Mauritskazerne

Historische locatie met unieke duurzame foodbeleving

De nieuwste hotspot voor food en events is de Mauritskazerne in Ede! Een monumentale infanteriekazerne, van binnen omgebouwd tot stoere industriële event venue die direct te gebruiken is. Maar vooral een locatie met een unieke foodbeleving en een verhaal: lokale voedselmakers zijn de helden die hier op een voetstuk worden gezet en de hoofdrol spelen bij evenementen. Deze indrukwekkende nieuwe evenementenlocatie is gevestigd op een bosrijk terrein vol historische monumenten, in het hart van wat binnenkort bekend zal staan als het World Food Center.

Een hoog houten plafond, een complex-uitziende stalen dakspantenconstructie, fraaie boogramen en over de hele lengte van de ruimte een indrukwekkend dakraam waar het daglicht zijwaarts door binnen valt: binnen in de Mauritskazerne bekruipt je bijna het gevoel dat je in een kerk bent. Toch was deze plek lange tijd minder vredig dan het interieur doet vermoeden: op dit terrein werden voorafgaand aan de Wereldoorlogen militairen uit het hele land verzameld. Nu wordt het Prins Mauritskazerneterrein herontwikkeld tot het World Food Center gerealiseerd, waar onderzoekers en ondernemers samenwerken om het bewustzijn voor gezonde en duurzame voeding te vergroten. Een terrein dus waar heel veel levendigheid gaat komen, en in het hart van dit terrein staat evenementenlocatie Mauritskazerne.

Evenementenlocatie Mauritskazerne

De locatie heeft een slimme, overzichtelijke opzet. Het draait eigenlijk allemaal om één centrale, open ruimte. Hier kun je terecht voor de ontvangst, plenair programma, borrel, diner en feesten. Voor break-outsessies vind je volop ruimte in de voormalige barakken van de kazerne, die aan de gangen liggen rondom deze zaal. Bij binnenkomst stap je direct binnen in de grote ruimte. Deze indrukwekkende open ruimte is compleet ingericht met een karaktervol interieur van voornamelijk hergebruikte materialen. Dit heeft als voordeel dat de locatie direct te gebruiken is als evenementenlocatie. Het achterste gedeelte van deze ruimte is ingericht als plenaire zaal, met plek voor groepen tot 350 personen in theateropstelling. Dit deel van de locatie wordt door middel van een doekenwand gescheiden van het voorste gedeelte, dat permanent is ingericht als gezellige foodmarkt.

Een mooi voorbeeld van materialen die in de Mauritskazerne opnieuw tot hun recht komen zijn de zeecontainers, die jarenlang het decor waren van een Rotterdams pop-up restaurant. De containers staan nu als eyecatchers in de congreshal. In de containers zijn stands gecreëerd waar lokale voedselmakers en regioboeren hun ‘eigen’ marktkraampje hebben. Je zou ook de vloerbedekking kunnen herkennen: die is afkomstig uit Congrescentrum De Werelt en vond hier een tweede leven.

Bijzondere foodbeleving

De Foodbeleving is – hoe kan het ook anders bij een locatie op het World Food Center – een van de zaken die de Mauritskazerne onderscheidend maken. Door lokale voedselmakers hier een vaste, prominente plek te bieden, ontdek je als bezoeker van een evenement hun verhalen en weet je precies wat je eet en drinkt. Zo staat tijdens een event bijvoorbeeld een medewerker van de locatie live pulled chicken te bereiden bij de stand van ‘Kip van de boer’, een lokale pluimveehouderij, en haal je wraps met rundvlees bij de stand van biologische kalverhouderij Ecofields. Bij de stand van Milligreens (kweker van kiemen en cressen) haal je de heerlijkste salades en bij de stand van Remeker Kaas verzorgt de kaasboer hoogstpersoonlijk een proeverij van biologische kazen. Wat je hier eet en drinkt heeft geen wereldreis afgelegd en is vers, gezond én duurzaam. En dat je kunt praten met de producent van het voedsel geeft echt een extra dimensie aan de beleving!

De plek van de Prins Mauritskazerne is uniek: midden in het land, op 500 meter van station Ede-Wageningen en toch op een bosrijk terrein en met de Veluwe als achtertuin. De Mauritskazerne heeft veel te bieden: voor liefhebbers van locaties met historie is het een schitterend monumentaal pand; voor de organisator van congressen heeft het een ideale bereikbaarheid bij het station en een parkeerterrein voor de deur, en zijn er perfecte basisvoorzieningen en genoeg break-outruimten. Samen met een unieke foodbeleving en het mooie verhaal van het World Food Center maakt het de Mauritskazerne de nieuwe place to be voor events!