Thuishaven Festivalterrein

Congrestivals en andere events in een absoluut unieke setting

In het sterk industriële Westelijk Havengebied in Amsterdam, vlakbij Sloterdijk en pal naast de bedrijvigheid in het water, ligt Thuishaven Festivalterrein: een evenementenlocatie die zijn gelijke niet kent. Hier vind je een ruwe diamant (en die blijft gewoon ruw, want dat is net zo mooi) die iets te bieden heeft dat je niet snel ergens anders zult vinden: een permanent festivalterrein midden in Amsterdam met alle ruimte voor culturele activiteiten, originele creativiteit, en unieke events. In de weekenden al jaren een populaire bestemming voor dancefeestjes, doordeweeks steeds vaker het decor voor zakelijke evenementen die niet schuw zijn voor locaties met een rauw randje.

In een immer veranderende evenementenmarkt zijn zoekers en boekers, met name in het kosmopolitische Amsterdam, meer en meer op zoek naar locaties die het nèt even anders doen. Industriële venues doen het al jaren goed door het spannende contrast dat die setting kan bieden met zakelijke events. Vergaderen doen we allang niet meer in saaie zaaltjes, maar in prikkelende omgevingen die het brein stimuleren. Relatief nieuw is het ‘congrestival’; het type evenement dat het aangename van een festival combineert met het nuttige van een zakelijk congres. En dat is precies wat Thuishaven als geen ander doet: balanceren op de grens tussen zakelijke events faciliteren en het sterke eigen festivalkarakter behouden, met veel – heel veel – ruimte voor originele creativiteit.

Thuishaven

De oorsprong van Thuishaven ligt puur in festivals, feestjes en culturele activiteiten. Jaren geleden begonnen zonder permanente standplaats, als rondtrekkende stadsnomaden die wel hielden van een feestje met een cultureel tintje. Ze organiseerden last-minute feestjes in het weekend, soms in Amsterdam en soms net daarbuiten, op wisselende plekken. In korte tijd werden ze ongekend populair bij feestgangers die altijd goed in de gaten hielden wanneer Thuishaven weer eens een feestje organiseerde. Die populariteit resulteerde zo’n vier jaar geleden in een permanente standplaats waar Thuishaven nu nog steeds zit. In een industrieel gebied, met uitzicht op de haven en de grote boten die hun ladingen af- en aanvoeren en een industrieel spoor met ellenlange treinen vol kolen. Een mysterieuze setting die perfect aansluit op de absoluut unieke bestemming die Thuishaven is geworden.

Hoewel Thuishaven altijd zichzelf gebleven is, hebben de ontwikkelingen door de jaren heen wel geresulteerd in nieuwe activiteiten van het bedrijf. Jaren geleden was er de eerste aanvraag voor een evenement op het gave terrein, en die ontwikkeling heeft zich doorgezet tot wat Thuishaven nu is: een feest- annex evenementenlocatie. In de weekenden blijven ze gewoon ruimte bieden voor feestjes, culturele activiteiten en alleen maar leuke dingen; doordeweeks is Thuishaven een bestemming voor events in alle soorten en maten. Er zijn mensen aangetrokken om zich puur te focussen op dat aspect van de bedrijfsvoering, zodat Thuishaven kon uitgroeien tot een volwassen speler op de Amsterdamse evenementenmarkt. Met succes: inmiddels organiseert Thuishaven meer dan honderd events per jaar voor allerlei bedrijven, waaronder de gemeente Amsterdam – die ook wel houdt van de unieke dingen die haar stad te bieden heeft.

Setting

Iedereen die een blik werpt op het festivalterrein van Thuishaven kan bevestigen dat dit een unieke bestemming is voor evenementen. Het heeft veel weg van een minidorp met als thema ‘circus’, met een gigantische circustent in het midden, omsingeld door kleinere stands, unieke (en uitsluitend handmatig vervaardigde) kunstobjecten, barbecues, service points, zeecontainers, olievaten en nog veel meer. En dat alles in het zand.

Maar door de setting van Thuishaven te omschrijven als een allegaartje doe je de creatieve geesten achter de locatie tekort. De bonte verzameling van objecten, allemaal door de jaren heen verzameld door de mensen achter Thuishaven, zijn op de één of andere manier toch perfect in harmonie op de permanente standplaats van het ooit rondtrekkende gezelschap. Het thema is wellicht het best te omschrijven als ‘ergens tussen Efteling Winter Wonderland en de Berlijnse underground dance scene’ – en het feit dat dit onze beste poging is om het te omschrijven, zegt genoeg over hoe uniek de setting is. Ga dat dus vooral zelf belijken.

Zakelijke faciliteiten

Die rauwe setting betekent overigens niet dat de benodigde zakelijke faciliteiten niet aanwezig zijn, want dat daar iets meer voor nodig is, heeft Thuishaven goed begrepen. Hoewel de corporate bezoekers tot enkele jaren geleden nog aangewezen waren op Dixie-toiletten, heeft Thuishaven inmiddels de nodige investeringen gedaan om de balans te vinden tussen de rauwe rand die het zo koestert en goede faciliteiten om ook de wat meer eisende zakelijke bezoeker tegemoet te komen. Zo zijn er permanente toiletblokken geplaatst, is het hele festivalterrein voorzien van een drainagesysteem om een waterpartij te voorkomen, en kan zowel binnen als buiten vergaderd worden door middel van verwarmingssystemen.

Voor een uniek evenement, een ‘congrestival’, een vergadering in een spannende setting of een bedrijfsfeestje, hoef je dus niet verder te zoeken. Thuishaven is een gave bestemming met een rauw randje waar ruimte is voor events in alle soorten en maten, met een capaciteit van maar liefst 3000. En met de lente in het verschiet wellicht het enige zakelijke evenement ooit waar je met blote voeten in het zand rond kan lopen. Ga – alleen al daarom – vooral eens kijken bij deze evenementenlocatie.