Sparta Stadion

Intieme sfeer in een modern voetbalstadion

Geschiedenis en traditie, gecombineerd met design en comfort: Sparta Stadion in Rotterdam is vernieuwd en geoptimaliseerd voor bijzondere events. Van der Linde Catering exploiteert de locatie, die in ieder opzicht ‘eredivisie’ is.

Al bij aankomst merken we dat Sparta Stadion een bijzondere locatie is. Het gebouw ligt midden in de volkswijk Spangen, de buurt waarmee de club al van oudsher is vervlochten. De iconische voorkant van het stadion, met de twee torentjes die het gebouw de bijnaam ‘Het Kasteel’ geven, ligt direct tussen de woonhuizen.

Make-over

Sparta Stadion is het oudste en een van de meest intieme voetbalstadions van Nederland. Toch is het gebouw van binnen fris en modern ingericht. Onlangs kreeg het volledige stadion een make-over, zodat het ook op evenementengebied weer volledig mee doet.

Het stadion heeft meerdere ingangen aan beide kanten van het gebouw. Handig voor de routing van een evenement. Wij beginnen de rondleiding in het oude gedeelte, ‘Het Kasteel’. De voormalige horecagelegenheid die hier ligt, De Brasserie, is sinds de verbouwing bij de rest van het stadion betrokken en dus volledig inzetbaar voor events. De ruimte is modern en licht, met warme accenten, wat het geschikt maakt voor recepties en diners. In de ruimte leidt een trap omhoog naar een loopbrug, waarop zich het Sparta Museum bevindt.

Zicht op het veld

Opvallend is dat alle ruimtes in Sparta Stadion vrij zicht hebben op het veld. De naast de Brasserie gelegen Ridderzaal heeft langs de gehele lengte ramen en openslaande deuren, waarachter we direct op een terras naast het veld staan. De Ridderzaal doet zijn naam eer aan: houten vloeren, pilaren en bogen geven de ruimte een klassieke en luxe uitstraling. Aan het hoge plafond hangen grote lampen. Ook kleinere groepen kunnen in Sparta Stadion terecht: in een van de torens vinden we de Oude Bestuurskamer. Een prachtige ronde private dining room of ruimte voor vergaderingen tot 12 personen.

Boven de Ridderzaal, in het verlengde van het Museum, ligt de Kasteelloge. Deze ruimte met bar is geschikt voor een bijzondere ontvangst. Via openslaande deuren staan de gasten meteen op de tribune, waardoor een spreker ze vanaf het veld welkom kan heten. Het veld is natuurlijk ook erg geschikt voor sportieve activiteiten. Dagelijks trainen op het veld de eerste teams, maar op afspraak kan het veld worden gereserveerd. Hiervoor zijn ook kleedkamers en douches beschikbaar.

Congreslocatie

We steken het veld over naar de andere kant van het stadion, naar het hoofdgebouw. Waar het Kasteel klassiek en chique is, is dit gedeelte eerder stoer en modern. Op de eerste verdieping ligt een grote centrale hal, de Jupiler Lounge, die dit jaar is vernieuwd. De oude stenen vloer en plafonds werden vervangen door sfeervol hout en een hoog plafond met industriële tinten. Door de combinatie van hoog en laag meubilair en de mix van verschillende stoelen en krukken en verlaagde plafonds, is dit een ruimte die niet snel verveelt.

De ruimte loopt langs de gehele lengte van het veld, maar is flexibel in te delen in drie gedeelten. Aan de ene kant ligt Het Wapen van Sparta, met een grote bar en open keuken. In het midden is de Jupiler Lounge, de centrale hal die ook geschikt is voor plenaire bijeenkomsten. Aan de andere zijde ligt ten slotte de Detron Lounge, een subruimte die zich los leent voor kleinere bijeenkomsten en beschikt over een eigen bar.

“Door de combinatie van hoog en laag meubilair en de mix van verschillende stoelen en krukken en verlaagde plafonds, is dit een ruimte die niet snel verveelt.”

Verrassend

In het hoofdgebouw manifesteert Sparta Stadion zich als congreslocatie bij uitstek, met de grote zalen en de vele mogelijkheden die de verschillende subruimtes bieden. Twee verdiepingen boven de grote Jupiler Lounge liggen de business loges, 26 stuks, met uitzicht op het veld en variërend in omvang. Maar ook de Bestuurskamer en de Perskamer, Spelershome en Supportershome kunnen bij een event worden betrokken. Juist de uiteenlopende interieurs weten te verrassen.

Sparta Stadion staat op vier pijlers, waar ieder event wel een aansluiting bij kan vinden: vergaderen, topsport, de geschiedenis in het museum en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Zo doet de club veel terug voor jongeren uit de buurt waarin het stadion staat. Daarnaast is de club beroemd om haar talentontwikkeling – de jeugdopleiding van Sparta behoort al jaren tot de beste van Nederland. Het Sparta Stadion is een enorme locatie met vele mogelijkheden, maar tegelijkertijd geeft de levendige historie het gebouw een persoonlijke en ongedwongen sfeer.

[Foto’s: Sparta Stadion | Rogier Bos]