Pakhuis West

Spectaculaire event space met rauwe en industriële atmosfeer

Niet ver van station Amsterdam Sloterdijk ligt een industrieterrein, met daarop een enorme bedrijfshal die ooit dienst deed als pindabranderij. Tegenwoordig is de hal in gebruik als evenementenlocatie Pakhuis West, onderdeel van creatief broeinest Nachtlab. Pakhuis West is een spectaculaire event space met een breed scala aan mogelijkheden, die zich met name onderscheidt door een ongekend stoere en rauwe look en feel.

Nachtlab is de overkoepelende organisatie die Pakhuis West uitbaat. Het is een broeinest voor creatieve geesten die op de één of andere manier gekoppeld zijn aan evenementenbranche. De organisatie biedt flexwerkplekken, muziekstudio’s en kantoorruimte aan partijen op basis van selectie. Het moet toegevoegde waarde hebben voor het concept als geheel, om kruisbestuiving tussen de aan elkaar gelieerde bedrijven te stimuleren.

Dat werkt ook door voor de evenementenlocatie Pakhuis West. Zo zitten er bedrijven die geluid- en lichttechniek verzorgen – en dat dus ook kunnen doen voor evenementen. Het zijn stuk voor stuk creatieve en innovatieve bedrijven, en dat voel je aan de sfeer in het pand. Die is relaxed, ongedwongen en informeel, met bijna uitsluitend jonge mensen. Geen stropdassen of zelfs business casual outfits, maar iedereen gehuld in relaxte vrijetijdskleding. Die kruisbestuiving die de organisatie stimuleert zie je voor je ogen gebeuren. De deuren van de hippe, industriële kantoren (doorgaans uitgerust met relaxte, Perzische sofa’s) staan meestal uitnodigend open, en iedereen komt bij elkaar over de vloer om even te buurten. Saillant detail: de Stones liepen hier ooit door de wandelgangen en zijn één van de muziekstudio’s van Nachtlab ingedoken voor een sessie.

Pakhuis West Amsterdam
Het terras biedt een uitwijkgelegenheid voor events. [Beeld: JoniIsraeli.com]

Terras

Terug naar de voorzijde van de evenementenlocatie. Op de dag dat we er zijn is er geen event bezig, dus vandaag even geen banners op het pand en rode lopers voor de deur. Als er een evenement gaande is wordt de buitenkant vaak aangekleed, met bijvoorbeeld een bedrijfslogo aan de buitenkant van de hal, of een rode loper die over het terras gasten verwelkomt naar de Tegelhal.

Dat terras voor de deur wordt op moment van schrijven onder handen genomen, zodat het straks als opgepimpt terras een nog mooiere uitwijkgelegenheid biedt voor events. Die verbeteringen aan het terras zijn onderdeel van een groter renovatieproject dat begin dit jaar gestart is in Pakhuis West. Er wordt serieus geluisterd naar feedback van klanten, en daaruit bleek dat de locatie – rauw en ongerept als hij is – soms zelfs iets ‘te rauw’ was. Hoewel dat rauwe aspect een belangrijk deel van de aantrekkingskracht van de locatie vormt, begreep de organisatie ook dat er voor grote zakelijke klanten grenzen zijn aan wat werkt qua niveau rauwheid.

Tegelhal

Daarom is de Tegelhal, de entreehal van de vier ruimtes die samen Pakhuis West vormen, ook opgeknapt. De oude, gele tegels op de vloer hebben plaats gemaakt voor een veel praktischere (maar niet minder stoere) betonnen gietvloer, en de muren en het plafond hebben een lik verf gekregen. De karakteristieke gele tegels waar de hal zijn naam aan te danken heeft, prijken nog altijd op de muren.

Gelijk bij binnenkomst door de hoofdingang herinnert een flinke (vermoedelijke) pindabrander aan de geschiedenis van de bedrijfshal. Je ruikt bijna de gebrande pinda’s nog. Enorme betonnen pilaren dragen de dakconstructie in de verder geheel open ruimte. De muren zijn grotendeels gebleven zoals ze waren toen het pand gestript werd, hoewel ook hier kleine verbeteringen zijn aangebracht in de zoektocht naar de grenzen van de rauwheid.

De locatie kan kaal gehuurd worden, maar is in principe full service. Klanten komen met een idee, en met de bedrijven die in Nachtlab zitten kan vervolgens elk plan gerealiseerd worden. Met een beetje fantasie kun je je hier allerlei verschillende evenementen voorstellen. Van een chic diner aan netjes opgedekte tafels, die een fantastisch contrast vormen met de stoere, industriële hal, tot dancefeesten en seminars. Eigenlijk werkt alles, dan wel omdat het aansluit op de stoerheid van de locatie, of juist door het contrast dat het kan vormen met een chique setting. Het blijkt dat het vooral klanten in het zakelijke segment zijn die zich aangetrokken voelen tot de bijzonder atmosfeer van de locatie. Waarschijnlijk juíst omdat het eens wat anders is dan een generieke ruimte met systeemplafond, whiteboard, scherm en strak wit gesauste muren.

Pakhuis West Amsterdam
De grote zaal biedt talloze mogelijkheden - van chique diners tot feesten.

Grote Zaal

Grenzend aan de Tegelhal is een soort lobby die weer toegang biedt tot de Grote Zaal en de Rokerij. Die Grote Zaal is het pronkstuk van Pakhuis West. Het is een gigantische ruimte die plaats biedt voor maar liefst 1750 personen. Dezelfde enorme pilaren die in de Tegelhal te vinden zijn, zijn hier in nog grotere getalen aanwezig en reiken tot het hoge plafond. Verschillende hijspunten in de zaal bieden de mogelijkheid om een event aan te kleden door objecten tot dat hoge plafond te hijsen.

In tegenstelling tot de Tegelhal komt hier geen natuurlijk daglicht binnen, wat voor een wat donkere en mysterieuze sfeer zorgt. Maar dankzij een modern ledlampennetwerk is aan verlichting geen gebrek. De betonnen vloer, de bakstenen muren en de gigantische stalen steunbalken in het plafond geven de hal dezelfde industriële en rauwe look en feel die de Tegelhal ook heeft. Wederom is het niet moeilijk om je hier events in alle soorten en maten in te beelden. Koningin Máxima was hier niet lang geleden te gast voor de Next Women Innovation Summit. Het contrast tussen de twee uitersten van majesteitelijke netheid en industriële rauwheid is daarmee compleet.

Pakhuis West Amsterdam
De Kleine Zaal is zeer geschikt voor audiovisuele events.

Kleine Zaal

Achterin Pakhuis West bevindt zich nog de Kleine Zaal, die met stoffen platen aan de muren een uitstekend geluidsplan heeft. Door die stoffen platen is het de minst rauwe zaal van de locatie, maar het is dan ook vooral ingericht met het oog op bijeenkomsten die op beeld en geluid gericht zijn.

Pakhuis West is een bijzondere locatie die niet alleen rauw en industrieel oogt, maar ook echt zo voelt. Die authentieke scherpe randjes zijn niet aangebracht, die zijn inherent aan de locatie en slim uitgebuit door een creatief team dat een schat aan ervaring in de evenementenbranche heeft weten te vertalen naar een spectaculaire en succesvolle evenementenlocatie.