Stadskasteel Oudaen

De oudste locatie die je ooit zult bezoeken

Middenin het gezellige centrum van Utrecht staat wat waarschijnlijk het oudste pand is dat wij van GreaterVenues ooit bezochten: Stadskasteel Oudaen. De historie van dit middeleeuwse kasteel gaat zover terug als 1276 (!). Het monumentale pand overleefde de Spaanse belegering en de vele wisselingen van eigenaren door de eeuwen heen en is nu een populaire bestemming voor meetings en events. Na een grondige renovatie en heropening maart dit jaar, is het hoog tijd dat wij eens op bezoek gingen bij deze wel heel bijzondere locatie.

Stadskasteel Oudaen is al sinds de oorsprong een heus baken van Utrecht. Toen het in 1276 gebouwd werd door de welgestelde familie Zoudenbalch, torende het boven de stad uit en was het een herkenningspunt van grote afstand. Die rol van baken heeft het door de eeuwen heen behouden: geen Utrechtenaar heeft nog nooit van het kasteel gehoord. Dat kan ook eigenlijk niet anders, met die fantastische ligging in het historische centrum van Utrecht aan de Oudegracht.

Stadskasteel Oudaen Utrecht
Het grand café op de begane grond is een populaire bestemming voor een drankje.

Renovatie

Als wij binnenkomen op de begane grond van het kasteel, waar Oudaen een grand café met publieke bestemming heeft ingericht, is het gezellig druk. De renovatie van vorig jaar blijkt een groot succes. Hoewel het oude karakter van het kasteel duidelijk gerespecteerd is tijdens de verbouwing, heeft het toch een fris nieuw jasje gekregen. Zo is een klassiek kleurenpalet gebruikt bij het opknappen en zijn bijvoorbeeld moderne kasteelkroonluchters met een oud uiterlijk opgehangen. Het oude karakter van het kasteel wordt zo naadloos met het nieuwe verbonden.

Achter de bar staan vier flinke ketels met vers bier, dat in de eigen brouwerij in de kelder wordt gebrouwen. Vroeger was de Oudegracht in Utrecht thuisbasis van vele brouwerijen, waar het bier vanuit de iconische Utrechtse werfkelders zo de schepen in de gracht werd opgeladen. De meeste brouwerijen zijn inmiddels weg, maar Oudaen brouwt hier nog altijd bijna 80.000 liter per jaar voor eigen tap en wat lokale ondernemers. De werfkelder, met het prachtige gewelfde plafond, leent zich ook goed voor een borrel in een bijzondere ambiance. De brouwers verzorgen daarnaast rondleidingen, wat een leuke toevoeging kan zijn voor een event bij Oudaen. Aan de gracht zit nog een terras dat gekoppeld kan worden aan de kelder.

Evenementenruimtes

Als we vanuit de kelder onze weg omhoog banen, via de monumentale marmeren trap naar de eerste verdieping, komen we aan bij de zalen die ingezet worden voor events. Het zijn er in totaal vier, met elk hun eigen karakter maar allemaal in een stijl die je van een monumentaal kasteel mag verwachten. Op de eerste verdieping zit ook een restaurant, wat Stadskasteel Oudaen een wel heel diverse locatie maakt.

Drie van de vier evenementenzalen zalen grenzen op de tweede verdieping aan een centrale ruimte met bar, en bij de renovatie is gezorgd voor veel flexibiliteit door geluidsdichte schuifdeuren en -muren neer te zetten. Nu kunnen de verschillende zalen met elkaar gecombineerd worden, om de capaciteit van events wat op te schroeven.

Stadskasteel Oudaen Utrecht
Het gewelfde plafond van de kelder zorgt voor een bijzondere ambiance in de brouwerij.

Dirk van Houdaenkamer

De Dirk van Houdaenkamer, nog op de eerste verdieping, is een sfeervolle ruimte die volledig in stijl is ingericht. De grote, ouderwetse houten meubelstukken zoals de imposante tafel creëren een statig geheel. Met een beetje fantasie zie je de kasteelheren nog genieten van hun riante diners. De Houdaenkamer is dan ook erg in trek voor bijzondere meetings, evenals de Couwenhovezaal op de tweede verdieping. Leuk detail: in de Couwenhovezaal zitten een aantal kanonskogels ingemetseld in de metersdikke kasteelmuur, als herinnering van de belegering van de Spanjaarden die het kasteel overleefde. Bijkomend voordeel van die dikke kasteelmuren is dat het de ruimte geluiddicht maakt, waardoor Staskasteel Oudaen als één van de weinigen in het centrum van Utrecht een vergunning heeft om tot de late uurtjes door te gaan.

Stadskasteel Oudaen Utrecht
De Linteloozaal, met de oeroude balken, is een bijzondere ruimte.

Zoudenbalchzaal

De Zoudenbalchzaal, net als alle andere zalen vernoemd naar één van de families die dit kasteel ooit thuis noemden, zit aan de voorzijde van het pand en kijkt uit op de gracht. Het is de meest intieme ruimte van allemaal en leent zich goed voor een meeting in de sfeer van een kasteel. Hoewel de capaciteit beperkt is, kan de Zoudenbalchzaal dus gecombineerd worden met de Couwenhovezaal en de Linteloozaal, die allen grenzen aan de centrale ruimte op de tweede verdieping. Zo kan Stadskasteel Oudaen ook grotere events faciliteren.

De laatste evenementenruimte van de vier is de Linteloozaal. Met een aantal ramen in het dak is het de lichtste ruimte van de vier. Met name de eeuwenoude balkenpartij springt direct in het oog en geeft het die karakteristieke sfeer die het hele kasteel heeft. De raampartijen in het dak bieden daarnaast een spectaculair uitzicht op de kasteeltoren.

Stadskasteel Oudaen Utrecht
De Couwernhovezaal kan gecombineerd worden met andere zalen.

Diversiteit

Een brouwerij, een grand café, een restaurant en verschillende evenementenruimtes die gecombineerd ingezet kunnen worden: Stadskasteel Oudaen is een bijzondere locatie, niet alleen door de ongekende leeftijd, maar ook door de grote diversiteit. Dankzij die diversiteit zijn er talloze mogelijkheden voor events: van vergaderingen tot presentaties en trainingen, van bruiloften tot feestjes en borrels.

Bovendien zijn de eigenaren er met de renovatie goed in geslaagd het oude met het nieuwe te verenigen, om zo de karakteristieke stijl van het kasteel te behouden, maar ook eventbezoekers en andere gasten te kunnen voorzien van modern comfort. Combineer dat met de fantastische ligging in de Utrechtse binnenstad, pal aan de gracht, en je hebt een toplocatie voor allerlei soorten events.