Kasteel Woerden

Modern, warm en toegankelijk tegen een monumentaal decor

Middenin de Randstad, drie minuten rijden van de A12 en op slechts 150 meter van station Woerden vind je Kasteel Woerden. Van de buitenkant gezien een stoere burcht met een slotgracht en aan de achterzijde parkeerruimte voor 130 auto’s, maar als we binnenkomen ademen we gelijk een sfeer van rust in. Een gemoedelijke uitstraling met moderne tinten, we voelen ons gelijk als het ware de gast van de hertog. De sfeer kenmerkt zich vooral door grote, klassieke natuurlijke elementen; veel blank hout, ijzer, stijlvolle verlichting en de muren zijn beschilderd met Italiaanse kalkverf. Al 600 jaar lang worden er in dit Rijksmonument bijeenkomsten georganiseerd en die rol is in die 600 jaar nooit veranderd.

Bij aankomst aan het einde van de middag staat de vuurschaal bij de entree aan. Op het moment dat we Kasteel Woerden bezoeken zijn er flink wat gasten aanwezig, toch merken we daar weinig van. We lopen door het kasteel heen en lopen letterlijk van sfeer naar sfeer. De zalen zijn allemaal heel verschillend, dus er valt veel te kiezen als je hier een vergadering, congres of bedrijfsfeest wilt houden. Het ene moment loop je in een lounge-achtige ruimte, het andere moment sta je in een statige ridderzaal.

Kasteel Woerden

We beginnen bij die laatste, met de naam Ridderzaal Floris V. Floris V was graaf van Holland en Zeeland en gaf in het jaar 1200 opdracht om het kasteel te bouwen. Voor de Ridderzaal zijn dezelfde tekeningen gebruikt als de Ridderzaal in Den haag. De zaal bevindt zich op de vijfde etage en biedt, afhankelijk van hoe je de opstelling wilt hebben, plaats aan zo’n 50 tot 150 gasten. Ondanks de klassieke stijl is de audiovisuele installatie modern en praktisch geregeld. Een spreker komt binnen en sluit eenvoudig met een clickshare-usb de laptop aan en het beeld van 5 meter breed wordt geprojecteerd en het geluid komt de zaal binnen via een uitgebreide audio-installatie.

Een verdieping lager lopen we naar de Van Rhenenzaal: vernoemd naar Godfried van Rhenen, bisschop van Utrecht. Een lichte witte zaal, ideaal voor het geven van een workshop, training of een introductie. Op dit moment geeft een bedrijf er een presentatie voor tachtig relaties met een borrel nadien, maar als de stoelen uit de zaal gehaald worden, is het een hippe en stijlvolle feestzaal voor 110 personen met zicht op de binnenplaats, de terrassen en de imposante Bonaventurakerk. Ook deze zaal heeft een eigen coffee counter en een eigen bar. Alle audiovisuele middelen voor een zakelijke bijeenkomst zijn weer aanwezig, maar deze zaal heeft ook nog eens een uitgebreide lichtinstallatie die je als aanvulling op een feest of productpresentatie kan gebruiken.

Renovatie, verduurzaming en uitbreiding

Tijdens de coronaperiode is er flink gerenoveerd en verduurzaamd. Ook is er een grote zaal bijgekomen. Deze zaal, de Ruyszaal genaamd, trekt onze aandacht. Als we op de zesde etage de lift uit stappen komen we in een flinke zaal, die je niet zo snel verwacht in de nok van het kasteel. Je kunt er met 160 personen bijvoorbeeld een presentatie volgen. Er is een eigen toiletgroep, eigen garderobe en ook nog een verplaatsbaar podium. Er zijn twee keukencounters geplaatst met een bar annex koffiehoek. Je ziet de oude houten balken terugkomen, maar er is ook een modern jasje door bijvoorbeeld de gietvloer en moderne technieken, waardoor het een hele warme, sfeervolle zaal weergeeft. Audiovisueel is het geheel up to date met een computergestuurd lichtplan, meerdere schermen en perfect geluid.

Naast de grotere zalen heeft Kasteel Woerden ook kleinere zalen, zoals bijvoorbeeld de Van Beierenzaal, de Van Brunswijkckzaal en de Habsburgzaal. Perfecte ruimten voor vergaderingen, trainingen en overleg. Met ruimte voor tussen de twee en veertig bezoekers. Wat overal opvalt is dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt als je hier een ruimte huurt: ‘plug and play’ is het motto. De zalen zijn in feite van alles voorzien: van audiovisuele opties tot verlichting en ook decoratie is aanwezig.
De Binnenplaats van het kasteel is ook een ruimte op zichzelf. Deze wordt gebruikt voor grotere evenementen, groepsactiviteiten en ontvangsten. Het is een statig authentiek plein voor een groots ontvangst, een herdenking, feest of bijvoorbeeld een productpresentatie.

Van Ommerenzaal

Naast de binnenplaats ligt de Van Ommerenzaal. Deze multifunctionele zaal met aangrenzend het Kasteelcafé wordt vaak ingezet als ruimte waar vergadergasten de lunch gepresenteerd krijgen of ook tussen een meeting door kunnen werken. Aan het einde van de middag wordt hier geborreld door de vergadergasten, zoals nu ook het geval is. Aan de hand van foto’s van enkele evenementen van de afgelopen periode is te zien dat de zaal in een andere opstelling een perfecte zaal is voor een relatie-event of personeelsfeest. Samen met de binnenplaats en de buitenterrassen kun je er een feest voor maar liefst 600 gasten organiseren.

De terrassen aan de Van Ommerenzaal geven je een fraai uitzicht en een vorstelijk gevoel: we kijken op zo’n vijf meter hoogte uit over Woerden. Het is nu winter, maar op een zomerdag zien wij ons hier wel zitten. Wat we dan nog niet weten is dat we over de oude gewelven lopen. Met de trap naar beneden dwalen we af in een bijzondere en unieke catacombe waar je met honderd gasten aan één tafel kunt dineren. De medewerkers van de bediening waren op dit moment bezig om de kaarsjes aan te steken en de chefkok stond te overleggen met de partymanager over het diner. We worden verrast met een heerlijke amuse: ceviche van zalm. We merken dat in de service niets te gek is. Het ‘kasteelteam’ is erg hartelijk en behulpzaam.

Biologisch

En als we het dan toch hebben over eten en drinken. De cateringkeuze bij Kasteel Woerden is geïnspireerd op de eerste uitbaters. Zij werkten vanaf 1984 enkel met biologisch dynamische producten. Daarin waren ze destijds een van de koplopers. Nog steeds is het assortiment koffie, thee, sappen, wijn en bier geheel biologisch. In de keuken is de keuze meer verschoven naar lokaal, goede kwaliteit en een groter aandeel vegetarisch. Alles wordt door het eigen keukenteam vers bereid; van een traditioneel driegangendiner tot een groot walking diner.

De bezoekers van de uiteenlopende events die bij Kasteel Woerden worden georganiseerd, komen uit het hele land en regelmatig (met Schiphol in de achtertuin) ook uit het buitenland. Organisaties die een event- of vergaderlocatie zoeken, kiezen voor Kasteel Woerden vanwege de zeer centrale ligging, goede bereikbaarheid gecombineerd met een sfeervolle omgeving, goede voorzieningen, vriendelijke medewerkers en niet te vergeten lekker eten en drinken.

Dat ze bij Kasteel Woerden kwaliteit bieden, blijkt ook wel uit de vele positieve reviews die ze krijgen. Daaruit komt duidelijk naar voren dat Kasteel Woerden zich weet te onderscheiden: dankzij de warme sfeer in combinatie met de gastvrijheid scoren ze veel punten. En dat is ook hun eigen doelstelling: mensen op een gemoedelijke manier ontvangen zonder dat het te exclusief en statig wordt: er wordt namelijk niet gestreefd naar een klassieke kasteelsfeer met handschoenen aan, maar naar een sfeervolle toegankelijke ambiance.