Levenslang Amsterdam

Verborgen rauwe industriële venue in een voormalige bajes

Rauw, industrieel, stoer en middenin een voormalige gevangenis. Alle ingrediënten voor een uniek event. Als je echt even iets anders dan anders wil. Als je impact wil maken. Bij evenementenlocatie Levenslang Amsterdam, in het ketelhuis van de voormalige Bijlmerbajes, vind je dit allemaal. De enorme Main Venue met grote oude ketels, buizen die langs het plafond lopen en vintage machines is een multifunctionele plek voor onder andere feesten, grote vergaderingen of diners. Op het grote terras van De Luchtplaats ervaar je het ultieme gevangenisgevoel én organiseer je barbecues of workshops. Op deze nog verborgen parel middenin Amsterdam is ontzettend veel mogelijk. Redenen genoeg voor ons om ons ‘op te laten sluiten’ bij deze bijzondere venue.

De vier grote schoorstenen van het ketelhuis van de voormalige Bijlmerbajes, waar Levenslang Amsterdam in gevestigd is, zien we al van ver opdoemen. Een mooie herinnering aan de bijna veertig jaar waarin talloze gevangenen in de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, oftewel de Bijlmerbajes, zaten. Sinds 2016 is de gevangenis gesloten en veranderde het terrein in het hippe, groene en duurzame Bajeskwartier vol woningen en allerlei soorten bedrijven. Na een kort ritje met de metro  lopen we in nog geen tien minuten naar Levenslang Amsterdam. Parkeren kan ook gemakkelijk aan de straat. Tussen de gloednieuwe flats, woningen in aanbouw en de rauwe restanten van de Bijlmerbajes voelt deze locatie aan als een verborgen plek. Een plek waar je het rijk alleen hebt voor jouw event.

Levenslang Amsterdam

We komen binnen via een lange betonnen gang die naar beneden afloopt. Dit was vroeger de goedereningang voor het ketelhuis van de gevangenis. Alles is nog helemaal hetzelfde gehouden en heeft die kenmerkende rauwe, onafgewerkte en stoere sfeer. Omdat je Levenslang Amsterdam altijd helemaal voor jezelf hebt, kun je de ingang precies zo branden zoals jij wil. Met vlaggen en een welkomst- of inschrijfbalie bijvoorbeeld. We lopen verder langs lange rijen kluisjes in een grote ruimte die je kunt gebruiken als garderobe. Ook vind je hier splinternieuwe moderne toiletten. Eén van de weinige écht nieuwe delen van Levenslang Amsterdam. Want alles is hier zoveel mogelijk intact gelaten.

Via grote robuuste deuren lopen we de Main Venue in; de grootste zaal van deze locatie en het pronkstuk. De geur van vers bier komt ons tegemoet. Levenslang Amsterdam is namelijk onderdeel van Brouwerij de Eeuwige Jeugd. We lopen langs een hele rij ketels van de brouwerij waar iemand druk bezig is met de productie. Naast een brouwerij is deze evenementenlocatie in het weekend ook een populaire nachtclub. De rest van de week organiseer je hier bijzondere evenementen. Zo’n combinatie zie je niet vaak! Deze flexibiliteit en manier van out of the box denken is dan ook meteen wat deze venue typeert. Een event is hier altijd een beleving.

Main Venue

Wat meteen opvalt in de Main Venue is de grote bar met daarboven allerlei buizen die langs het plafond lopen. In de buizen zijn lampen gemaakt, die de bar op een unieke manier verlichten. Een andere eyecatcher is de enorme kubus die aan het plafond in het midden van de zaal hangt en die rond kan draaien. De kubus is gevuld met kunstplanten en de zijkanten bestaan uit ledstrips die voor spectaculaire lichteffecten kunnen zorgen. Geweldig tijdens bedrijfsfeesten, borrels en clubavonden, maar met de verlichting uit juist een sfeervol decoratief element. Verder is er nog veel meer te zien in deze rauwe industriële ruimte. Zoals de originele verwarmingsketels uit de bajes, een oude machine, een authentieke loopbrug en andere historische elementen.

Hier organiseer je bedrijfsfeesten, foodfestivals, presentaties, vergaderingen, borrels, diners en andere soorten events tot maar liefst 550 personen. Er zijn sfeervolle statafels en picknicktafels aanwezig, maar het team kan in een handomdraai het meubilair dat jij nodig hebt voor je regelen. Een muur van vintage tv’s bijvoorbeeld. Of allerlei gezellige kraampjes waar je gasten verschillende soorten gerechten kunnen halen. Voelt deze ruimte wat te groot voor je gezelschap? Dan kan de Main Venue heel gemakkelijk kleiner gemaakt worden met ‘pipe & drape’ gordijnen.

Bijzonder aan de Main Venue: aan weerskanten van de bar staan twee trappen die naar het intieme balkon leiden. Vanuit hier kijk je uit op de dans- of eventvloer en vind je verschillende zitjes en veel groen. Het balkon is een ideale plek voor intieme diners met een lange rijkelijk gedekte tafel. Of voor een break-out sessie bijvoorbeeld. Het team van Levenslang Amsterdam heeft goede connecties met verschillende cateraars die alles kunnen maken wat je maar wil. Toch liever je eigen cateraar meenemen? Dat is hier geen probleem!

De Expo ruimte en Luchtplaats

We lopen verder via het balkon van de Main Venue naar de Expo ruimte. Hier staan allerlei comfortabele banken en stoelen waar je gasten even kunnen relaxen, werken of netwerken. Maar hier is ook ruimte genoeg voor een aantal stands of om workshops te geven. Ook leuk: hier staat de Photo Booth van Levenslang waar gasten hun dag of avond op je event vast kunnen leggen. Je kunt bovendien als organisator je eigen achtergrond of tekst voor op de foto’s kiezen. Altijd een hit!

Dan komen we uit bij de Luchtplaats. Een fijn terras vol sfeervolle picknicktafels om even een frisse neus te halen of om samen te lunchen of barbecuen. Toch is dit geen standaard terras. Hoe kan het ook anders in een voormalige gevangenis? De binnenplaats is namelijk overdekt met roosters, zodat gevangenen vroeger niet konden ontsnappen. Hierdoor ervaar je hier het ultieme gevangenisgevoel. Een unieke plek die we niet vaak tegenkomen! Super origineel om in te zetten als trainings- of workshopruimte bijvoorbeeld.

Flexibel

Omdat deze venue zowel een brouwerij, nachtclub als hippe evenementenlocatie is, is het team van Levenslang Amsterdam ontzettend flexibel. Vind je de ingang die we aan het begin van dit artikel omschreven iets te massaal? Dan wordt er voor een andere ingang gezorgd die naar de Expo ruimte leidt en helemaal aangekleed is zoals jij het wil. Verder is er een ruime kleedkamer aanwezig waar jullie als organisatie je even kan terugtrekken, waar artiesten zich kunnen omkleden of die je kunt inzetten als exclusieve VIP backstage ruimte. Alles kan. Ook wat de techniek betreft trouwens. Omdat Levenslang Amsterdam in het weekend transformeert in een nachtclub is professioneel licht en geluid hier standaard aanwezig. Heb je bijzondere wensen? Dan regelt de technicus van deze locatie dit met veel plezier voor je.

Doordat de rauwe, industriële jaren zestig sfeer hier kundig intact is gehouden, stap je bij Levenslang Amsterdam een andere wereld binnen. Een wereld die je kan aanpassen aan jouw event, met vintage ketels en machines als decor. De flexibele en grootse Main Venue is te gebruiken voor elk soort event. Van een presentatie of meeting met veel daglicht dankzij de grote ramen. Tot een intiem diner of bruisend dansfeest dankzij de vele soorten verlichting. De ultieme gevangeniservaring krijg je bij de Luchtplaats, waar je heerlijk kunt barbecuen of juist een interactieve workshop kunt volgen. Een andere wereld dus, op een verborgen plek middenin Amsterdam. Voor events die echt indruk maken!