Nemo Science Museum

Bijzondere locatie omringt je met wetenschap en een fantastisch uitzicht

Wie iets bijzonders en net even anders wil in een locatie zit goed bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Het markante, kopergroene gebouw boven de IJtunnel is inmiddels uitgegroeid tot een van de bakens van Amsterdam. Ook het uitzicht over de stad en het water van het Oosterdok vanuit alle vijf verdiepingen is spectaculair. Uniek is het ‘vleugje’ science dat NEMO kan toevoegen aan je event. Door bijvoorbeeld een rokende cocktail te serveren in een reageerbuisje of doordat je na sluitingstijd kunt dineren midden tussen de tentoonstellingen. Redenen genoeg dus om een kijkje te gaan nemen bij deze bijzondere evenementenlocatie!

Wie al een tijdje niet meer in NEMO is geweest, herkent een groot deel van de locatie niet meer terug. Sinds 2015 wordt hier namelijk telkens een verdieping volledig vernieuwd. Dit betekent niet alleen nieuwe tentoonstellingen, maar ook een restyling van het restaurant, het café en de vijf zalen die gehuurd kunnen worden voor events, congressen, beurzen, borrels of vergaderingen. Alles is hierdoor altijd fris, modern en kleurrijk. Precies zoals je in een innovatieve omgeving van wetenschap en techniek verwacht!

Spectaculair uitzicht

We beginnen onze rondleiding door NEMO met een echt hoogtepunt: het Dakplein bovenop het gebouw. Op dit terras hoog boven de binnenstad heb je een geweldig uitzicht over het centrum van Amsterdam en – bijzonder in de stad – ervaar je een gevoel van weidsheid en rust. Het dak biedt álle ruimte om van het uitzicht te genieten. Architect Renzo Piano ontwierp het Dakplein als de plek waar Amsterdammers en toeristen samenkomen en daarom is het dak overdag gratis toegankelijk voor iedereen. Heb je het geduld om met jouw event te wachten tot na sluitingstijd, dan heb je het hele dak voor jezelf. Hoe indrukwekkend is het om hier je gasten te ontvangen na een dag lang kennis opdoen in een van de zalen beneden? Een gezellige borrel, live muziek, of zelfs een foodfestival in de buitenlucht behoort tot de mogelijkheden. Laat het weer het niet toe om buiten te blijven? Grenzend aan het Dakplein ligt het sfeervolle Museumrestaurant, met een lichte serre waardoor je mooi uitkijkt over het gebouw en de stad. Door de grote ramen zijn deze ruimten erg open en licht, wat in combinatie met planten en hout het gevoel geeft alsof je buiten bent.

Het Dakplein en Museumrestaurant zijn unieke plekken om je event te beginnen of juist af te sluiten. Maar op een inhoudelijk event moet er natuurlijk ook kennis worden opgedaan. Daarvoor kunnen we terecht in de tentoonstellingsruimte van het museum zelf, of in een van de zeven zalen die NEMO hiervoor beschikbaar heeft. Een van die zalen ligt hier op de bovenste etage en dankt zijn naam aan het waanzinnig mooie uitzicht over de stad: de Panoramazaal. De ruimte heeft dezelfde open en lichte sfeer als het restaurant, met een strakke en moderne inrichting. Overdag ben je verzekerd van veel daglicht en ’s avonds vormen de duizenden lichtjes van het drukke stadsverkeer een adembenemend achtergronddecor. Het maakt de Panoramazaal niet alleen een prachtige ruimte voor presentaties – je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Al wil je hier een schaatsbaan met uitzicht over het stadscentrum: voor het team van NEMO is niets te gek.

Ruimte voor evenementen

Op het gebied van ruimte voor creatieve evenementen onderscheidt NEMO zich duidelijk van de meeste musea. Zo is het hier mogelijk om evenementen te organiseren op één of meer verdiepingen van de locatie, met name na sluitingstijd. Wil je een evenement midden tussen de tentoonstellingen? Dat is geen probleem! De proeven blijven dan gewoon aan staan, zodat je het gevoel hebt dat je NEMO voor jezelf hebt. Maar liefst 2000 mensen kunnen dan de tentoonstellingen ontdekken, zichzelf omringen door een enorme zeepbel of borrelen naast de meteoriet van miljarden jaren oud van de tentoonstelling ‘Leven in het Heelal’. Ook wie het wat kleiner houdt, kan natuurlijk proeven van een vleugje science vóór, tijdens of na een vergadering of lezing. Verras je gasten in de pauze met de workshop ‘Bouw een lichtbaan’ of na afloop met een rokende cocktail, moleculaire snacks of eetbare bloemen. Het evenement wordt er dynamischer van en je maakt echt iets bijzonders mee.

Voor evenementen waar meerdere zalen of (sub-)ruimtes nodig zijn, heeft NEMO veel te bieden. Op de tweede verdieping liggen twee grote zalen: het Theater en het Auditorium. Het Auditorium bestaat uit een tribune met 200 stoelen die uitkijken op een enorm projectiescherm. Hier kan bijvoorbeeld een film vertoond worden of live worden gestreamd tijdens een conferentie. Mooi is dat de aankleding van de zaal eenvoudig kan worden aangepast aan de huisstijl van jouw organisatie, bijvoorbeeld met de kleur van de ledverlichting op de muren. Het naastgelegen Theater is een flexibele black box, voorzien van professionele licht- en geluidsapparatuur waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Van een knus diner, een goed uitgelichte productpresentatie tot een feest met 300 mensen. Hier kun je in de pauze of na afloop gebruik maken van het net vernieuwde Museumcafé, en achterin het gebouw ligt een van de mooiste boardrooms die we zagen in een locatie.

Exclusief en dynamisch

Op de begane grond rest de grootste evenementenruimte van het gebouw: de Evenementenzaal. Hier zit je aan chique ronde tafels voor een diner of kijk je naar een bijzonder optreden. Tijdens een feest kunnen er maar liefst 600 mensen in deze ruimte staan dansen. Doordat de zaal is omgeven door ramen ontstaat er een open sfeer en, natuurlijk ook hier, een prachtig uitzicht!

Alle evenementen in NEMO hebben dus één ding gemeen: ze geven het evenement een vleugje science. De locatie verrast en daagt jou en je gasten uit om te experimenteren met creatieve nieuwe ideeën. Van proefjes doen in het laboratorium op de derde verdieping, waarin je met een witte labjas aan de slag gaat met bakpoeder en azijn. Tot de demonstratie ‘Ruimteschip Aarde’, of het ervaren van een bijzondere kettingreactie. Gelukkig hoef je als organisator niet alles zelf te ontdekken: het team van NEMO denkt van begin tot eind met je mee!