TOBACCO Theater

De herrijzenis van het theater

This post is also available in: English (Engels)

Door de huidige omstandigheden is TOBACCO Theater tijdelijk aangepast in TOBACCO – Livestream Studios Amsterdam. Kijk hier voor alle mogelijkheden voor livestream events!

In een tijd dat theaters langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen – dan wel door een gebrek aan geld of als gevolg van de dalende interesse – doet tenminste één theater het nog altijd goed: het TOBACCO Theater. Middenin het historische Amsterdamse stadshart heeft deze verborgen parel een manier gevonden om te overleven door de functies van evenementenlocatie en cultureel theater feilloos te combineren. Wij gingen op onderzoek uit om erachter te komen wat er precies gebeurt bij deze populaire bestemming.

Toegegeven: het TOBACCO Theater is niet echt hetzelfde als een traditioneel theater. Ver voordat het een theater was, was deze locatie een veilinghuis waar tabak verhandeld werd – vandaar de naam. Het dak is zo’n typisch industrieel zaagtanddak, gericht op het noorden, waardoor het daglicht de uitgestalde tabak goed kon belichten. Datzelfde licht kan nu een spreker of theateracteur in de spotlight zetten. Vele andere details herinneren aan de historie van dit pand als veilinghuis, zoals een gigantische kluis in één van de vele ruimtes – waarvan de inhoud tot de dag van vandaag een mysterie is.

Uniek

Toen eigenaar Erik van Wilsum het pand in 2007 kocht, was er niet veel over van de gloriedagen van het veilinghuis. Een theatergroep zat sinds de jaren 60’ in het pand en het was overduidelijk dat ze geen budget hadden voor onderhoud. Erik renoveerde alles en voegde zijn personal touch toe. Het eindresultaat is een stijl die het best te omschrijven is in één woord: – en we nemen dit woord niet licht – uniek.  Het is een prachtige mix van de historie van het veilinghuis, de theater scene, wat knipogen naar de standplaats van dit theater in de Wallen (zoals een Erwin Olaf foto van een dominatrix in de boardroom, geen grap) en Erik’s persoonlijke inbreng. Soms grenzend aan kitsch, zoals de boeddhabeelden in de Theaterzaal zelf geïmporteerd uit Bali, en toch perfect passend.

Waar het allemaal gebeurt

In diezelfde Theaterzaal gebeurt het allemaal, zogezegd. Dit is de grootste ruimte van het TOBACCO theater en alles klopt hier. Het licht dat door het zaagtanddak binnenkomt, het balkon (dat tijdens de renovatie is toegevoegd) dat uitzicht biedt over de zaal, de akoestiek, het uitstekende lichtplan en de goede audio installatie, en de warme en intieme look & feel van de ruimte is geweldig. Het laat niets te wensen over voor een theaterensemble, noch een bedrijfsgroep.

Maar er is meer. In de karakteristieke stijl van oude Amsterdamse gebouwen zijn er kleine gangen en lage plafonds, krakende houten trappen en onverwachte kleine ruimtes. Je zou hier kunnen verdwalen. Verdeeld over het pand zijn allerlei evenementenruimtes, allemaal uniek op hun eigen manier. De meest noemenswaardige zijn waarschijnlijk The Bank’s Secret en de Studio. The Bank’s Secret is een kleinere ruimte, een beetje als een boardroom, met de eerdergenoemde dominatrix die uitkijkt over jouw meeting vanaf haar foto. De room heeft een onmiskenbare cigar & whiskey vibe, en kijkt uit over de aangrenzende straat.

Fantastische kunst

De Studio, pal naast de Theaterzaal, heeft juist een heel hoog plafond. Dit is meestal de plek waar Erik artiesten de ruimte geeft om hun werk te exposeren. Aan de muur hangt een bijzondere foto van Michael Jackson toen hij 18 was, gefotografeerd door een beroemde Nederlandse fotograaf. Overal in het pand zijn dergelijke foto’s, schilderijen en andere kunstwerken te bewonderen, door Erik zelf verzameld en in de prachtige mix gegooid die het TOBACCO Theater is. Die mix geeft de locatie de hart en ziel waar het – terecht – zo trots op is.

Hoewel er nog veel meer te zien en doen is bij het TOBACCO Theater zullen onze pogingen om het te beschrijven het waarschijnlijk nog geen recht doen. We kunnen doorgaan over hoe, bovenop de fantastische look & feel, het TOBACCO Theater een hele goede keukenbrigade heeft, geleid door prijswinnende Michelin-chef Dennis Huwaë, of hoe, verstopt in de catacomben, de wijnkelder nog een hele spannende ruimte biedt voor speciale events. In plaats daarvan stellen wij voor dat je met eigen ogen gaat aanschouwen hoe theaters, anno 2019, nog altijd springlevend zijn.

This post is also available in: English (Engels)