Nationaal Militair Museum

Grootse en meeslepende events tussen de tanks en vliegtuigen

Je event houden in een voorspelbare venue met whiteboard, systeemplafond en beamer; dat wil tegenwoordig niemand meer. Het moet spannend zijn, er moet een verhaal verteld worden, het moet ‘anders dan anders’. En dus zijn het gouden tijden voor het Nationaal Militair Museum. Want nergens is storytelling zo groots en meeslepend als bij deze nog relatief jonge speler in locatieland. De gewichtige historie van de krijgsmacht en de vele topstukken zoals vliegtuigen, oude tanks en wapens, vormen hier een spannend contrast met het uitgestrekte en rustige natuurlandschap waarop het museum op ligt. GreaterVenues kreeg een rondleiding door dit indrukwekkende museum annex evenementenlocatie.

Wij komen met het openbaar vervoer naar de locatie, en alhoewel er een buslijn direct van Amersfoort naar het museum leidt, besluiten we vanaf Soest de laatste paar kilometer te lopen om zo het omliggende terrein te verkennen. Het Nationaal Militair Museum ligt namelijk op Park Vliegbasis Soesterberg – een uitgestrekt landschap van vele kilometers, omringd door beschermd natuurgebied van de Utrechtse heuvelrug. Het natuurschoon is hier haast on-Nederlands mooi. Het vormt een prachtig decor voor het museum, dat we in de verte zien rijzen naarmate we dichterbij komen. Het imposante, zwarte gebouw sluit ondanks zijn formaat naadloos aan op de omgeving – de verdienste van de architect, die daar duidelijk goed over heeft nagedacht.

Nationaal Militair Museum

Eenmaal aangekomen bij het museumgebouw is het een drukte van jewelste. Het museum is in 2014 geopend en kan al rekenen op zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Scholen doen hier regelmatig excursies, en dat is vandaag te zien aan alle jonge kinderen die enthousiast kennis maken met de rijke historie van de Nederlandse krijgsmacht. Dat betekent overigens niet dat er overdag geen events zijn: het Nationaal Militair Museum combineert de functies museum en evenementenlocatie probleemloos, simpelweg vanwege de omvang van de locatie en omdat er zoveel verschillende ruimtes zijn dat niemand elkaar in de weg loopt.

Vanwege die omvang is er vandaag voor ons niet genoeg tijd om uitgebreid het museum te bezoeken. Het museum en omliggende terrein, met in totaal zo’n twintig verschillende event spaces in gebruik en nog talloze tot op heden ongebruikte gebouwen, zijn zodanig groot dat we de snelheid van een F-16 nodig zouden hebben om alles in een dag te zien – maar dat vliegt zo onhandig binnen.

Nationaal Militair Museum, Soest
Bij de entree van het museum wordt je verwelkomd door een flinke tank.

Dogfight en F-16 Theater

Onze rondleiding voert ons na binnenkomst over het balkon van de eerste verdieping, dat uitkijkt over de pronkstukken van het Nationaal Militair Museum: het F-16 theater en de Dogfight. Het museum heeft veel weg van een hangaar met zijn hoge dak en ruiten tot het plafond, en aan dat dak hangen verschillende vliegtuigen. Geen namaak, dit zijn authentieke gevechtsvliegtuigen die ooit ingezet zijn voor operaties. Ze zijn zodanig gepositioneerd dat het net lijkt alsof ze met elkaar in gevecht zijn – één van de gevechtsvliegtuigen hangt ondersteboven om zijn belager af te schudden. Direct onder dat oorlogsgeweld is de ruimte die toepasselijk ‘Dogfight’ gedoopt is. Het is geschikt voor 500-600 personen, en het is niet moeilijk voor te stellen dat een chic diner direct onder het schouwspel zorgt voor een unieke ambiance.

Nationaal Militair Museum, Soest
De Dogfight is een spectaculair schouwspel. Beeld: Anne Reitsma

Grenzend aan de Dogfight is het F-16 theater, waar een aantal vliegtuigen, helikopters en vele andere authentieke oorlogsvoertuigen, hier veilig op de grond, een spectaculair uitzicht bieden voor events van 150-400 personen. Maar ook vanaf hier is de Dogfight te zien, want de enorme hangaar is grotendeels open en met elkaar verbonden. Door de omvang en grote deuren kunnen hier ook met gemak grote voertuigen naar binnen gereden worden. De historie is voelbaar, en de authentieke objecten maken het een groots en meeslepend geheel.

Nationaal Militair Museum, Soest
In het F16 Theater kijk je je ogen uit.

Auditorium en kleinere ruimtes

Naast die twee pronkstukken heeft het museum nog een derde grote ruimte binnen: het auditorium. Deze ruimte is met zijn theateropstelling en capaciteit van 200 bij uitstek geschikt voor presentaties, maar wordt tijdens vakanties en weekenden gebruikt voor interactieve presentaties van ex-militairen, die bezoekers kennis laten maken met de nijpende situaties waarin militairen terecht komen. Het delen van het verhaal van de krijgsmacht is voor het museum de primaire functie, zo blijkt ook uit een andere ruimte: ‘De klas van ‘45’. Hier voeren interactieve scenario’s groepen langs een aantal nagebootste ruimtes uit die tijd, zoals een klaslokaal en een bunker. Met oog voor detail komen de ruimtes tot leven, en zo krijgen de vooral jonge bezoekers een idee van hoe het voor hun grootouders of overgrootouders geweest moet zijn in tijd van oorlog. Ook voor events zijn deze ruimtes in te zetten.

Daarnaast telt het museum binnen nog talloze andere kleinere ruimtes, met beperkte capaciteit. Het Kabinet is een soort VIP-ruimte die uitkijkt op de spectaculaire Dogfight, er is een Private Dining ruimte voor 2x 10 personen, en nog veel meer. Aan het eind van de tour binnen wacht ons nog een andere indrukwekkende, kleinere ruimte: de Schatkamer. Deze haast koninklijke ruimte wordt door Defensie nog vaak ingezet voor diners voor de hoogste rangen van de krijgsmacht en zelfs het koninklijk huis. Er hangen portretten van de Oranje’s aan de muur, en in het midden staat een vitrinekast vol met pronkstukken van de krijgsmacht. Deze en de andere talloze break-out rooms bieden zo veel mogelijkheden voor events.

Nationaal Militair Museum, Soest
De Schatkamer wordt nog steeds gebruikt door de hoogste rangen van Defensie. Beeld: Anne Reitsma

Buitenterrein

Als we het binnen nog niet groot genoeg vonden, dan kunnen we buiten in onze handen wrijven. Het museum ligt op een gigantisch complex en alles in de directe omgeving maakt deel uit van het evenemententerrein. Direct om de hangaar heen ligt een strook asfalt met daarop nog meer vliegtuigen en open terrein. Dat buitenterrein, ‘Tussen de vliegtuigen’, biedt plaats voor 2000 man, en er zijn weer welkome break-out rooms voor dergelijke, grote gezelschappen. Eén daarvan is wel heel bijzonder: het is een Fokker F27 die vele tienduizenden kilometers dienst erop heeft zitten, en nu met pensioen nog steeds ingezet wordt op de grond, voor events. Een enthousiaste vrijwilliger – die samen met tientallen andere vrijwilligers een belangrijke spil van het museum vormt – weet ons alles te vertellen over het verleden van het transportvliegtuig. Alles is behouden gebleven, en je kunt hier met 27 man wel heel bijzondere events houden.

Nationaal Militair Museum, Soest
Het buitenterrein is gigantisch en biedt veel mogelijkheden.

Naast dat evenemententerrein vinden we buiten nog het festivalterrein, de tentlocatie en de Arena. Hun functie wordt verklapt door de naam, en ze hebben allemaal capaciteiten tot in de duizenden. De Arena ligt op de rand van het terrein en is wederom uniek in zijn soort. Het is een soort Colosseum, met een halfronde opstelling van betonnen zitplaatsen (maar liefst 3000) die uitkijken op een zandarena. Dit spectaculaire buitentheater wordt soms gebruikt voor crossen met minitanks, maar ook een openluchtconcert behoort tot de mogelijkheden.

Op dit gigantische buitenterrein zijn de mogelijkheden eindeloos. Daar komt bij dat nog niet eens alles in gebruik genomen is. In de verte zien we een spannende bunker en andere bijgebouwen, dus met de toekomst van het terrein zit het wel goed. De vele grote en kleine ruimtes, binnen en buiten, op dit imposante terrein, in combinatie met het meeslepende verhaal van de krijgsmacht en de bijzondere, authentieke objecten, zorgen bij het Nationaal Militair Museum voor een beleving die met recht uniek genoemd mag worden.