Landgoed Ulvenhart

Een paradijs van rust en inspiratie

Stel je een besloten mini-dorpje voor, midden in de natuur. Een grote moestuin, een wei met paarden en prachtige, historische gebouwen aan een fraaie binnenplaats. Dat alles omringd door weiden en bossen zover het oog reikt. Dit paradijsje bestaat echt en heet Landgoed Ulvenhart: een bijzondere locatie voor meetings en events in de bossen van het Brabantse Ulvenhout.

Dat de natuur soms dichterbij is dan je denkt, blijkt wel als we naar Landgoed Ulvenhart rijden. Vanaf snelweg de A58 bij Breda nemen we een afslag, slaan twee keer rechtsaf, bij een t-splitsing naar links, en ineens wanen we ons in een andere wereld. Prachtige historische gebouwen staan op een open plek in het bos, omringd door een wei. Een lichte nevel hangt als een sluier over het hoge gras en even verderop, waar de rand van het bos begint, staan paarden te grazen.

Landgoed Ulvenhart

Landgoed Ulvenhart werd ontworpen en bedacht door Bart Welten, die jaren terug in een van de gebouwen op het landgoed een Bed & Breakfast begon. In een kleine Vlaamse schuur, het huidige gebouw De Vos, had hij enkele slaapkamers en een gezellige vergaderruimte. Toen hij zag wat voor aantrekkingskracht deze plek op zijn gasten heeft, besloot hij ook de rest van het landgoed te ontwikkelen tot de ideale locatie voor menselijke ontwikkeling. Zijn filosofie is dat je mensen niet moet forceren om er samen uit te komen, maar de natuur zijn werk moet laten doen. Landgoed Ulvenhart is dan ook helemaal toegelegd als trainings- en coachinglocatie.

Wat heeft een locatie hiervoor nodig? In ieder geval meer dan een flipover, vergadertafel en stoelen. Natuurlijk, de ‘hardware’ is belangrijk, maar het is de software die zorgt dat je als team hechter wordt. Een goed werkend team is productiever, voelt meer verbondenheid en heeft meer inspiratie. Landgoed Ulvenhart heeft daarom diverse programma’s en workshops – denk aan stemsessies of paardenspiegelen – waar je deelnemers als groep én als individu sterker uitkomen.

De Raaf, De Jager en de Hooimijt

Wanneer we richting de eerste locatie op het landgoed lopen, begint het gevoel van rust pas echt in te dalen. De gebouwen zijn onlangs nog gerestaureerd en gemoderniseerd, maar zien eruit alsof ze hier al eeuwen zo staan – en in feite is dat ook zo. In het jaar 1557 stond hier op dit landgoed al herberg De Jager: destijds een uitvalsbasis voor broeders van de Vrijmetselarij. Het huidige gebouw De Jager stamt uit het begin van de zeventiende eeuw en dat is nog goed terug te zien. De ambachtelijke balkenconstructie en originele vloeren en vensters zijn er nog, net als een prachtige grote haard. In de centrale ruimte worden authentieke elementen gecombineerd met moderne toevoegingen, zoals grote ramen waardoor het groen van de omgeving naar binnen komt.

Iets verderop ligt de grootste locatie van het landgoed: De Raaf. Deze prachtige Vlaamse schuur heeft een grote ruimte vol authentieke details, zoals oude bakstenen wanden en originele houten balken. Met een betonnen vloer is de ruimte naast presentaties ook erg geschikt voor feesten en recepties. De Raaf heeft bovendien een privé terras aan de achterkant van de locatie, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de paardenweide.

Aan de andere kant van De Jager ligt Het Bakhuis, waar elke dag vers brood wordt gebakken. Het Bakhuis heeft een mooie, intieme ruimte voor vergaderingen of diners. De gevel aan de voorkant is vervangen door een lange glazen pui, waardoor veel daglicht binnenkomt en je uitkijkt op het plein met de andere historische gebouwen. Zo ook op de nieuwste aanwinst voor Landgoed Ulvenhart: De Hooimijt. Deze hooischuur werd in 2018 gebouwd en heeft een opvallende rieten kap die rust op stevige eikenhouten palen. Bovenin dit gebouw ligt een prachtige ruimte voor vergaderingen en brainstormsessies – in authentieke stijl, maar met als modern element een opvallend glazen plafond waardoor je zicht hebt op het rieten dak.

Dineren en overnachten

Nu hebben we het alleen nog gehad over de ruimten die je kunt inzetten voor je meeting of event, maar Landgoed Ulvenhart heeft meer te bieden. Zo zijn er maar liefst achttien slaapkamers, zodat je hier ook met groepen tot maximaal 52 gasten kunt overnachten. Meerdaagse meetings passen dan ook bij uitstek bij de pure rust van de locatie. Om te zorgen dat je ook op culinair gebied niets tekort komt, is er een professionele keuken en keukenploeg die je verrast met tongstrelende gerechten – zo veel mogelijk bereid met de verse producten uit de eigen moestuin.

Wat Landgoed Ulvenhart speciaal maakt is dat het meer is dan een historische locatie op een mooie plek in de natuur. Ja, er zijn inspirerende ruimten voor vergaderingen, trainingen en grotere evenementen; je kunt hier met grote groepen (teambuilding)activiteiten doen, dineren en overnachten; de locatie ligt centraal in de Benelux en er is hier een bijna overweldigende rust. Maar de visie van Bart Welten en de passie die hij en zijn team leggen in alles wat ze doen maken Landgoed Ulvenhart tot een groen paradijsje en een van de meest inspirerende plekken die wij bezochten.