken in het huis van een familie met een unieke geschiedenis. Dat maakt een evenement bij Villa Jongerius in het centrum van Utrecht zo bijzonder. Je kunt kiezen uit maar liefst elf verschillende zalen, waarover de leden van de Jongerius familie graag allerlei leuke details vertellen. Met een eigen keuken en zestig gratis parkeerplaatsen op eigen terrein, biedt deze evenementenlocatie veel extra’s. Redenen genoeg voor een uitgebreide rondleiding door dit familiebedrijf.

Villa Jongerius wordt gerund door de kleinkinderen van Jan Jongerius: een bijzondere man die zich in de eerste helft van de vorige eeuw opwerkte van hovenier tot succesvolle Forddealer met meer dan 650 man personeel in dienst. Op de grond waar zijn familie jarenlang groente en fruit kweekte, bouwde hij in 1938 zijn zelf ontworpen moderne woonhuis met daarachter zijn hoofdkantoor, in – destijds erg ongewoon – art deco stijl. Inspiratie voor het ontwerp van de villa deed hij waarschijnlijk op tijdens zijn vele buitenlandse reizen. In de jaren vijftig kwamen de villa en het kantoor in handen van Defensie. In 2006 besloten een aantal kleinkinderen van Jan dat de gebouwen, die zwaar verwaarloosd waren, in ere hersteld moesten worden en richtten de Stichting Vrienden van het Jongerius Complex op. Dit heeft ertoe geleid dat, anno 2019, beide gebouwen compleet zijn gerestaureerd en gebruikt worden voor allerlei soorten evenementen, congressen en vergaderingen.

De Villa

Wanneer we de oprit van het Jongerius complex op lopen, word je meteen naar de Villa toe getrokken. Strakke witte muren met overal rode lijnen en accenten. Dat rood met wit de kleuren van het familiebedrijf waren, is meteen duidelijk. Overal om het gebouw heen zie je balkons en terrassen, en dit betekent dat alle zalen in de Villa een eigen buitenruimte hebben om even te pauzeren of te borrelen na afloop van een meeting.
De strakke, art deco uitstraling laten we meteen achter ons wanneer we de hal in stappen. Hier lijkt het alsof we in de Renaissance zijn beland. Aan de muren hangen levensgrote portretten van Jan, zijn vrouw Heinnie en hun tien kinderen en het plafond bestaat grotendeels uit een enorm glas-in-lood raam dat gemaakt is door glazenier Willem Mengelberg en het familieverhaal uitbeeldt. Het marmer op de vloer en gedeelten van de muren doet juist weer denken aan de architectuur van het Empire State Building in New York. En dit typeert Jan Jongerius ook: als ontwerper van zijn eigen villa en kantoor gebruikte hij allerlei stijlen door elkaar.

Op de begane grond van de villa zijn drie ruimtes die totaal van elkaar verschillen. Zo is de Hella kamer, genoemd naar familielid en bekende ontwerpster Hella Jongerius, gebaseerd op haar kleurrijke ontwerpen. Hier kunnen maximaal 12 personen terecht voor vergaderingen, brainstormsessies of workshops. Achterin de Villa ligt de voormalige huiskapel inclusief altaar en kasten vol voorwerpen uit de hoogtijdagen van Jan Jongerius. Hier kan een klein groepje vergaderen of lunchen in weer een totaal andere stijl en omringd door geschiedenis. Maar de meest opvallende ruimte is de Heinnie kamer, genoemd naar de vrouw van Jan, die compleet is gerestaureerd tot de oorspronkelijke salon in Lodewijk XIV stijl. Een sfeervol vertrek voor een diner tot veertig personen of een afsluitende borrel voor maximaal zestig personen.

De eerste verdieping van de bijzondere Villa heeft twee ruime zalen met een wat meer zakelijke uitstraling. Zo is de Jan kamer, vernoemd naar de man om wie alles eigenlijk draait, geschikt voor vergaderingen, presentaties of trainingen voor maximaal 30 personen. Aan de wanden van deze zaal hangen glazen panelen met foto’s die de geschiedenis van de ondernemende Utrechter vertellen. Daar tegenover ligt de Frans kamer, die net zo groot is als de Jan kamer én – zoals alle kamers in de Villa – een eigen buitenruimte heeft.

Het Kantoor

Als we de Villa via de achterdeur verlaten, lopen we door de pergola over een soort rode loper naar het Kantoor. Ontworpen in dezelfde strakke stijl met witte muren en rode accenten en heel groot ‘Jan Jongerius’ op de gevel. Vroeger werkte Jan’s personeel hier aan tientallen bureaus om de administratie van al zijn Ford garages bij te benen. Nu zijn er vijf zalen voor vergaderingen, congressen of presentaties en een modern Grand Café.
We komen binnen in een indrukwekkende hal met een trappenhuis vol marmer en bovenaan de eerste trap een nog groter glas-in-lood raam dan in de Villa. Ook gemaakt door Willem Mengelberg. Dit raam verbeeldt onder andere de vele reizen die Jan maakte. Ondertussen ruiken we de geuren van de lunch al die wordt klaargemaakt in het Grand Café met open keuken. Alle lunches, borrelarrangementen en diners voor bijeenkomsten worden vers bereid in de keukens van de Villa en het Kantoor. In het café, vol met subtiele details die naar het familieverleden verwijzen, kunnen ook walking dinners tot 150 personen worden georganiseerd.

Aan de andere kant van het Kantoor ligt de grootste zaal van het hele complex: de Lincoln Zephyr zaal. In deze ruimte, vernoemd naar de laatste auto van Jan, kunnen 150 mensen in theateropstelling zitten. Het podium en het grote projectiescherm maken deze zaal vooral geschikt voor grotere bijeenkomsten en presentaties. Op de eerste verdieping van dit gebouw liggen twee boardrooms en twee grotere zalen voor ieder maximaal zestig personen. Over de indeling van deze verdieping is goed nagedacht tijdens de renovatie. Boardroom ‘Fruit’ en zaal ‘Groente’ vormen namelijk hun eigen vleugel met trap en toiletten en hetzelfde geldt voor de ruimten ‘Ford’ en ‘Texaco’ in de andere vleugel. De zalen in beide vleugels kunnen zo gemakkelijk samen gebruikt worden en bovendien wordt de originele marmeren trap door de twee extra trappen ontzien.

Duurzaamheid

Bijzonder aan het Kantoor, naast natuurlijk de architectuur, is de aandacht voor duurzaamheid tijdens de restauratie. Alles is goed geïsoleerd, de ramen zijn voorzien van dubbel glas en bovenop het dak van het gebouw liggen tientallen zonnepanelen. Ook is er een installatie voor warmte-koude-opslag. Hierdoor wordt er nergens in het gebouw gas gebruikt en is het pand in principe energieneutraal. Dit komt niet veel voor bij monumentale gebouwen!

Over de geschiedenis van deze evenementenlocatie is ontzettend veel te vertellen en dat doen de vele Jongerius telgen die in het bedrijf werken graag. Hierdoor voelt een bezoek aan Villa Jongerius altijd persoonlijk. Bovendien is de locatie een stichting zonder winstoogmerk, dus wanneer je er een event organiseert ondersteun je het behoud van de bijzondere gebouwen van Jan Jongerius. Omdat er zoveel verschillende soorten zalen zijn, zowel qua grootte als sfeer, is een passende zaal voor je evenement vinden niet zo moeilijk. De centrale ligging in Nederland en de vele parkeerplekken op eigen terrein zijn belangrijke pluspunten. Maar vooral door de kwaliteit van de catering en de persoonlijke benadering en de betrokkenheid van het Jongeriusteam, is Villa Jongerius een locatie waar je de zorg voor je gasten vol vertrouwen uit handen kunt geven.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.