SugarCity Events

Onontgonnen goudmijn voor spectaculaire evenementen

Het is de spannendste locatie van dit moment: SugarCity. Authentiek en industrieel, een ruwe diamant en vrijwel onontgonnen terrein in de evenementenbranche. Een bezoek aan de oude suikerfabriek voelt als een ontdekkingstocht.

De meeste mensen kennen de naam SugarCity van de twee verbouwde silo’s in Halfweg, die al van kilometers afstand te zien zijn. Maar de gelijknamige evenementenlocatie kan bijna niet méér verschillen van de twee moderne torens. De eventlocatie SugarCity Events is gevestigd in de oude fabriekshallen – groots, rauw, roestig en ongepolijst.

De fabriek werd in 1992 gesloten en sindsdien heeft de tijd in de fabriekshallen stil gestaan. Dat is althans de indruk die de evenementenlocatie op het eerste gezicht geeft. De stalen balken tonen roestplekken, enkele ramen zijn gebarsten. Maar schijn bedriegt: achter het bonkige uiterlijk schuilt een piekfijn verzorgde evenementenlocatie. Naast een goede bereikbaarheid (tegenover NS Station Halfweg-Zwanenburg en met een groot eigen parkeerterrein) is de locatie voorzien van moderne faciliteiten en techniek, perfecte infrastructuur en een bijzonder gastvrij team.

“De stalen balken tonen roestplekken, enkele ramen zijn gebarsten. Maar schijn bedriegt: achter het bonkige uiterlijk schuilt een piekfijn verzorgde evenementenlocatie.”

Immens en overweldigend

Voor het eerst binnenstappen bij SugarCity is een overweldigende ervaring. Ja, industriële locaties hebben we vaker gezien. Maar wat direct opvalt in de oude suikerfabriek is de hoogte van de ruimtes. SugarCity is de enige ‘verticale fabriek’ in het land. Bij binnenkomst gaat de blik automatisch tientallen meters omhoog, van de betonnen vloer langs de betonnen en stalen pilaren, via de atriums op de tussenverdiepingen naar het plafond, dat hoog boven je op een imposante stalen draagconstructie rust. Door het dakraam baadt de hal in het daglicht. De Middenfabriek, de centrale evenementenhal, is het best te vergelijken met een immense, industriële versie van Paradiso.

De grote hal heeft een totaal vloeroppervlak van 5250 vierkante meter, verspreid over de begane grond (2000 m2) en twee tussenverdiepingen (1525 en 1725 m2). De hal is ruim en groots, maar leent zich niet alleen voor grote groepen. Zo is het atrium op de eerste tussenverdieping ook erg geschikt voor groepen tot 200 personen. Hoog boven de hal is een vip deck gebouwd, vanwaar groepen tot 40 man een waanzinnig uitzicht hebben over de fabriekshal. Overigens zijn de verschillende tussenverdiepingen niet alleen toegankelijk voor de gasten: met een autolift kunnen ook grote voorwerpen en voertuigen overal komen.

“Hoog boven de hal is een vip deck gebouwd, vanwaar groepen tot 40 man een waanzinnig uitzicht hebben over de fabriekshal.”

Radertjes en knipperende lampjes

Is de Middenfabriek te overweldigend, dan kan worden uitgeweken naar de tweede grote evenementenruimte: de Pulppersloods. Met duizend vierkante meter vloeroppervlak en een plafond van 25 meter hoog is dit ook geen kleine hal, al oogt het een stuk compacter.

De twee grote hallen zijn aan elkaar verbonden door de Binnenstraat – een L-vormige hal die kan fungeren als entree, maar ook op zichzelf een sfeervolle setting biedt voor een event. De langwerpige Binnenstraat is voorzien van een tientallen meters hoog plafond en heeft rondom een balustrade. De ruimte is daarmee zeer geschikt voor bijvoorbeeld evenementen met een catwalk.

Lopen we vanaf de Pulppersloods een trap op, een zware deur en een donker gangetje door, dan komen we uit in weer een geheel andere ruimte: de Turbinehal. Een ruimte gevuld met grote stellages, zware kasten en instrumentenpanelen, aangekleed met radertjes, klokjes, groen en rood oplichtende knoppen en knipperende lampjes. Het zou het decor kunnen zijn van een sciencefiction film uit de jaren zeventig.

Geheel eigen sfeer

De beschreven ruimtes zijn op dit moment volledig klaar voor gebruik. Maar typerender voor de algehele sfeer van SugarCity Events zijn de ruimtes die niét zijn genoemd. Balustrades, grote en kleine hallen, een laboratorium met glazen wanden; telkens stuit je op een nieuwe ruimte met een geheel eigen sfeer. Ruimtes die liggen te wachten tot ze in gebruik worden genomen. Misschien als evenementenruimte, misschien als restaurant, misschien als iets heel anders. SugarCity Events is spannend en nieuw, een onontgonnen goudmijn voor evenementen.

[Foto’s: Effectgroep | Tycho Müller; Dick Hofstra]