Theater De Meervaart

Evenementenlocatie met hart voor milieu en maatschappij

This post is also available in: English (Engels)

Hoeveel evenementenlocaties ken jij waar je cultuur, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen kunt combineren in één event? Theater De Meervaart in Amsterdam is een van de meest vooruitstrevende theaters qua programmering, heeft een duidelijke visie op de voortrekkersrol die een theater moet nemen op het gebied van duurzaamheid en neemt al veertig jaar haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. En niet te vergeten, de locatie heeft alle faciliteiten in huis voor mooie evenementen en congressen!

Theater De Meervaart ligt in het hart van Amsterdam Nieuw-West, uitkijkend over de Sloterplas. Het gebied rond dit meer is een groene stadsoase in het hart van een opbloeiende wijk. Nieuw-West is in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een aantrekkelijk gebied; niet alleen voor bewoners en ondernemers, maar – met nieuwe hotels en locaties en een ideale bereikbaarheid vlakbij de snelweg én met openbaar vervoer – ook voor de organisator van evenementen en congressen. Met een parkeergarage onder het gebouw, een tramhalte voor de deur en een directe busverbinding met Schiphol is Theater De Meervaart voor iedereen goed bereikbaar.

Compacte congreslocatie

Theater De Meervaart is een modern theatergebouw met een open en lichte sfeer. De locatie heeft twaalf zalen beschikbaar voor meetings en events, geschikt voor groepen tot 800 personen. Door een slimme indeling rondom één centrale foyer is de locatie toch erg compact. Vanaf de entree kom je vrijwel direct in deze open, hoge ruimte terecht, waaraan de meeste zalen liggen. Met name voor de bezoekers van grote congressen voelt het fijn om meteen een duidelijk referentiepunt te hebben. Dankzij een vernuftige hoogte- en dieptewerking overzie je de volledige ruimte vanuit elke hoek. De open ruimte en het warme, eigentijdse meubilair maakt het een plek waar je je direct prettig voelt.

Twee van de twaalf ruimten voor meetings en events zijn de theaterzalen. De Rode Zaal, met 800 stoelen de grootste zaal van de locatie, zal bij de meeste evenementen dienen als de plek waar de grote sprekers op het podium staan en waar de opening plaatsvindt. De Blauwe Zaal is een kleinere, multifunctionele ruimte met een flexibel podium. Hier kun je sessies houden voor 270 personen, of je klapt de tribune in om de zaal in te richten voor andere gelegenheden. En dan zijn er nog tien vergaderzalen aan een lange gang die direct grenst aan de foyer. Verdwalen is uitgesloten. En anders is er altijd nog de theatergong, waarmee je de verschillende sessies en de juiste bijbehorende ruimtes van tevoren volledig in stijl aankondigt.

Denk overigens niet dat de ruimten in Theater De Meervaart standaard zijn. Natuurlijk, de Rode Zaal heeft de uitstraling van een echte theaterzaal met rode stoelen, hoog plafond, lampen, geluid, een groot podium – alles wat een theater maar kan wensen. De vergaderzalen zijn praktisch ingericht en met schuifwanden flexibel in het gebruik en naar wens te vergroten. Maar de Blauwe Zaal heeft naast de inklapbare tribune nog een ander trucje: schuif de hoge lichtdichte gordijnen open, en je onthult achter het podium een indrukwekkende raampartij die een geweldig uitzicht biedt over de Sloterplas. Zo heb je ineens een hele mooie setting voor een diner of receptie. Wie nog meer bijzondere ruimten nodig heeft, kan gebruik maken van de fraaie kleedkamers of van de Meervaart Studio.

‘De open ruimte en het warme, eigentijdse meubilair maken dit tot een plek waar je je direct prettig voelt’

Meervaart Studio

Van oudsher is Nieuw-West een stadsdeel met een zeer diverse bevolking. Als hét podium van dit gebied speelt Theater De Meervaart al sinds de oprichting in 1977 een verbindende rol die alle groepen samenbrengt. Het theater draagt als culturele instelling actief bij aan de ontwikkeling van de culturele ambitie van de inwoners, betrokken burgerschap en een rijke leefomgeving. Op het podium van de Rode Zaal staat daarom een mix van de grote namen, kleinschaligere en vooruitstrevende producties en lokale artiesten. Tegelijkertijd worden jongeren betrokken en geënthousiasmeerd voor de podiumkunsten met het educatieprogramma Meervaart Studio, waar jongeren hun podiumtalenten kunnen ontwikkelen.

Jongeren uit heel Amsterdam kunnen hier van jongs af aan terecht en worden begeleid in de ontwikkeling van hun talenten, of dat nou podiumkunsten zijn als theater en dans of ambities om door te breken als DJ. Met dit programma geeft Meervaart Studio jaarlijks zo’n 7.000 kinderen en jongeren uit Amsterdam de kans om hun creatieve talent te ontdekken en te verdiepen. Het mooiste is dat dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij de opbrengsten van de verhuur voor zakelijke partijen. Dus door hier een congres of event te geven, draag je direct bij aan de talentontwikkeling van Amsterdamse jeugd.

Duurzaamheid

Daarnaast is Theater De Meervaart druk bezig met een verduurzaming van de bedrijfsvoering. In 2017 zijn er daarom al 300 zonnepanelen op het dak gelegd en is een groot deel van de locatie voorzien van ledverlichting. Vanaf september 2018 zal ook de Blauwe Zaal zijn vernieuwd en voorzien van nieuwe duurzame verlichting. Voor de catering wordt met name gewerkt met lokale leveranciers, zowel voor de duurzaamheid als om de lokale ondernemers te helpen. Een leuk voorbeeld hiervan op de kaart is de vegetarische bitterbal, gemaakt met paddenstoelen die worden gekweekt op de overgebleven koffieprut van de vele kopjes koffie die hier in de pauzes gedronken worden.

Op de Sloterplas

En dan is er nog die Sloterplas, waar Theater De Meervaart zo mooi op uitkijkt. De ligging aan het meer is niet alleen iets wat je ziet bij het aan- en wegrijden, maar het is ook mogelijk om het water bij je event te betrekken. Het evenemententeam van Theater De Meervaart kan bijvoorbeeld regelen dat bij mooi weer aan de waterkant barbecues worden neergezet. Maar het kan nog veel creatiever: zo organiseerde Theater De Meervaart al eens een lezing op een drijvend vlot op de plas. Of gebruik het water als een leuke vorm van transport: je kunt hier boten laten aanleggen om je gasten na afloop van je congres varend naar hun hotel te brengen.

Theater De Meervaart heeft veel meer te bieden dan mooie zalen met veel break-out mogelijkheden. Er is het professionele evenemententeam, met ruime ervaring in het neerzetten van de meest complexe voorstellingen en festivals. De locatie heeft die uitstekende theatertechniek en de ervaren technici die er samen met jou voor zorgen dat je show tot een spektakel wordt. Het heeft die onvervalste charme van een theater. Maar wat je bijblijft zijn de verhalen die dit tot zo’n bijzondere locatie maken.

This post is also available in: English (Engels)