Theater Amsterdam

Alles in huis voor een unieke beleving

Het is een van de meest verrassende en zeker de meest moderne theaterlocatie van Nederland: Theater Amsterdam. In mei 2014 opende dit gloednieuwe theatergebouw aan de Amsterdamse Houthavens, centraal gelegen en aan het IJ. Na twee jaar succesvolle voorstellingen voor theaterstuk ANNE ging in 2016 Nederlands nieuwste musicalproductie SKY in premiere. De theaterzaal werd hiervoor volledig vernieuwd en omgebouwd met de laatste 3D-projectietechniek. En dat biedt spectaculaire mogelijkheden voor events.

Theater Amsterdam is een opvallend en modern gebouw aan de Houthavens. Een imposante glazen gevel en een breed bordes, met direct uitzicht op het IJ. Even verderop trekken grote vrachtschepen aan ons voorbij. We parkeren op het parkeerterrein vlak achter het theatergebouw en lopen zo naar de entree van het pand.

“De theaterzaal werd volledig vernieuwd en omgebouwd met de laatste 3D-projectietechniek. En dat biedt spectaculaire mogelijkheden voor events.”

Transparant

Wat direct in het oog springt als we Theater Amsterdam binnenlopen, is de transparante en ruimtelijke opzet van de Foyer. De hoge glazen gevel geeft de ruimte een open uitstraling. Het design meubilair en het materiaalgebruik, met lichte natuurlijke tinten, sluiten daar goed bij aan. In de ruimte vinden we een garderobe, een grote bar en natuurlijk de aansluiting naar het terras op het bordes voor de glasgevel. Die gevel kan ook volledig worden beplakt met stickers om events te branden.

De hoge ruimte van de foyer wordt voor een groot deel opgebroken met een vide, een zwevende etage. Op deze verdieping vinden we het restaurant van Theater Amsterdam, Restaurant Boven De Planken. De sfeer en stijl van de Foyer is hier doorgetrokken: een lichte houten vloer, warme natuurlijke tinten en materialen, veel hout en leer. Het biedt een mooi contrast met de lichte glazen gevel en het industriële karakter van de haven daarbuiten – waarop je hier een prachtig uitzicht hebt. Restaurant Boven de planken is zes avonden  per week geopend en top-chef Saral de Lange kookt hier de sterren van de hemel. Behalve als restaurant leent de vide zich ook perfect voor bijzondere ontvangsten en feesten.

Visuele totaalbeleving

Maar waar Theater Amsterdam zich echt onderscheidt van andere schouwburgen en theaterlocaties is de Theaterzaal. Een enorme hal van 4200 vierkante meter, gebouwd als zelfdragende constructie waardoor er geen pilaren nodig zijn om het hoge plafond te ondersteunen. Aan de ene kant de grote tribune met 1.100 stoelen – met pipe and drape gemakkelijk aan te passen aan kleinere groepen – aan de andere kant een grote ruimte voor de decors en toneel. De twee delen worden in het midden gescheiden door een groot halfrond podium, met een podiumbreed halfrond scherm. De decors bewegen op rails om de tribune heen, waardoor het publiek zich echt middenin de show waant.

Voor de musical SKY heeft Theater Amsterdam de allernieuwste projectietechniek aangeschaft, waardoor het ook mogelijk is om in 3D te projecteren. Het grote podium, voorzien van in totaal 500 vierkante meter beweegbare projectieschermen, maakt spectaculaire combinaties mogelijk waarbij live acts en 3D-geprojecteerde beelden in elkaar overvloeien tot één visuele totaalbeleving. De locatie heeft een deskundig technisch team die kan helpen om content voor een presentatie aan te passen voor een waanzinnige show op 180 graden of zelfs met 3D-beelden.

Bijzonder aan Theater Amsterdam, is dat achter het podium nog een grote Theaterhal ligt die kan worden ingezet voor events. Stel je voor dat na afloop van een spetterende show achter het podium de doeken omhoog gaan en daarachter een volledige markt of feestzaal is ingericht.

Alles in huis

We hebben de Foyer gezien, Restaurant Boven de Planken, en de spectaculaire Theaterzaal. Minder bekend zijn de ruimtes boven in het gebouw. Op de tweede verdieping vinden we De Huiskamer, de sfeervol ingerichte artiestenfoyer waar de cast en crew tussen de bedrijven door kunnen eten en ontspannen. Een verdieping hoger liggen de Sky Lounge en Amsterdam Lounge: twee middelgrote zalen, wederom stijlvol ingericht met designmeubilair en met een prachtig uitzicht over het IJ en de Houthavens. Beide lounges hebben een eigen bar en zijn standaard voorzien van stoelen en tafels. Op dezelfde etage vinden we ook nog twee kleinere afgesloten ruimtes, die kunnen worden ingezet om in kleine teams te vergaderen of als kantoor voor de organisatie.

Theater Amsterdam is ontworpen om de bezoeker een unieke beleving mee te geven. Van de smaakvol ingerichte lounges en foyers tot de ongekende technische mogelijkheden in de Theaterzaal, deze locatie heeft alles in huis om ongekende en grootse evenementen neer te zetten.