TivoliVredenburg

A grand and yet intimate venue with an overwhelming musical vibe

Het nieuwe TivoliVredenburg, een unieke samenkomst van twee bijzondere Utrechtse evenementenlocaties, verlegt nieuwe grenzen. Deze multifunctionele evenementenlocatie, waarvan een koninklijke opening gepland staat op 21 juni 2014, biedt een grootse doch intieme ambiance voor onvergetelijke concerten, inspirerende congressen, spectaculaire productpresentaties en bijzondere personeels- en bedrijfsfeesten. De mooie vergezichten over de stad alsmede diverse doorkijkjes benadrukken de bijzondere connectie met de Domstad.

Expanded and modernized while retaining its ‘flagship’
Geboren uit het feit dat beide organisaties tegen grenzen aanliepen in hun eigen locaties, besloten de evenementen- en concertlocaties Tivoli en Vredenburg in 2005 om samen te gaan. Er was behoefte aan een nieuw en groter concertgebouw in Utrecht. En wel op de plek waar het ooit begon: de oude locatie van Muziekcentrum Vredenburg. Toen in 2007 werd gestart met de sloop van het oude Vredenburg, is -vanwege haar kwalitatief hoogwaardige akoestiek- destijds besloten de Symfoniezaal te behouden en te renoveren. Vier verschillende architecten hebben zich vervolgens gebogen over de overige zalen, die daardoor elk een eigentijds karakter hebben gekregen. Naast deze grootse verbouwing van het muzikale pand, dat gelegen is naast Utrecht Centraal, wordt het hele stationsgebied van Utrecht momenteel uitgebreid en vernieuwd. Vanaf eind 2015zal er tevens weer water stromen in de teruggekeerde Catharijnesingel, waardoor TivoliVredenburg over een groots terras aan het water zal gaan beschikken.

Grand and intimate, architectural and atmospheric
Het kolossale en indrukwekkende gebouw, met ruim 30.000 vierkante meter aan oppervlakte, heeft vanwege haar box-in-box principe toch een intieme uitstraling. De omvang en de architectonische hoogstaande ontwerpen van de vijf zalen zijn uniek in Nederland én Europa. De zalen met diverse tussenruimtes, eveneens als (sub)zaal in te richten, zijn akoestisch van elkaar gescheiden, waardoor de meest uiteenlopende evenementen op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden. Naast de bijzondere akoestiek, zijn ook de technische faciliteiten van hoog niveau. Een unieke beleving alsmede ruimte voor interactie ontstaan door de korte afstand tussen het podium en het publiek: in elke zaal is de maximale afstand tussen spreker of artiest(en) en publiek niet meer dan 20 meter.

Infinite possibilities
De zalen van TivoliVredenburg zorgen zowel afzonderlijk als gecombineerd voor oneindig veel mogelijkheden. Wanneer de locatie voor één evenement gebruikt wordt, heeft het pand een capaciteit van 7.500 personen. De Grote Zaal, de voormalige Symfoniezaal die in ere is hersteld, was in de jaren ’70 al een akoestisch wonder die door architect Hertzberger tot paradepaardje werd gebombardeerd. De ruimte, waar bewust niets aan veranderd is vanwege de kwaliteit, heeft een capaciteit van 2.000 bezoekers en telt 1.717 stoelen. Hiermee is deze zaal uitstekend geschikt voor grote congressen, seminars, presentaties en award shows. De tweede zaal, Ronda, die deze naam heeft gekregen omdat deze vanwege haar ronde vorm doet denken aan de huizen op de bergrand in de Spaanse stad Ronda, heeft eveneens een capaciteit van 2.000 personen (800 stoelen) en is een bijzondere locatie voor bijvoorbeeld festivals, gala’s en tv-uitzendingen. De zaal Pandora heeft een opmerkelijke architectuur met vele uitstulpingen. Met een capaciteit tot 700 bezoekers en de ruimte voor 500 stoelen is dit een fijne ruimte voor presentaties, modeshows en diners. De Hertz-zaal beschikt over 544 vaste stoelen en twee balkonlagen en is hiermee een uitstekende zaal voor besloten concerten en plenaire bijeenkomsten.

The ultimate ‘Cloud Nine’ event experience
Op de negende verdieping, voor Utrechtse begrippen in de wolken, bevindt zich Cloud Nine, een zaal met een capaciteit tot 400 personen (250 stoelen) die geschikt is voor presentaties, concerten en kick-off events. Deze zaal beschikt eveneens over een Cloud Nine Café, die nog eens een capaciteit heeft van 175 personen (75 stoelen). Het pand zal nog verrijkt worden met een restaurant en een gezellig Grand Café met bijbehorend terras dat aan het water komt te liggen. De ‘back-office’ faciliteiten, waaronder diverse oefenruimtes, twee artiestenfoyers, twee geconditioneerde vleugelbergingen, twee grote goederenliften, maar liefst 26 kleedkamers en een expeditiekelder met ruimte voor negen vrachtwagens, de toegewijde medewerkers en de hoge mate van hospitality maken de oneindige mogelijkheden en uitgebreide faciliteiten van TivoliVredenburg compleet.

Fotocredits: Juri Hiensch