Nederlands Openluchtmuseum

Bijzondere locaties in een park vol herinneringen

Het Nederlands Openluchtmuseum is een park vol herinneringen met een keur aan bijzondere historische locaties. De authentieke Zwolse herberg ‘de Hanekamp’ maakt met haar bijzondere ambiance van elk feest, zoals een jubileum of afscheidsreceptie, iets bijzonders. Of geniet met een klein gezelschap –tot 24 personen- van de sfeervolle en intieme Pronkkamer voor een feestelijk diner. De monumentale Kasteelboerderij met rieten dak en grote kroonluchters is de ultieme omgeving voor een knallend (personeels)feest tot 375 personen. In de twaalf unieke event venues van het Nederlands Openluchtmuseum – gelegen op circa 44 hectare museumpark – is voor jong én ouder van alles te beleven.

De toenemende industrialisatie en verstedelijking maakten een aantal particulieren in Arnhem begin 20e eeuw bezorgd: ze zagen dat de grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. Ze richtten in 1912 de Vereeniging Nederlandsch Openluchtmuseum op en pachtten het landgoed de Waterberg van de gemeente Arnhem, om daar zes jaar later -op 13 juli 1918- met zes gebouwen in het bezit de poorten van het museum te openen. Het publiek liet in het jaar van haar 75e jubileum nóg eens massaal van zich horen, toen in 1987 toenmalig minister Elco Brinkman dreigde het museum te sluiten. Enkele onzekere jaren later nam de stichting in 1991 de verantwoordelijkheid voor een verzelfstandigd voortbestaan op zich. En met resultaat: in mei 2005 ontving het Openluchtmuseum zelfs de prestigieuze awards voor ‘European Museum of the Year’. Sinds 2011 voert het museum de Gouden Green Key, die op 26 juli van dit jaar (2013) opnieuw behaald is.  Daarnaast is het museum gecertificeerd met het ECO Keurmerk voor de horeca, wat betekent dat een aanzienlijk deel van de inkoop van gecontroleerd biologische herkomst is.

Locatie met een plus

Of het nu gaat om een bescheiden bijeenkomst, een groot feest of een receptie, voor elke gelegenheid heeft het Openluchtmuseum een geschikte locatie met een unieke uitstraling. Voor een congres kunnen ook meerdere locaties met elkaar gecombineerd worden. Het sfeervolle park is uitermate geschikt voor bijzondere bedrijfsuitjes, afdelingsfeesten, vergaderingen, familiedagen of evenementen. Het museum is de locatie met een echte plus. Combineer een bezoek aan het park met een rondleiding, bierproeverij of een ambachtelijk bereide lunch of diner. De twaalf historische locaties in het unieke museumpark zijn het hele jaar door te huren, met oneindige mogelijkheden om activiteiten te combineren. Bij de historische locaties hoort uiteraard ook een keuken waar ouderwets kan worden gegeten en gedronken. Ambachtelijk en altijd met passie, de chef-kok bereidt mijn zijn team gerechten met verse, biologische producten. Het museum, gelegen in het prachtige park in de bosrijke omgeving van Arnhem is goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. Een grote parkeerplaats is aanwezig, die voor een groot evenement zelfs plek biedt aan meer dan 100 bussen.

Ode aan het alledaagse leven

Haar 100-jarige bestaan vierde het museum door een hulde te brengen aan het dagelijks leven. Prinses Beatrix -toen nog Koningin- opende op 3 april 2012 daarom de Amsterdamse Westerstraat en het Turkenpension. Het Openluchtmuseum laat op al haar locaties ontdekken hoe ouders en voorouders leefden. Waar anders is zo’n levendig beeld te verkrijgen van de cultuur en cultuurgeschiedenis van het dagelijks leven in Nederland? Door de historische entourage is het in veel gevallen mogelijk de koppeling goed te maken met de geschiedenis van het bedrijf. U kunt uw bijeenkomst of evenement een extra dimensie geven en uw eigen geschiedenis tonen. Van het begin van de textielindustrie en de zuivelproductie tot de gezondheidszorg en het goederenvervoer: in veel gevallen is er een passend aanknopingspunt te vinden.