Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal

Moderne evenementenlocatie achter een historische gevel

Het is één van de oudste concertzalen van ons land, in een pand dat met de jaren blijft vernieuwen: Stadsgehoorzaal Leiden. Deze bijzondere locatie vinden we in een schitterend historisch pand in het centrum van Leiden. Met drie unieke concertzalen die voorzien zijn van alle moderne gemakken en diverse foyers en vergaderruimten onder een dak is Stadsgehoorzaal bovendien een verrassend veelzijdige congres- en evenementenlocatie.

Voordat we een kijkje nemen in deze locatie, behoeft de naam Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal een korte uitleg. Het gaat hier namelijk om twéé locaties: de achttiende-eeuwse schouwburg én het concertgebouw Stadsgehoorzaal. De twee monumentale locaties liggen op een steenworp afstand van elkaar in het centrum en zijn onderdeel van één organisatie, maar verschillen in uitstraling en functie: de Leidse Schouwburg is met name geschikt voor theater en cabaret; de Stadsgehoorzaal is perfect voor muziek – en voor zakelijke meetings en events. Dit is dan ook de locatie waar we de rondleiding krijgen. Want hoewel het mogelijk is om de Leidse Schouwburg als extra zaal bij je event te betrekken, zullen de meeste congressen genoeg hebben aan de Stadsgehoorzaal.

Ideale bereikbaarheid

Niets is zo bepalend als een eerste indruk. En die begint bijzonder goed met de route naar Stadsgehoorzaal: we parkeren op Parkeerterrein Haagweg aan de rand van het centrum, vanwaar voortdurend shuttlebusjes vertrekken om je naar welke locatie dan ook in de stad te brengen. Het is een knap staaltje van efficiënt vervoer in de binnenstad: binnen twee minuten staan we voor de deur van de Stadsgehoorzaal. Dit goede initiatief zorgt ervoor dat de binnenstad van Leiden rustig blijft, terwijl wij ons niet druk hoeven te maken met het zoeken van een parkeerplek.

De Stadsgehoorzaal is vanaf de straat eigenlijk niet te missen, dankzij de opvallende en rijk versierde klassieke gevel. Wie het gebouw echter van binnen bekijkt, zal zien dat deze locatie een stuk moderner is dan je zou denken. Het huidige gebouw werd eind 19e eeuw gebouwd nadat de originele Stadsgehoorzaal door een brand werd verwoest. Sindsdien werd het in de loop der jaren meerdere keren vernieuwd, zodat de locatie ook vandaag de dag van alle moderne gemakken is voorzien. De locatie bestaat dan ook uit meerdere delen qua stijl en ligging. De begane grond, met de klassieke Grote Zaal en de bijbehorende foyers; de eerste verdieping met de Breezaal; en de moderne Aalmarktzaal- en foyer.

De Grote Zaal

Op de begane grond is de Grote Zaal het middelpunt. En met reden: deze beroemde concertzaal is adembenemend mooi. Je kijkt je ogen uit met alle fraaie en authentieke ornamenten in het houtwerk in de wanden en op de balustrade; in het hoge plafond glinsteren tientallen lampjes. Vanzelfsprekend heeft de zaal een perfecte akoestiek en is die voorzien van alle moderne audiovisuele apparatuur. Maar misschien wel het meest bijzonder is dat de Grote Zaal enorm veelzijdig is; de zaal heeft een vlakke, houten vloer, met ruim 800 stoelen. Deze stoelen kunnen er allemaal uit en de vloer kan omhoog om het podium te vergroten, of juist omlaag om plaats te maken voor een grote, open zaal waar je prachtige diners, feesten of zelfs beurzen kunt houden. Met de podiumlift kun je hier grote objecten vanuit de kelder omhoog laten komen.

De zaal heeft bovendien een ideale ligging in de locatie voor een snelle op- en afbouw en voor de catering. Een brede gang loopt helemaal rondom de Grote Zaal, zodat je de bezoekers gemakkelijk in de juiste richting kunt sturen. Aan de gang liggen diverse kleinere ruimten en twee foyers die geschikt zijn als break-out tijdens een congres.

Breezaal

Een verdieping hoger komen we in het tweede gedeelte van de locatie, bij de Breezaal. Ook deze ruimte is klassiek, rijk aan ornamenten in het sierlijke houtwerk, maar is een stuk compacter. Opvallend zijn de mooie houten vloer en de hoge ramen die uitkijken op de Breestraat, waardoor hier overdag mooi daglicht binnenkomt. Hoewel ook hier een podium staat, is dit niet zozeer een theaterzaal: met de juiste sfeerverlichting is dit een schitterende plek voor een receptie of een mooi diner.

Aalmarktzaal

Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich het nieuwste gedeelte van de locatie, dat pas in 2004 werd aangebouwd. Dat dit stuk zo nieuw is springt met name in het oog in de Aalmarktfoyer – een lichte ruimte met een moderne glazen pui, die mooi uitzicht biedt op de naastgelegen binnentuin. De Aalmarktzaal is een moderne, kleine concertzaal, met een opvallend uiterlijk. De zaal heeft een rond, hoog oplopend plafond en is grotendeels goudkleurig. Door de ronde vorm en de warme kleuren heeft de zaal een intieme sfeer, terwijl het met 335 stoelen toch ruim genoeg is voor de meeste groepen. Een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van deze locatie is dat de Aalmarktzaal regelmatig op een andere manier wordt gebruikt dan als concertzaal: op het podium is het ook mogelijk om met kleine groepen te vergaderen.

Wat Stadsgehoorzaal onderscheidt van veel concertzalen die zich begeven op de markt voor zakelijke verhuur, is dat de locatie hier volledig op is ingericht. De locatie heeft alle kennis in huis met gespecialiseerde technici, een volledige horeca-afdeling en een team van professionele eventmanagers die ervoor zorgen dat ieder event hier een succes wordt. Samen met de modern ingerichte zalen, het authentieke, monumentale karakter van het pand en de unieke ligging maakt dit Stadsgehoorzaal tot een fantastische locatie voor events.