Landgoed de Horst

Verbinden en inspiratie opdoen tussen de kunst en de natuur

Wie bij evenementenlocatie Landgoed de Horst in Driebergen naar binnen rijdt, ervaart meteen een oase van rust en natuur. Het eeuwenoude landgoed van maar liefst vierentwintig hectare (waarvan twaalf hectare bos) is een klein kennisdorp vol moderne gebouwen met vergader- en trainingszalen, hotelkamers en een statig landhuis uit 1835 als stralend middelpunt. Je kunt er onder andere terecht voor intieme meetings en brainstormsessies, presentaties en grootschalige congressen. Overal op het landgoed is kunst te vinden die je aan het denken zet en je even uit de waan van de dag trekt. Dit alles zorgt voor de ultieme omstandigheden om geïnspireerd te raken. We nemen een kijkje bij deze bijzondere trainings- en evenementenlocatie!

Wat meteen opvalt als we tussen de bomen richting het landhuis lopen, is de kronkelende lijn die over het rode pad loopt. Een beetje alsof degene die de streep op het fietspad moest verven niet goed aan het opletten was. Niets blijkt minder waar: de lijn symboliseert namelijk je leerpad. Dat loopt namelijk nooit netjes in een rechte lijn, maar gaat via allerlei bochten vooruit. Het is een goede weergave van de filosofie van de eigenaar van het landgoed: opleidingsbedrijf De Baak. De vele zalen op het terrein worden namelijk ook gebruikt voor de trainingen van De Baak.

Landgoed de Horst

Op een weids grasveld, met verschillende gebouwen vol vergader- en trainingszalen aan de noordkant van het landgoed, trekt congreszaal Maitland meteen onze aandacht. Het moderne cirkelvormige gebouw is vernoemd naar Charles Maitland, oprichter van De Baak. Een ideale ruimte voor congressen of presentaties vanwege het ruime entreegedeelte met eigen bar, garderobe en toiletten. De moderne presentatiezaal heeft een tribune met daarachter een enorme glaswand die uitzicht biedt op het landgoed en de ruimte een open uitstraling geeft. De wand tussen de zaal en de ontvangstruimte kan bovendien weg waardoor je het hele gebouw kan gebruiken tijdens bijvoorbeeld een receptie. Uniek aan het Maitland-gebouw is de tribune op het schuin aflopende dak. Hier kun je bijvoorbeeld lekker in het zonnetje de kick-off van je event houden.

Een van de bijzondere en moderne gebouwen naast Maitland is Blauwgedicht. Een pand met veel glas – zodat je je continu bewust bent van de natuur – en vol ruime zalen die gebruikt kunnen worden voor meetings, presentaties, brainstormsessies of trainingen. Het gebouw heeft onlangs een flinke metamorfose gehad waardoor ruimten op de eerste verdieping nu ook te huur zijn voor vergaderingen en events. Elke ruimte heeft de naam van een muze uit de Griekse mythologie en is modern en speels ingericht met veel kleur. Hierdoor worden mensen gestimuleerd om de ruimte en de meubels zo te gebruiken zoals zij willen en zich het prettigst bij voelen. Die positieve energie en creativiteit voel je overal om je heen.

Het grote veld rond Maitland en de andere gebouwen op dit deel van het landgoed wordt regelmatig gebruikt voor een activiteit tijdens op na afloop van een event of congres. Kleiduiven schieten bijvoorbeeld, of schapen hoeden: alles kan geregeld worden. Maar gewoon even wandelen of hardlopen op het enorme terrein is ook een erg populaire bezigheid. Het gemak waarmee je hier naar buiten loopt en van de natuur kan genieten, maakt deze evenementenlocatie uniek.

Het landhuis

Het monumentale landhuis in de zuidelijke punt van het landgoed werpt je even terug in de tijd. Het werd in 1835 gebouwd en kende veel verschillende eigenaren. In 2001 kwam het hele landgoed in het bezit van opleidingscentrum De Baak. De kamers in het statige wit gepleisterde gebouw zijn allemaal te huur voor wat kleinere groepen, maar het hele pand gebruiken voor bijvoorbeeld een congres kan ook. Er zijn mogelijkheden zat in het prachtige gebouw waarin de monumentale plafonds en geweldige hoge ramen een goede mix vormen met het moderne interieur. Vergader bijvoorbeeld in de stoere en zakelijke Kamer Mijnheer met daarna een borrel in de Lounge. De Lounge is ook het perfecte decor voor een stijlvol feest. Aan deze zaal zit bovendien een ruim overdekt terras met karakteristieke zwart witte tegeltjes waar je heerlijk kunt eten of genieten van een zomerse barbecue.

Om het gevoel van saamhorigheid te versterken tijdens een meerdaagse heisessie of andere soort bijeenkomst kun je er ook overnachten. Er zijn 113 hotelkamers op het landgoed voor één of twee personen. Stel je eens voor: na een inspirerende dag van meetings eet je met je team in het restaurant op het landgoed waarna iedereen op zijn gemak naar zijn hotelkamer loopt. De volgende ochtend word je wakker met een uitzicht op de bossen en kun je nog even hardlopen voordat dag twee van je bijeenkomst begint. Ook in de hotelkamers is volop aandacht voor kunst die je even aan het denken zet. Zo staat er in alle kamers een houten kist met hierin boeken of andere kunstvoorwerpen die je kunnen inspireren.

Lekker eten

Naast de aandacht voor kunst en onderwijs valt de focus op lekker en gezond eten op bij Landgoed de Horst. In alle gebouwen staan tafels met schalen vol pure chocolade, gedroogde vruchten en noten om je een gezonde energieboost te geven tijdens je meeting. Het, onlangs gerenoveerde, restaurant serveert gerechten met biologische- en streekproducten. Hetzelfde geldt voor het ontbijt voor de hotelgasten dat in het landhuis wordt geserveerd. De koks werken ook met kruiden uit eigen tuin en eigen honing. Deze passie voor eten merk je ook tijdens je event. De koks kunnen zorgen voor bijzondere buffetten, walking dinners, barbecues, kookworkshops, picknicks en zelfs een ‘dinner in the dark’.

Het aanbod aan ruimten voor allerlei soorten events van Landgoed de Horst is enorm. Zowel bij intieme besprekingen als grote meerdaagse congressen voel je je hier daarom als een vis in het water. Overal vind je kunst die je even uit je werkmodus haalt en kan inspireren. Maar het grootste kunstwerk is misschien wel de natuur die je continu omringt. Daarom is het ideaal dat je het landgoed in principe niet af hoeft om te eten en zelfs niet om te overnachten. De moderne hotelkamers zijn van alle gemakken voorzien en er is een groot aantal éénpersoonskamers. Alles is helemaal ingericht om te verbinden, kennis te delen en te inspireren. Een unieke trainings- en evenementenlocatie vol mogelijkheden!