RDM Events

Innovatieve events in de haven van Rotterdam

In Rotterdam gaan de ontwikkelingen razendsnel: de ene na de andere fantastische locatie opent de deuren. Iconisch voor de ongekende mogelijkheden van de havenstad is RDM Rotterdam, een historisch terrein in de haven met de immense Onderzeebootloods als spectaculair hoogtepunt. Sinds dit jaar is de exploitatie van de evenementenlocaties in de kundige handen van Rotterdam Ahoy. Hoog tijd dus voor een bezoek aan dit terrein!

Hoewel RDM Rotterdam een groot parkeerterrein heeft, is de echte manier om hier te komen over het water. We beginnen onze expeditie dan ook op de kade bij Hotel New York, waar we in een Watertaxi stappen. We houden ons goed vast als de watertaxi snelheid maakt en al snel stuiteren we over de Nieuwe Maas. Voor we het weten laten we de hoogbouw van de Maasstad met haar moderne architectuur achter ons en verandert het landschap in havengebied. Van spiegelende glazen gevels naar imposante hijskranen en oude loodsen. Aan onze rechterhand halen we een torenhoog containerschip in. En net als de boot op snelheid is gekomen, komt onze bestemming al in zicht: RDM Rotterdam met het Congrescentrum en de opvallende rode Onderzeebootloods.

‘De combinatie van historie, haven, industrie en innovatie biedt inspiratie voor ieder event.’

Haven, industrie en innovatie

De voormalige scheepswerf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) is een van de spannendste herontwikkelingsprojecten van het moment. Honderd jaar lang rolden hier de grootste schepen van Europa van de helling, tot het faillissement van RDM in de jaren ’80. Havenbedrijf Rotterdam heeft het terrein nu een boost gegeven om zo het centrum van de stad te verbinden met het verlaten stukje haven en het achterliggende gebied. Bedrijfsleven, studenten en events komen hier samen.

Het terrein bestaat uit het voormalige hoofdkantoor van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, dat nu dienst doet als het RDM Congrescentrum, en drie grote loodsen. Het middelpunt is het RDM Innovation Dock, gevestigd in de voormalige machinehal. Hier hebben de technische studenten van Hogeschool Rotterdam hun intrek genomen. In de naastgelegen loods hebben bedrijven uit de innovatieve maakindustrie een plek gevonden. De combinatie van historie, haven, industrie en innovatie biedt inspiratie voor ieder event.

Mega ruimte

Maar wij zijn gekomen voor de RDM Onderzeebootloods, de immense loods waar vroeger de onderzeeërs van de helling liepen. Het karakteristieke gebouw dient nu als locatie voor omvangrijke innovatieve evenementen. De gerenoveerde loods heeft zijn rauwe en industriële karakter behouden, maar is achter de schermen voorzien van alle comfort die een moderne locatie biedt. Zo zijn in de grauwe betonnen vloer diverse stroompunten weggewerkt, ideaal voor beurzen, en is de hele loods voorzien van vloerverwarming.

De RDM Onderzeebootloods bestaat uit 4.600 vierkante meter – te gebruiken als één mega ruimte of op te delen in drie gedeelten. De Oosthal is de meest intieme ruimte, met een ‘slechts’ tien meter hoog plafond. Deze ruimte is vrij smal en diep, waardoor het goed is in te zetten voor kleinere groepen. De hal grenst direct aan de kade van de haven, zodat de ruimte via grote deuren en ramen gemakkelijk is uit te breiden met een terras.

Via grote roldeuren komen we in de grootste en hoogste ruimte van de loods, de Middenhal. Hier werd aan de onderzeeboten gebouwd, wat nog te zien is aan het twintig meter hoge plafond. Met een vide in het midden is de ruimte in twee delen te splitsen. Opvallend in de Onderzeebootloods is het decor: roestige plekken en zware stalen balken en buizen. Alles wat groen is, is authentiek; de zilverkleurige elementen zijn later aangelegd.

Glorie van weleer

Van de rauwe industriële RDM Onderzeebootloods lopen we buitenom naar het RDM Congrescentrum, dat gevestigd is in het oude hoofdkantoor van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Het is alsof we een andere tijd binnenstappen: het gebouw moet er 100 jaar geleden precies zo hebben uitgezien. Het Congrescentrum ademt de glorie van weleer. De trots van de scheepsbouwers zien we terug in iedere marmeren tegel en elke gouden kandelaar. We zien de bestuurders voor ons als ze rond de tafel zitten in de statige Commissarissenkamer – sigaar in de mondhoek en hoge hoed aan de kapstok. De ruimtes zijn aangekleed met prachtig houtsnijwerk en originele schaalmodellen van schepen en onderzeeërs. Door de glas-in-loodramen heb je een geweldig uitzicht over de haven.

Van een vergadering of workshop in het statige Congrescentrum tot een spectaculair event in de rauwe Onderzeebootloods, veel meer kunnen de locaties niet van elkaar verschillen, maar toch horen ze onlosmakelijk bij elkaar. Je ziet voor je hoe de arbeiders vroeger werkten in de Onderzeebootloods, terwijl de heren directeuren vergaderden in het hoofdkantoor. Dat die twee gebouwen nu samen worden ingezet voor evenementen maakt dit terrein tot een unieke plek.