Luxor Theater

De synergy van twee buitengewone venues

Van de intieme sfeer van vroegere tijden in het gezellige en informele oude Luxor Theater tot de allure van het moderne nieuwe Luxor Theater, dat met haar grote raampartijen en magnifieke uitzicht elke bezoeker verwondert. Twee unieke locaties met een eigen ambiance en extensieve mogelijkheden voor uiteenlopende evenementen, maar met een overeenkomstige flexibiliteit en professionele (technische) teams. Met als missie om voor Rotterdam en de directe regio een toegevoegde waarde te zijn met een recreatieve functie voor een verscheidenheid aan doelgroepen, zorgt Luxor voor een sociale binding voor haar bezoekers en een ontmoetingsplaats voor bedrijven uit de regio. Genieten en persoonlijke aandacht staan op de eerste plaats, waardoor iedereen – bezoekers, opdrachtgevers én theatergezelschappen- het altijd naar zijn zin heeft.

Feel the comfort in the intimate and retro atmosphere

Het oude Luxor werd in 1917 als bioscooptheater geopend en overleefde als een van de weinige gebouwen de Tweede Wereldoorlog. Na een grondige verbouwing in 1947 kon men naast films ook genieten van revue, variété, cabaret en operette. De intieme sfeer is vandaag de dag bewaard gebleven. Gekenmerkt door de retrostijl en bijbehorende sfeer voelt iedereen zich er thuis. Het oude Luxor, gelegen aan de Kruiskade in Rotterdam, biedt een informele middenzaal van 900 stoelen, twee foyers en een uitstekende bereikbaarheid: parkeren in de omliggende garages en zowel tram als metro op maximaal één minuut loopafstand. Naast de mogelijkheden voor uiteenlopende  evenementen onderscheidt het theater zich eveneens door een divers theateraanbod. Het is een ideaal theater voor opkomende cabarettalenten, concerten, toneel- en jeugdvoorstellingen en kleine musicals. Jaarlijks weten filmliefhebbers hun weg te vinden naar het  oude Luxor voor Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Daarnaast biedt het oude Luxor jaarlijks plaats aan de voorrondes van het Camarettenfestival, waarna de finale van dit festival plaatsvindt in het nieuwe Luxor. De synergie van het intieme en gemoedelijke theater gecombineerd met het grootse, moderne theater maken van Luxor een directe toegevoegde waarde, niet alleen voor producties en evenementen, maar ook voor de metropool Rotterdam.

Aan het eind van de jaren ’80 besloot de Gemeente Rotterdam dat het tijd was voor een nieuw theater. Er werd gebouwd aan een groots amusementstheater, terwijl het oude Luxor geopend bleef. Op 28 april 2001 werd het nieuwe Luxor geopend door toenmalig Koningin Beatrix, waarna Mini & Maxi gedurende drie maanden avond na avond met de -speciaal voor Luxor geproduceerde-  voorstelling City het toneel inspeelden.  Nadien volgden voorstellingen van toonaangevende cabaretiers, grote musicals en theaterconcerten. Anno 2013 is de Wilhelminapier uitgegroeid tot het nieuwe culturele stadshart van Rotterdam met buurtbewoners als Hotel New York, de Cruise Terminal, het Nederlands fotomuseum, filmhuis LantarenVenster en restaurant Las Palmas van Herman den Blijker. Voor grote (meerdaagse) congressen werkt Luxor samen met deze partijen.

A theatre with style and magnificent, jawdropping views

Het nieuwe Luxor Theater straalt allure uit. Menig bezoeker kijkt zijn ogen uit in de foyers; het prachtige uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam laat geen enkele bezoeker onberoerd. Het theater onderscheidt zich onder andere door de ruime foyers met grote raampartijen, waardoor het nog eens extra genieten is van de vele mooie uitzichten. De zaal met 1.535 comfortabele stoelen is van vele audiovisuele gemakken voorzien. De drie ruime foyers hebben een capaciteit van respectievelijk 800, 200 en 150 personen. Een artiestenfoyer voor 100 personen, een speciale vip-lounge voor 50 personen, een buitenterras en een vergaderzaal voor tien personen completeren de oneindige mogelijkheden van het nieuwe Luxor Theater. Voorzien van een eigen aanlegsteiger, maakt het mogelijk om per watertaxi te arriveren. Maar ook met eigen auto of openbaar vervoer is het theater uitstekend te bereiken: parkeren naast het theater of in de omliggende parkeergarages, trams die stoppen voor de deur en de metro op korte loopafstand.

Extensive opportunities ensure that no event is unthinkable

Naast langere series van grootschalige –populaire- producties in combinatie met uitgebreide pauze- diner- en borrelarrangementen, waarmee het nieuwe Luxor Theater het Rotterdamse bedrijfsleven tegemoet komt met bijzondere avondjes uit, leent het gebouw zich uitstekend voor andersoortige bijeenkomsten, zoals inspirerende congressen, spectaculaire awardshows, besloten vergaderingen of exclusieve diners op het podium. In 2011 werd er zelfs een squashbaan op het toneel geplaatst en kon het publiek vanuit de zaal genieten van de wedstrijden van het WK squash. Hét bewijs dat geen evenement of productie ondenkbaar is met de oneindige mogelijkheden in de veelzijdige theaters van Luxor.

[Foto’s: Rob ‘t Hart | Sam de Rooij]