Koninklijk Instituut voor de Tropen

Op deze vorstelijke locatie ben je verzekerd van een geweldig verzorgde dag

Je gasten op een koninklijke locatie ontvangen tussen zuilen van marmer? Dan ben je bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) op de juiste plek. Van de ontvangstruimte tot de zalen; je voelt je als bezoeker voor even een koning of koningin. Wij ook, als we het monumentale gebouw aan de Mauritskade in Amsterdam binnenkomen. En of je nou met twee of negenhonderd gasten komt: ongeveer alles is hier mogelijk. Deze kleurrijke locatie zit vol Amsterdamse historie en biedt meer dan duizend vierkante meter aan meeting-expertise. Organiseer je event in één van de in totaal tien zalen in en buiten het gebouw of kies ervoor om het gehele Koninklijk Instituut voor de Tropen exclusief af te huren. Wij nemen je mee door deze bijzondere locatie!

Interessant feitje: het Koninklijk Instituut voor de Tropen ontvangt wat events betreft vooral  medische bedrijven. Dit omdat ze van oudsher een instituut zijn. Er zit een grote kennisunit bovenin het gebouw waar veel opleidingen zijn gevestigd. Daarnaast heeft deze locatie een eigen hotel dat momenteel compleet gerenoveerd wordt. Bij KIT vind je dus alles onder één dak: je beleeft er grootse events, schuift daarna aan bij het diner en vervolgens kun je nog blijven slapen ook! Wie hier overigens een zaal huurt, krijgt er altijd een scherm en een flipover bij. De grotere zalen hebben tevens een beamer.

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Over koninklijk gesproken. Dat gevoel krijg je meteen wanneer je vanuit de hoofdingang binnenstapt in de Marmeren Hal. Het begint ons bijna te duizelen en we kunnen een ‘wauw’ niet onderdrukken. Dat blijkt vaker – lees: bijna altijd – te gebeuren als bezoekers deze plek betreden. De Marmeren Hal bevat maar liefst 14 soorten marmer uit Italië. Allemaal verwerkt in de vloer en in de pilaren. Het groene marmer in onder meer de vloer, vert polververa, wordt alleen nog maar voor restauraties gebruikt en wordt niet meer verkocht. Erg bijzonder dus dat dit hier nog ligt. In de Marmeren Hal wordt meestal de catering geserveerd tijdens events. Boven deze indrukwekkende zaal bevindt zich de Rotonde: een goede locatie voor bijvoorbeeld sessies met posterborden óf om te dineren.

De Koningin Maximazaal biedt plek aan 453 mensen. Dit is een indrukwekkend theater van maar liefst vierhonderd vierkante meter met rode stoelen en veel houten details. Het mag eigenlijk wel een verborgen pareltje in Amsterdam Oost genoemd worden. Wat gelijk ook opvalt is het plafond. Dat is gebaseerd op de onderkant van een VOC-schip. Aan de zijkant van de zaal hangen beelden die alle kundes laten zien die hier vroeger gestudeerd werden, zoals gezondheid, recht, handel en nijverheid.
Akoestisch gezien is deze zaal perfect te gebruiken voor allerlei verschillende events, zoals plenaire sessies, kennisoverdracht en congressen. Bovenin bevindt zich de bediening van alle professionele techniek: er is daarom altijd een technicus aanwezig als je deze zaal huurt. Daarnaast is er ook een groot 12 inch scherm aanwezig. Achter het theater zit nog een ruimte, waar bijvoorbeeld artiesten of sprekers zich even rustig kunnen voorbereiden. De zaal is vernoemd naar Koningin Máxima, zij is beschermvrouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Leuk detail: ze heeft hier zelfs haar eigen koninklijk toilet.

Downing Street en de Mauritszaal

We lopen door langs het Koninklijk toilet en gaan via een marmeren trap richting Downing Street. Te beginnen met de Raadzaal, de Bestuurskamer en de Regentenkamer. Vroeger waren deze ruimtes het domein van de hoge heren. Tegenwoordig kan je, door de tussendeuren helemaal open te zetten, een grote ruimte creëren. Dan heb je dus echt een ‘downing street’ gevoel en een locatie voor maximaal 150 bezoekers. Ook hier treffen we snijwerken van de kundes: volkskunde, handel en hygiëne. Daarnaast hangen er originele kleden aan de muur en origineel houtwerk. Wat ook opvalt zijn de kunststukken uit het Tropenmuseum; een van de huurders van het KIT. Downing Street wordt veel gebruikt als break-out ruimte voor congressen. Tevens kan je er ook intiem dineren, als je wilt zelfs dichtbij de haard.

Downing Street heeft ook nog twee kleinere zalen: de Emmazaal en de Clauszaal. Met heel andere kleuren; zo heeft iedere zaal z’n eigen karakteristieke trekjes. In de Emmazaal is dit blauw en grijs. De zaal is vernoemd naar Koningin Emma. De Emmazaal is 45 vierkante meter en biedt ruimte aan 12 tot 30 personen. Voor de Clauszaal geldt datzelfde aantal. Beiden zijn ze daardoor goed te gebruiken voor boardmeetings, productintroducties en intieme vergaderingen. In de Clauszaal hangt het originele handgeweven wanddecoraties gecombineerd met lichte tinten en hout.

Zoek je qua capaciteit net iets tussen het theater en de andere zalen in? Dan is er nog de Mauritszaal. Hier heb je de mogelijkheid voor events tot honderd personen. Perfect voor kleinere congressen, als subzaal, of een goede plek voor workshops of vergaderingen. Met een originele visgraatvloer en een hoog, houten plafond vol met bloemen uit de tropen is dit ook een gewilde zaal om in te trouwen.
Als je trouwens goed oplet tijdens het rondlopen door het monumentale gebouw, dan is de kans groot dat je iets opvalt. Door het gehele pand vind je namelijk deurklinken in de vorm van de slurf van een olifant. Dat staat voor kennis. En bij de ramen zitten hanepootjes: dat betekent dat het kwaad buiten blijft.

Catering

Na een event bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen heb je vast en zeker trek gekregen. Deze locatie verzorgt zelf de catering tijdens events en werkt samen met een paar preferred cateraars die bijvoorbeeld ingezet kunnen worden tijdens thematische feesten. Duurzaamheid staat hier hoog op de agenda. Zo is er sinds kort een nieuw foodbook waarin nog meer vegan en vegetarische gerechten staan. Er zijn vier menu’s: een winter/herfstmenu en een zomer/lentemenu, beiden ook vegan te verkrijgen. In alle gerechten worden mooie en eerlijke producten verwerkt, het liefst van leveranciers uit de buurt om de footprint zo klein mogelijk te houden. Sommige producten zijn altijd seizoensgebonden, zoals smoothies. Hiervoor wordt alleen de groente en fruit gebruikt dat op dat moment te verkrijgen is. Dit geldt niet alleen voor de catering tijdens events, maar ook voor Café de Tropen. Dit café is overdag het café van het museum, maar na 17 uur kun je deze sfeervolle locatie ook inzetten tijdens events. In deze ruimte worden monumentale details gecombineerd met een moderne smaakvolle inrichting. Grenzend aan het café zit de Subtropen: een zaal voor 28 tot maximaal 70 personen waar je bijvoorbeeld prima een lunch, borrel of diner kunt houden.

Kortom, bij KIT is ontzettend veel mogelijk: geïnspireerd vergaderen in de stoel van een regent, kleurrijk dineren in een statige zaal of swingen op de dansvloer. Na meer dan honderd jaar is dit unieke gebouw nog steeds een van de iconen van Amsterdam. Kijk net als wij je ogen uit en ontvang je gasten tijdens een goed verzorgde dag op een vorstelijke locatie.