Kunstmuseum Den Haag

Kunst en architectuur als uniek decor op je event

Wat spreekt meer tot de verbeelding dan een event tussen topstukken van Mondriaan, Picasso en Monet? Kunstmuseum Den Haag heeft prachtige zalen die het perfecte decor vormen voor presentaties, diners of andere evenementen. Overal om je heen zie en voel je kunst in alle soorten en maten die inspireert en de creativiteit aanwakkert. Al is het bijzondere art deco gebouw dat is ontworpen door de bekende architect H.P. Berlage misschien nog wel de grootste bezienswaardigheid. Het karakteristieke tegelwerk, het kleurgebruik en de hoge plafonds maken gegarandeerd indruk. Hoog tijd dus voor een rondleiding bij dit bijzondere museum en evenementenlocatie!

Wanneer we langs de grote vijver lopen die voor het Kunstmuseum ligt, hebben we even de tijd om het indrukwekkende gebouw uit 1935 in ons op te nemen. Het lijkt uit allerlei lagen en blokken te bestaan met een lange pergola die over het water loopt. Deze gang zorgt ervoor dat je meteen tot rust komt door het kabbelende water om je heen zodat je je optimaal kunt laten inspireren door de kunst. Het gebouw is namelijk speciaal als museum ontworpen door H.P. Berlage en heeft nog veel meer kenmerken die de museumervaring ten goede komen.

Kunstmuseum

Bij binnenkomst springt het eerste kunstwerk er al meteen uit: de informatiebalie in de entreeruimte. Een metershoge witte sculptuur waardoor direct opvalt hoe hoog de ruimte eigenlijk is en hoe mooi het licht naar binnen valt. Deze balie is ideaal om te gebruiken als registratiepunt tijdens een evenement. Bovendien is er in deze ruimte een bewaakte garderobe. Vervolgens lopen we door naar de Hal, een lange ruimte met verschillende beelden en sculpturen aan weerszijden en een plek waar je de typische Berlage signatuur goed kunt zien. De felgele en donkergroene tegels op de muur – die een afwijkend formaat hebben en speciaal voor het museum zijn gemaakt -, het uitzicht op de eerste verdieping via een uitsparing in de muur, de patronen op de tegelvloer en de vele zwart omlijste deuren en ramen zorgen ervoor dat je je ogen uit kijkt.

De Hal kan gebruikt worden als ontvangstruimte of receptieruimte en kan ingericht worden zoals jij het wil. Met statafels bijvoorbeeld en een bar, zodat je gasten eerst even een drankje kunnen nemen voordat het event van start gaat. Vanuit de Hal kom je ook in de intieme Berlage kamer, die gebruikt kan worden als vergaderzaal, break-out ruimte of als uitvalsbasis voor de organisatie tijdens een event.

Rondleiding

Vanuit de Hal gaan we de trap op naar de Erezaal. Een prachtige ruimte in het hart van het gebouw waar je letterlijk tussen de kunst zit. Aan beide zijden van de zaal vind je de entree naar de tijdelijke tentoonstellingen en daardoor krijgt de Erezaal zelf regelmatig een metamorfose. Dan dineer je er onder een kunstinstallatie bijvoorbeeld. Een bijzondere plek voor borrels en diners waar je het unieke gevoel van een stil museum na sluitingstijd op een ultieme manier ervaart.

Een event op de Erezaal, of in één van de andere zalen, is bovendien goed te combineren met een exclusieve rondleiding door het museum. De experts van het Kunstmuseum nemen dan kleine groepjes gasten mee zodat ze de collectie op een unieke manier kunnen beleven. Het is ook mogelijk om met een grotere groep het museum te ontdekken want in alle zalen staan experts die vragen kunnen beantwoorden en van alles kunnen vertellen over de stukken.

Tuinzaal

De grootste zaal van het Kunstmuseum is de indrukwekkende Tuinzaal. Hier kunnen maximaal 700 mensen vertoeven voor diners, presentaties of andere grotere evenementen. De Tuinzaal was jarenlang een open binnentuin en is in 2014 overdekt met een glazen dak. Hierdoor is het een fijne lichte ruimte die in de avond prachtig uitgelicht kan worden met licht in allerlei kleuren. Ondanks het glazen dak wordt het nooit te warm of te koud in de ruimte vanwege een slim klimaatsysteem. Ook zit er in de dakdelen en de kolommen in de zaal akoestisch materiaal dat zorgt voor een prettige akoestiek.

In de ruime Tuinzaal wordt je aandacht meteen getrokken door het kunstwerk van Theo Jansen. Een enorm strandbeest van karton, hout en PET-flessen dat zelfstandig kan lopen door de wind op het strand. Een echte blikvanger die tijdens een event prachtig uitgelicht kan worden en sowieso een gespreksonderwerp is op je event. De zaal, die uitzicht biedt op de omliggende tentoonstellingszalen, wordt overdag gebruikt door het museumrestaurant maar is buiten openingstijden beschikbaar voor verhuur. Bijzonder feitje: Barack Obama opende de Tuinzaal in 2014 tijdens de Nuclear Security Summit.

Presentaties

Op de begane grond, net achter de informatiebalie, zit nog een bijzondere verrassing. Hier vind je de Aula met ruimte voor maximaal tweehonderd personen. Een klassieke theaterzaal, maar dan wel met gele stoelen. Perfect voor lezingen, workshops en presentaties. Ook hier is de art decostijl van Berlage niet te missen. Het museum faciliteert technische wensen waardoor je echt impact kan maken met je presentatie.

Kunst en architectuur staan centraal in het iconische Kunstmuseum en dat maakt deze evenementenlocatie ook zo uniek. Je gasten kunnen er ronddwalen tijdens een break-outsessie en zich laten inspireren of juist rondgeleid worden door een expert. Je kunt er exclusief dineren buiten openingstijden middenin de kunst of borrelen in de lichte en ruime Tuinzaal. Overal zijn weer andere details te ontdekken waardoor je gasten nog lang onder de indruk blijven van jouw event.

Foto’s: Kunstmuseum Den Haag