TivoliVredenburg

A grand and yet intimate venue with an overwhelming musical vibe

TivoliVredenburg, een unieke samenkomst van twee bijzondere Utrechtse podia, verlegt grenzen. Deze multifunctionele evenementenlocatie biedt een grootse doch intieme ambiance voor onvergetelijke concerten, inspirerende congressen, bijzondere productpresentaties en spectaculaire (bedrijfs)feesten. De mooie vergezichten over de stad alsmede diverse doorkijkjes benadrukken de bijzondere connectie met de Domstad.

Geboren uit het feit dat beide organisaties tegen grenzen aanliepen in hun eigen locaties, besloten de evenementen- en concertlocaties Tivoli en Vredenburg in 2005 om samen te gaan. Er was behoefte aan een nieuw en groter concertgebouw in Utrecht. Op 21 juni 2014 was TivoliVredenburg een feit en klaar om haar deuren te openen. En wel op de plek waar het ooit begon: de oude locatie van Muziekcentrum Vredenburg. Toen in 2007 werd gestart met de sloop van het oude Vredenburg, is -vanwege haar kwalitatief hoogwaardige akoestiek- destijds besloten de Symfoniezaal te behouden en te renoveren. Vier verschillende architecten hebben zich vervolgens gebogen over de overige zalen, die daardoor elk een eigentijds, uniek karakter hebben gekregen. TivoliVredenburg is gelegen naast het grootste station van Nederland (Utrecht Centraal) en daardoor makkelijk bereikbaar. Daarnaast beschikt het podium over een eigen grandcafé en bar-brasserie met grote terrassen aan de heropende Catharijnesingel.

Grand and intimate, architectural and atmospheric

Het kolossale en indrukwekkende gebouw, met ruim 30.000 vierkante meter aan oppervlakte, heeft vanwege haar box-in-box principe toch een intieme uitstraling. De omvang en de architectonisch hoogstaande ontwerpen van de zes zalen zijn uniek in Nederland én Europa. De zalen met diverse tussenruimtes, eveneens als (sub)zaal in te richten, zijn akoestisch van elkaar gescheiden, waardoor de meest uiteenlopende evenementen op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden. Naast de bijzondere akoestiek en uitstraling, zijn ook de technische faciliteiten van hoog niveau. Een unieke beleving alsmede ruimte voor interactie ontstaan door de korte afstand tussen het podium en het publiek: in elke zaal is de maximale afstand tussen spreker of artiest(en) en publiek minder dan twintig meter.

Infinite possibilities

De zalen van TivoliVredenburg zorgen zowel afzonderlijk als gecombineerd voor oneindig veel mogelijkheden. Wanneer de locatie voor één evenement gebruikt wordt, heeft het pand een capaciteit van 7.500 personen. De Grote Zaal, de voormalige Symfoniezaal die in ere is hersteld, was in de jaren ’70 al een akoestisch wonder die door architect Hertzberger tot paradepaardje werd gebombardeerd. De ruimte, waar bewust niets aan veranderd is vanwege de kwaliteit, heeft een capaciteit van 2.000 bezoekers en telt 1.717 stoelen. Hiermee is deze zaal uitstekend geschikt voor grote congressen, seminars, presentaties en award shows. De tweede zaal, Ronda, die deze naam heeft gekregen omdat deze vanwege haar ronde vorm doet denken aan de huizen op de bergrand in de Spaanse stad Ronda, heeft eveneens een capaciteit van 2.000 personen en is een bijzondere locatie voor bijvoorbeeld festivals, (bedrijfs)feesten, gala’s en tv-uitzendingen. De zaal Pandora heeft een opmerkelijke architectuur met vele uitstulpingen. Met een capaciteit tot 700 bezoekers en de ruimte voor 500 stoelen is dit een fijne ruimte voor presentaties en feesten en modeshows. De Hertz zaal beschikt over 544 vaste stoelen en twee balkonlagen en is hiermee een uitstekende zaal voor besloten concerten, plenaire bijeenkomsten en congressen.

The ultimate ‘Cloud Nine’ event experience

Op de negende verdieping, voor Utrechtse begrippen in de wolken, bevindt zich Cloud Nine, een zaal met een capaciteit tot 400 personen (250 stoelen) die geschikt is voor presentaties, concerten en kick-off events. Naast Cloud Nine vind je Club Nine, een kleinere zaal met een capaciteit heeft van 175 personen (75 stoelen). De ‘backoffice’ faciliteiten, waaronder diverse oefenruimtes, de artiestenfoyer, twee geconditioneerde vleugelbergingen, twee grote goederenliften, maar liefst 26 kleedkamers en een expeditie kelder met ruimte voor negen vrachtwagens, de toegewijde medewerkers en de hoge mate van hospitality maken de oneindige mogelijkheden en uitgebreide faciliteiten van TivoliVredenburg compleet.