Pieterskerk Leiden

De adembenemende schoonheid van een unieke locatie

Betreed de Pieterskerk Leiden en ervaar direct de rijke geschiedenis van het bijzondere monument dat in de loop der decennia is omgetoverd tot multifunctionele en unieke evenementenlocatie. Hoge muren, opgetrokken uit baksteen, natuur- en zandstenen pijlers, stijlen en raamvensters, prachtig hoge raampartijen, klassieke kroonluchters en het nog oorspronkelijke koorgestalte zorgen voor een unieke ambiance. Of u nu een exclusief diner wilt organiseren voor acht personen, of een groot congres voor 2.000 personen: de Pieterskerk Leiden biedt extensieve mogelijkheden voor elke bijeenkomst.

Commercieel en cultureel

Na eeuwen dienst gedaan te hebben als kerkgebouw, is de Pieterskerk Leiden sinds 1976 in gebruik als monument en evenementenlocatie. Om het volledig ongesubsidieerde bijzondere rijksmonument ook voor toekomstige generaties te behouden worden uiteenlopende evenementen georganiseerd. Op maar liefst 3.300 vierkante meter aan verwarmd vloeroppervlakte (en een hoogte van 26 meter) is elke denkbare bijeenkomst, zomer en winter, mogelijk. Denk hierbij aan een plenaire bijeenkomst in het schip, gecombineerd met een receptie, borrel of feest in het koor. Maar ook intieme vergaderingen, bijzondere diners, concerten, inspirerende congressen, symposia, beurzen en festivals zijn mogelijk in de authentieke ambiance van de Pieterskerk Leiden. Het historische Pieterskerkplein aan de westelijke ingang biedt, in overleg, nog eens 900 vierkante meter extra aan exclusieve, overdekte ruimte voor evenementen.

Villa Rameau

Sinds begin 2013 verhuurt de Pieterskerk Leiden eveneens de voormalige, naast het monument gelegen, kosterswoning als 5-sterren short-stay locatie. Villa Rameau is een luxueus en zeer comfortabel ingerichte privé stadsvilla -eveneens uniek Nederlands erfgoed- die beschikt over drie verdiepingen. De villa beschikt over een uitermate inspirerende ambiance en is hierdoor bijzonder geschikt voor VIP-ontvangsten, kleine besloten vergaderingen, als bruidssuite of als luxe toeristisch verblijf.

Koninklijke gastvrijheid

Jaarlijks ontvangt de Pieterskerk Leiden zo’n 65.000 gasten tijdens commerciële en culturele activiteiten. Wanneer het pand niet wordt gebruikt voor evenementen, is de Pieterskerk Leiden voor het publiek toegankelijk. Tijdens deze openstellingen maken jaarlijks nog eens 40.000 bezoekers kennis met het authentieke, historische monument. Treed in de voetstappen van oude geleerden als Clusius, Boerhaave en Snellius of wereldleiders als Winston Churchill, George Bush sr en Nelson Mandela. Bekijk het prinsessenraam waar de dochters van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in vereeuwigd zijn en leer over de oude band tussen het huis van Oranje, de Universiteit en de Pieterskerk in Leiden. Ervaar zelf de authentieke, historische ambiance van deze monumentale venue.

Duurzaam

Om de Pieterskerk Leiden als uniek monument te behouden, staat duurzaamheid hoog in het vaandel, ook bij alle restauratiewerkzaamheden. De Pieterskerk Leiden ontving dan ook in 2011 de gouden Green Key certificering en werd daarmee het eerste Europese Middeleeuwse monument met een internationale duurzaamheidcertificering. Ook qua verkeer wordt rekening gehouden met het behoud van het historische centrum. Om het centrum te ontlasten, wordt doorgaand autoverkeer dan ook via de ringwegen van de stad geleid. Net buiten het centrum bevindt zich het parkeerterrein Haagweg 6 (Stadsparkeerplan), waar men 24 uur per dag, zeven dagen per week kan parkeren en de Pieterskerk Leiden middels een shuttledienst kan bereiken.