Chateau de Clinzeau

Ontmoet elkaar op dit Franse landgoed met monumentaal 19e eeuws kasteel

In het Franse Nièvre, een paar uurtjes rijden onder Parijs – negen uur vanuit Amsterdam –, ligt Chateau de Clinzeau. Een Frans landgoed midden in de natuur, vol klassieke elementen. Een toplocatie voor een meerdaags evenement waarbij je volledig afgesloten van de buitenwereld de kern met elkaar opzoekt, aan teambuilding werkt, samen dineert in stijl en geniet van alle rijkdom die het landgoed te bieden heeft tijdens jullie verblijf. Greater Venues neemt je mee op zo’n meerdaagse ervaring in Frankrijk. Want wie wil nou niet vergaderen in een monumentaal kasteel en slapen in koninklijke vertrekken?

Stipt om 06.00 uur slaan we (zachtjes) de autodeuren dicht. De navigatie zegt dat we vanuit Amsterdam zo’n negen uur moeten rijden om bij onze eindbestemming te komen. Een route door een stuk van Nederland in de vroege ochtend, door heel België met de ‘karakteristieke’ wegen en vervolgens over prachtige slingerweggetjes door de bergen en natuur van Frankrijk. Een geslaagde roadtrip valt of staat met een goede muzikale afspeellijst, voldoende snacks en een fijn gezelschap. Ook als je op zakenreis naar een chateau in Frankrijk gaat.

De reis

De reis gaat verrassend snel, mede dankzij de hierboven genoemde elementen. Na vlaktes met zonnebloemen waar geen eind aan lijkt te komen, rijke wijnvelden en af en toe een tegenliggende auto, komen we aan het einde van de middag aan op onze locatie voor de komende twee nachten: Chateau de Clinzeau net buiten het dorpje Saint-Léger-de-Fougeret.

De grote poort zwaait voor ons open en we rijden de oprijlaan richting het chateau af. Het lijkt of we 200 jaar terug de tijd in gaan. Zonnestralen vallen door de bomen en het kasteel ligt er prachtig bij in de avondzon. Statig torent ze boven ons uit, vogels fluiten en een kleine rode vos zit op een afstandje naar ons te kijken. We staan midden in de natuur op het landgoed van 26 hectare wat allemaal bij het chateau hoort. Wat een ontvangst!

Chateau de Clinzeau 

Na een grote verbouwing ontvangt Chateau de Clinzeau aan het begin van deze zomer haar eerste gasten. Het klassieke landhuis is gekocht door vijf bevriende Nederlandse koppels. Zij knappen het samen op en verhuren het nu aan families, vrienden en zakelijke groepen vanuit heel Europa. Het chateau heeft plaats voor 15 personen. Ze heeft zeven ruime slaapkamers met vijf aangrenzende badkamers. Allen in de klassieke stijl die je bij een monumentaal landhuis uit de 19e eeuw verwacht, maar wel voorzien van alle luxe die je kan wensen. 

Na een enthousiaste kennismaking met één van de eigenaren – die er altijd zijn tijdens jouw verblijf – neemt ze ons mee het chateau in. We stappen de enorme hal in, die nog helemaal in originele staat is. Er liggen rode en witte tegels op de vloer, een vleugel staat elegant in de hoek, er hangt een kroonluchter en het trappenhuis nodigt je uit om het kasteel te verkennen. Van onderaan de trap kijk je drie verdiepingen de hoogte in. Aan de hal liggen de woonvertrekken. Een ruime woonkamer met blauwe en chique meubels verwelkomen je om in relaxte sfeer een meeting te houden en de diepte in te duiken. 

Brainstormen of dineren in vorstelijke stijl

Direct aan de woonkamer bevinden zich de bar en woonkamer. Daar doorheen lopend kom je in de grote dinerkamer. Hier staat een enorme tafel waar je makkelijk met al jouw gasten aan brainstormt, dineert of andere zaken bespreekt. De klassieke ruimte wordt aangevuld met een grote boekenwand en een openhaard die voor de nodige warmte en gezelligheid zorgt.

Het vuur is aangemaakt en knispert zachtjes. Chateau de Clinzeau werkt samen met een aantal vaste cateraars die jou en jouw gasten de hele avond in de watten kunnen leggen. Na een dag vol brainstormen of teambuilding verzorgen zij een heerlijk diner onder het genot van een glas wijn. Op de begane grond bevindt zich ook een grote keuken, waar je zelf aan de slag kunt.

De avond sluit je af in de spelletjeskamer met pooltafel, of in de bar om onder het genot van een drankje de dag te bespreken. De bar vind je aan de andere kant van de blauwe woonkamer. Wederom een klassieke ruimte, met een haardvuur, fijne banken en een prachtig uitzicht over het landgoed. Dat uitzicht heb je overigens overal, want het chateau staat volledig los en is omgeven door haar eigen landgoed. 

Rust en natuur

Omringd met bossen, meren en glooiende landschappen is dit een omgeving waarin je tot rust kunt komen of waarin je juist actief bezig wil zijn. Je kunt eindeloos wandelen in de wijde omtrek. Iets wat wij later op een avond zijn gaan uittesten. Voor de fietsers in jouw groep is er in de Morvan meer dan 2.300 kilometer aan mountainbikeroutes uitgezet en voor meer culturele uitjes bezoek je één van de lokale markten in de omgeving. 

Ook voor teambuilding is Chateau de Clinzeau de juiste plek. Je bent echt even afgesloten van de buitenwereld. Het is er ontzettend stil, op de rustgevende natuurgeluiden die je de hele dag hoort na. Het chateau heeft connecties met lokale ondernemers en enthousiastelingen die teambuildingsactiviteiten kunnen verzorgen. Ze organiseren bijvoorbeeld een compleet verzorgd weekend of midweek die in het teken staat van de Wim Hof methode. Zo kom je tot jezelf, geniet je van de natuur en de heerlijke smaakbeleving van de gerechten in combinatie met wijnen uit de Bourgogne. 

Slaapvertrekken

Na onze rondleiding op de begane grond beklimmen we de trap naar de eerste verdieping. Hier liggen de slaap- en badkamers. Toen de Nederlanders het chateau kochten, moest er heel wat aan gebeuren. De slaapkamers zijn opgeknapt en in oude glorie hersteld. Nieuwe bedden, hier en daar een goede lik verf, een laag klassiek behang en nieuwe vintage meubels maken dat het kasteel weer tot leven komt. Niet letterlijk, want ’s nachts is het er muisstil. Wij slapen als een roos en worden goed uitgerust en vol energie wakker. 

We openen de lange gordijnen en kijken uit over het landgoed. Er ligt een laagje dauw op het gras en de zon komt net op boven de bergen. Dit belooft een mooie dag te worden. Een dag waarop jij met jouw team aan de slag gaat. Je start met een gezamenlijk ontbijt, gaat actief aan de slag om daarna met goede energie te brainstormen. Iedereen zet zijn telefoon even uit, want dat is iets wat bij de omgeving past. Even onbereikbaar zijn en écht de aandacht hebben voor het hier en nu, en het team met wie je op deze locatie bent. 

In Nederland is het soms onmogelijk om je af te sluiten van de buitenwereld. Je grijpt snel naar je telefoon, of laat je afleiden door je werkmail. Chateau de Clinzeau biedt een plek waar je alles even los kan laten. De rust en natuur prikkelen je al tijdens de laatste paar uur als je door Frankrijk rijdt. Na aankomst is het landgoed zo overweldigend dat je je mail even vergeet. Je hebt hier echt de mogelijkheid om samen met jouw team tot goede inzichten te komen, elkaar beter te leren kennen en om te genieten van al de rijkdom die Chateau de Clinzeau en de omgeving te bieden hebben.