Maassilo & Factory 010

Ongekend industriële setting in Maassilo Rotterdam

In de grootste en oudste graansilo van Europa bevindt zich sinds mei 2004 een unieke, karakteristieke en industriële evenementenlocatie. Met behoud van authentieke kenmerken is in de Maassilo te Rotterdam een unieke ambiance gecreëerd waar de meest uiteenlopende evenementen van 200 tot 5.000 personen mogelijk zijn. De zeven zalen zijn geschikt voor grootschalige plenaire sessies, productintroducties, autopresentaties, bedrijfsborrels, uitjes, congressen, beurzen, seminars, etcetera.

Maassilo

In een tijdsbestek van vijftig jaar is aan de Maashaven Zuidzijde een complex van in totaal drie silo’s ontstaan: de Rotterdamse Graansilo. De eerste silo, waarvoor in 1906 een bouwvergunning verleend werd, bestond uit een twintig meter hoge silo die direct tot de grootste van Europa behoorde. In 1919 zorgde een groeiende vraag  naar opslagruimte tot een capaciteitsvergroting van de silo. De tweede silo werd twee maal zo hoog als de eerste. Tevens werd er, in slechts 29 werkdagen, gebouwd aan een 60 meter hoge elevatortoren met trappenhuis, liften en twee verticale schachten. In 1951 werd een tweede uitbreiding gerealiseerd met nog eens een extra silo van 40 meter hoog. Toen dertig jaar later, in de jaren ’80, de tijd van de automatisering aanbrak, bleek de  Graansilo moeilijk te automatiseren. Eind jaren ’90 werd dan ook uitgekeken naar een andere plek en kreeg de locatie een nieuwe bestemming: de evenementenlocatie Maassilo was geboren.

Van silo tot event venue

De verbouwing van silo naar evenementenlocatie leek een onmogelijke opgave. Voordat de verbouwing kon starten werd een indeling van de zalen, een entree, garderobe en toiletunits gemaakt. Nadat de eerste ‘ruwe schoonmaak’ had plaatsgevonden, werden diverse installaties uit het pand gesloopt. Het spectaculaire sloopwerk bestond uit het met dynamiet opblazen van diverse betonnen kolommen, waardoor een grote zaal met goede zichtlijnen ontstond. Waar nodig werden de verwijderde betonnen pilaren vervangen door smallere, met beton gevulde stalen kolommen. Het uitgangspunt voor de verbouwing was het behoud van zoveel mogelijk authentieke details en de industriële uitstraling. Oude silotrechters en buizen zijn in het zicht gebleven en verwerkt in het interieur-, licht- en geluidsplan. Ook de betonnen vloeren, de uit beton opgetrokken barren en de stalen nooddeuren herinneren nog goed aan de oorspronkelijke functie van het pand.

Renovatie

In mei 2004 opende de Maassilo haar deuren en bood tot december 2006 onderkomen aan de Danceclub Now&Wow. Toen deze befaamde Rotterdamse club in 2007  besloot te stoppen, ging de Maassilo verder als evenementenlocatie. Meerdere verbouwingen volgden. Zo werden op de tiende verdieping drie evenementenzalen gerealiseerd en werd in 2011 de kelder grondig aangepakt om ruimte voor lockers en een extra zaal te realiseren. Deze unieke zaal is voorzien van oude, industriële, grote vliegwielen en hiermee werd de Maassilo nog een unieke zaal rijker. Voortdurend wordt hard gewerkt om de Maassilo nóg aantrekkelijker te maken. Zo is er in de kleine zaal volledige geluidsdemping aangebracht ten behoeve van een ideale akoestiek voor popconcerten. En sinds 2015 is er een zeer ruime (één van de ruimste van Europa) rookruimte gerealiseerd die voldoet aan alle wettelijke eisen.

Industriële details

Industriëler dan de Maassilo is bijna niet mogelijk, maar ondanks deze rauwe en industriële omlijsting is de locatie voorzien van alle hedendaagse faciliteiten, zoals verwarming, ventilatie, podia, (bewegend) licht, geluid, audiovisuele techniek, etcetera. De locatie beschikt over voldoende eigen technisch personeel, dat de techniek van het evenement van A tot Z kan verzorgen. De jarenlange ervaring van de locatie zorgt ervoor dat elk evenement, onder het motto ‘gaat niet, bestaat niet’, een succes wordt. Ook op het gebied van horeca zijn er vele voorzieningen. De Maassilo beschikt over volledig ingerichte barunits. Eigen (food)catering voor evenementen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

De zeven zalen, verdeeld over de kelder, begane grond en de tiende verdieping hebben elk een eigen, authentieke uitstraling en beschikken over unieke, industriële details. De zalen zijn zowel gecombineerd als afzonderlijk inzetbaar voor evenementen, van 200 tot 5.000 personen. Centraal gelegen in het verlengde van de Erasmusbrug heeft de Maassilo een uitstekende ligging. Met haltes van de metro, tram, bus en watertaxi op minder dan 50 meter afstand en ruime gratis parkeergelegenheid is de locatie goed bereikbaar.