Landgoed Groenendaal

Culinaire bijeenkomsten op een verrassend eigenzinnig landgoed

Midden in het bos in Heemstede, onder de rook van Amsterdam, ligt Landgoed Groenendaal. Deze veelzijdige locatie staat bekend om haar geweldige restaurant en service. In het fraaie historische koetshuis is gastvrijheid al ruim een eeuw de specialiteit van het huis. Voor een locatie met zo’n lange geschiedenis is Landgoed Groenendaal verrassend eigenzinnig. De multifunctionele ruimten voor meetings en events hebben een eigentijds interieur: design, moderne kunst en een vleugje nostalgie vormen het comfortabele decor voor bijeenkomsten met culinaire verwennerij.

Dat gastvrijheid de specialiteit is van Landgoed Groenendaal, blijkt meteen wanneer we hier binnenstappen voor een rondleiding. In een comfortabele stoel bij een knapperend haardvuur worden we verwelkomd met een perfect bereide cappuccino. We zagen het al aan het sierlijke schildje bij de entree, met daarop het predicaat ‘Hofleverancier’: al ruim 100 jaar wordt de locatie gerund door de familie Uitendaal. Bij Hein Uitendaal, vierde generatie in het familiebedrijf, zit het gastheerschap in het bloed. En zoals je dat vaker ziet bij familiebedrijven, gaat vakmanschap en kwaliteit van het product boven álles. Het restaurant, de verschillende zalen, de tuin en terras zijn tot in de puntjes verzorgd. De keuken werkt alleen met verse seizoensproducten van de beste lokale leveranciers; zelfs de medewerkers zijn nauw betrokken en werken hier al jaren.

Landgoed Groenendaal

Landgoed Groenendaal is gevestigd in een historisch koetshuis uit de 18e eeuw, dat midden in het Groenendaalse bos bij Heemstede staat. Het grootste deel van het jaar gaat het fraaie witte gebouw schuil in het groen van eeuwenoude bomen. De snelweg en de stad zijn dichtbij, toch lijkt de buitenwereld hier ver weg. Voor de entree van het gebouw ligt een sfeervol pleintje, waar je je gasten bij mooi weer onder het bladerdek van een plataan kunt welkom heten.

Binnen valt al snel op dat Landgoed Groenendaal een stuk eigenzinniger is dan je op het eerste gezicht zou denken. De locatie combineert de klassieke allure van het gebouw met een eigentijdse inrichting, waarbij nostalgische elementen op speelse wijze samengaan met modern kleurgebruik en design. Moderne lampen hangen boven klassieke met wit tafellinnen gedekte tafels, waarop dan weer moderne variaties op klassieke gerechten worden geserveerd. Deze mix van stijlen komt zelfs terug in de selectie van kunst aan de muur: romantische landschapstekeningen en olieverfschilderijen worden met veel gevoel voor samenhang afgewisseld met kleurrijke moderne kunst.

‘Landgoed Groenendaal combineert klassieke allure met een eigentijdse inrichting, waarbij nostalgische elementen op speelse wijze samengaan met modern kleurgebruik en design’

Multifunctionele zalen

Landgoed Groenendaal telt vier zalen, van wisselend formaat en geschikt voor diverse bijeenkomsten. De grootste ruimte is de Van Lennepzaal en bevindt zich direct naast de entree met het voorterras. De zaal is ruim en licht, met grote ramen en een hoog plafond en is daardoor geschikt voor uiteenlopende evenementen. Tijdens ons bezoek is de ruimte met statafels ingericht voor een receptie of feest, maar je ziet hier net zo gemakkelijk een presentatie of lezing voor groepen tot 120 personen voor je. De zaal kan via een tussendeur worden gekoppeld aan de naastgelegen ruimte, de Vermeerzaal. Een bescheiden ruimte met een eigen entree en garderobe, die dan weer erg geschikt is voor kleinere groepen met behoefte aan privacy.

Aan de andere kant van de hal bevindt zich het restaurant, dat bestaat uit twee ruimten die met openslaande deuren zijn te koppelen: de Verweyzaal en de Serre. De Verweyzaal is een ideale ruimte voor een vergadering in carré-opstelling, voor kleine presentaties, maar is ook erg geschikt voor private dining. Door het te combineren met de naastgelegen Serre en het terras aan de achterkant van de locatie breid je de ruimte gemakkelijk uit voor ontvangsten of feesten. De Serre is met goede reden de plek waar normaal gesproken de restaurantgasten zitten. Door de vele ramen baadt de ruimte in het licht en geniet je optimaal van de kleurrijke omgeving. Je hebt hier een prachtig uitzicht op het bos en de tuin, die het hele jaar groen is. Deze ruimte is vooral geschikt voor ontvangsten en walking dinners, maar kan ook worden ingezet wanneer extra break-out ruimte nodig is of voor overleg in kleinere groepen.

Culinair genieten

Tot slot is er de tuin met het loungeterras, waar het te midden van de bloemen heerlijk genieten is van de zon. De tuin is standaard ingericht met stijlvol loungemeubilair en een flextent, die bescherming biedt op al te warme dagen of een onverhoopte druppel regen.

Bij Landgoed Groenendaal kun je terecht voor bijeenkomsten in een van de fraaie ruimten: de zalen, de Serre en de ruime tuin bieden een sfeervol decor voor gezelschappen vanaf twee tot ongeveer driehonderd personen. En of je er nou voor kiest om je vergadering te onderbreken met een high tea of lunch in het restaurant, of de dag in stijl afsluit met een uitgebreid diner in je eigen ruimte; de culinaire verwennerij van chef-kok René Haak en zijn creatieve keukenteam maken je bijeenkomst bij Landgoed Groenendaal om van te smullen!