Lijm en Cultuur

Laboratorium voor creativiteit and innovatie

Op een industriële, historische plek aan de Schie in Delft vinden we een locatie die meer is dan een cultureel centrum, theater en evenementencomplex. Het is een concept dat meerdere culturen met elkaar lijmt en verschillende werelden met elkaar verbindt: het bedrijfsleven met de culturele sector en de professionele met de amateurkunst. Een bijzondere wereld vol verrassingen en nieuwe inzichten. Voor de één is het nog een ‘terra incognita’ die met voorzichtige nieuwsgierigheid wordt betreden, voor de ander het ultieme inspirerende creatieve speelterrein waar visies, boodschappen, voorstellingen en evenementen op unieke wijze vorm krijgen.

Op het terrein werd in 1885 door Jacob Cornelis van Marken een Lijm en Gelatine Fabriek opgericht. De fabriek doorstond oorlogen, crisissen, sociale veranderingen en een explosie, maar stopte, mede daartoe gedwongen door de BSE crisis, in 2002. Op het terrein en in de overgebleven monumentale panden voltrok zich sinds 2003 een bijzonder proces: van de productie van gelatine en lijm transformeerde het complex zich tot creatieve broedplaats met een rijke productie van cultuur en innovatie. In 2004 zag het eerste ondernemingsplan van Lijm & Cultuur, geschreven door de initiatiefnemers en ondernemers van het bedrijf Improve, Antoinette Wijffels en Rob van Koppen, met succes het daglicht. Het evenemententerrein en de panden werden grondig onder handen genomen en de industriële gebouwen werden ‘gepimpt’: met beperkte eigen middelen werden de gebouwen bruikbaar en aantrekkelijk gemaakt voor de congressen, symposia, cursussen en experimenten -evenementen met een eigenzinnig karakter- die al snel zouden volgen.

Ruimte voor creativiteit

Lijm & Cultuur is een groot complex met een evenemententerrein en meerdere monumentale industriële ruimtes. De wat ruige sfeer vormt een prachtige basis voor eigenzinnige evenementen met impact. Vergaderen, werken, lunchen, dineren, congressen houden of voorstellingen en festivals bijwonen, bij Lijm en Cultuur kan veel. Van intieme sessies met vijf mensen in één van de vergaderruimtes en conferenties met 100-400 mensen met verschillende break-out ruimtes, tot grote evenementen met 8.000 bezoekers. De monumentale gebouwen, kantoren, studioruimtes -elk met een eigen sfeer en karakter- en meer dan twee hectare terrein, vormen een speelveld waar iedere denkbare setting op maat kan worden gecreëerd. Op alle werkdagen kan er bij Lijm & Cultuur bovendien van 10 tot 17 uur geluncht, gewerkt, gedronken en ontspannen worden in het ‘Experiment’. Lijm & Cultuur is behalve locatie en facilitator vaak ook co-creator en duikt samen met de opdrachtgever in de inhoud om de essentie te vangen, zodat de vorm – in al haar geledingen, van format, licht, beeld en decor, tot de catering  optimaal afgestemd wordt op het beoogde doel en de gewenste beleving.

Het nieuwe denken

Het concept vertaalt zich in de kernwaarden: ‘lijmen is verbinden’, ‘cultureel ondernemen’, ‘vieren met passie’, inspirerend leven’ en ‘experimenteren’. De passie van Lijm & Cultuur is cultuur en economie te mengen, twee sectoren die in de praktijk vaak ver uit elkaar soms zelfs tegenover elkaarstaan. Vanuit de gedachte dat deze onorthodoxe mix leidt tot creativiteit, wil Lijm en Cultuur die werelden verbinden. Creativiteit is de brandstof voor innovaties en innovaties zijn de motor voor economische groei. Cultuur als kiem voor creativiteit en daarmee als katalysator voor economische groei. Lijm & Cultuur creëert ‘communities’ van personen, bedrijven, verenigingen en instellingen die elkaar vinden rondom wisselende thema’s. Steeds opnieuw staat het verbinden centraal: elkaar over de verschillen heen vinden en versterken, met bijzondere producties en evenementen als resultaat.