Landgoed de Salentein

Een evenementenlocatie waar je je thuis voelt

Een veelzijdiger evenementenlocatie vind je bijna niet: bij Landgoed de Salentein in Nijkerk kun je genieten van de ruimte en rust in het klassieke landhuis, kiezen uit twee uitstekende restaurants en dansen in de voormalige Dorsmolen waar grote groepen terecht kunnen. Hoe Nederlands het landgoed er ook uitziet – middenin de natuur tussen de grazende schapen – je waant je in het buitenland wanneer je hier binnen stapt. Alles ademt er Argentinië. Er wordt wijn geschonken van eigen Argentijnse wijngaarden en het rundvlees komt ook van eigen veeteelt aldaar. Het geeft je vergaderingen en events net even wat extra’s.

Landgoed de Salentein heeft al veel bestemmingen gekend. Het groeide uit van boerderij tot landhuis met allerlei bijgebouwen en landerijen en werd jarenlang bewoond door de adellijke familie Van Haersma de With. Vanaf 1965 is het landhuis even in gebruik als kindertehuis, waarna het het hoofdkantoor wordt van Pon Holdings. In 2009 wordt het hele landgoed verbouwd tot evenementenlocatie. De liefde voor en de band die de eigenaren voelen met Argentinië wordt overal tot in de puntjes doorgevoerd.

Huis de Salentein

Wanneer we het statige landhuis, oftewel Huis de Salentein, binnen lopen maakt dat meteen veel indruk. Het is er licht en gezellig met overal klassieke details. Zo spotten we onder andere prachtige glas-in-lood ramen en een authentieke marmeren wasbak, die tijdens bijeenkomsten regelmatig gevuld is met ijs en flessen champagne. Wie vanaf de ingang rechtdoor loopt, komt uit in de ruime woonkeuken. Hier kan een lunch of borrel worden verzorgd na een vergadering of presentatie en er worden vaak wijnproeverijen en kookworkshops gedaan. Op het terras naast de keuken kan bij mooi weer gedineerd worden, met vlees van de speciale Argentijnse Parilla grill. De keuken vormt zo het warme hart van het huis, waar alle gezelligheid samenkomt.

Op de begane grond liggen drie zalen die met elkaar in verbinding staan. Handig wanneer er een break-out ruimte nodig is of wanneer er meerdere presentaties worden gegeven. Naast het karakteristieke torentje aan de voorkant van het huis ligt de Stijlkamer. Een ruimte met veel licht, een klassieke open haard en een lange robuuste vergadertafel voor zo’n zestien personen. Het torenkamertje kan ook gebruikt worden als break-out ruimte of, hoe kan het ook anders, om de heerlijke Salentein wijnen te proeven die er staan uitgestald. Naast de Stijlkamer ligt het Prentenkabinet: de grootste ruimte in het landhuis. Alle soorten opstellingen zijn hier mogelijk, wat de ruimte geschikt maakt voor presentaties, grotere vergaderingen of diners. Tot slot is er nog de gezellige Zijkamer, waar maximaal zes personen terecht kunnen voor een meeting. Het bijzondere witte kleed met bloemen en witte vogels aan het plafond maken deze kamer een eyecatcher.

Huiselijke sfeer en lekker eten

Als we de houten trap oplopen naar de eerste verdieping van Huis de Salentein wisselt de Argentijnse kunst zich af met een groot glas-in-lood raam met daarop het wapen van Nijkerk. We lopen door naar de Alyda Salon die ingericht is als een gezellige huiskamer met een bank vol kussens en een tafel met comfortabele stoelen. Een fijne, ruim ingerichte ruimte voor workshops of meetings die ook in verbinding staat met de Tussenkamer. Die ruimte kan gebruikt worden voor ontvangsten of als break-out kamer. Daarnaast ligt de stoere Herenkamer, die is ingericht rondom het thema polo: de favoriete sport van de eigenaar van het landgoed. Het geeft de kamer een compleet eigen karakter en doordat je beschikt over een eigen pantry, sluiten gasten zich hier graag een hele dag op. De grootste vergaderruimte op deze verdieping is de Bibliotheek. Die staat natuurlijk vol boeken, een grote open haard en een fraai model zeilschip – want ook zeilen was een grote liefhebberij van de eigenaar.

We laten het statige landhuis achter ons en lopen via het terras naar de twee restaurants in het voormalige koetshuis. Bij het stijlvolle Restaurant de Salentein kun je genieten van de Franse keuken. Ook is er een speciaal gedeelte beschikbaar voor private dining, afgeschermd met een glazen wand. Ideaal om een vergadering of event mee af te sluiten! Direct aan dit restaurant ligt de wat meer informele Portillo Bar Bodega, waar gekookt wordt volgens de Argentijnse keuken. Natuurlijk wordt er in beide restaurants de Salentein wijnen geschonken en het eigen rundvlees geserveerd.

Grotere evenementen

Boven Restaurant de Salentein ligt de zaal San Pablo met eigen bar, toiletblok en garderobe. Hier kunnen bijvoorbeeld recepties, bijeenkomsten, borrels of diners gehouden worden voor maximaal tachtig personen. De houten balken aan het plafond benadrukken het gevoel dat dit ooit een koetshuis is geweest en, samen met de vele zitjes, maken ze de ruimte gezellig en sfeervol. Tegenover de restaurants ligt een bijzonder rond gebouw met een rieten dak: de Callia Lounge. Deze zaal, de plek waar vroeger het graan werd gedorst, is de grootste van het landgoed en biedt plek aan maximaal tweehonderd personen. Ook hier is een eigen toiletblok en garderobe waardoor je echt je eigen privé-locatie hebt. Er zijn hier onder andere mogelijkheden voor beurzen, congressen, bedrijfsfeesten en diners.

Dat landgoed De Salentein divers is moge duidelijk zijn. Er wordt ook graag meegedacht over de invulling van evenementen, de styling en de catering. Maar werken met eigen contacten is ook helemaal prima. Alles is erop gericht om het je zo comfortabel mogelijk te maken zodat je het gevoel hebt dat je thuis bent!