Kunstlinie Almere Flevoland

Veelzijdige evenementenlocatie in architectonisch hoogstandje

Het gebouw van Kunstlinie Almere Flevoland, oftewel KAF, in Almere lijkt zachtjes op het water te drijven. Alle buitenmuren zijn van glas, dus veel licht en een vredig uitzicht vormen de hoofdingrediënten van een bezoekje daar. Of toch niet? KAF is, naast een evenementenlocatie, namelijk ook een theater, poppodium, expositieruimte en academie. Dat betekent dat de drie professionele theaterzalen ook compleet omgetoverd kunnen worden tot een dansvloer of congreszaal. Ook de inrichting is alles behalve vredig: veel kleur en moderne kunst straalt je tegemoet. GreaterVenues krijgt een rondleiding door deze veelzijdige en bijzondere locatie.

De binnenkomst in de Foyer van het KAF gebouw, dat is ontworpen door de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, is al groots. Het is een enorme ruimte, met her en der banken, stoelen en tafels en het Citylounge café dat voor iedereen toegankelijk is. Deze ruime opzet is overal in het gebouw te voelen en geeft meteen veel lucht. Overal in de ruimte staan installaties en grappige zitjes van kunstenaar Sander Bokkinga met de zee als thema. Hierdoor nodigt de Foyer uit om even wat te drinken bij het café voordat een voorstelling begint of er wat werk te doen. Maar de ruimte kan ook gebruikt worden voor een beurs in festivalsfeer of zelfs als concertzaal. Dat is allemaal bespreekbaar.

Grote Zaal en Middenzaal

Meteen rechts bij binnenkomst ligt de grootste theaterzaal van KAF: de -hoe kan het ook anders- Grote Zaal. Zowel aan de voor- als achterkant omringd door de Hoge Foyer en de Trapfoyer, een eigen garderobe en toiletten. We komen binnen in de Hoge Foyer van maar liefst 26 meter hoog waar je oog meteen getrokken wordt naar het kunstwerk dat een van de enorme muren compleet bedekt. Vanwege de aanwezigheid van een bar wordt deze ruimte vaak gebruikt voor ontvangsten, de lunch of voor workshops. Hetzelfde geldt voor de Trapfoyer achter de zaal, waar je een prachtig uitzicht hebt over het water en de Guggenheim-achtige trap die er ligt kunt bewonderen.

Wanneer je op het enorme podium van de Grote Zaal staat, kun je niet anders dan je even speciaal voelen. Hier kunnen beurzen en diners worden georganiseerd voor maar liefst 300 personen met bijvoorbeeld life cooking. Bovendien kunnen de eerste vier rijen stoelen weggehaald worden zodat het podium nog groter wordt. De zaal heeft drie balkons waardoor er in totaal bijna duizend mensen kunnen zitten. Ideaal dus voor grote evenementen of congressen. Doordat KAF beschikt over een professioneel technisch team voor het geluid en het licht kan de zaal totaal naar wens ingericht en opgebouwd worden.

Middenin de grote Foyer die je passeert bij binnenkomst ligt de Middenzaal. Een wat meer intieme, maar multifunctionele zaal met een prachtig uitzicht over het Weerwater. Wat is indrukwekkender dan bij binnenkomst genieten van het licht en het uitzicht waarna zwarte schermen voor de ramen zakken en de bijeenkomst begint? Er kunnen zo’n 330 personen in de zaal terecht, maar de tribune kan ook deels ingeklapt worden waardoor er een groter podium ontstaat waar plek is voor zo’n 500 mensen, tijdens concerten of bedrijfsfeesten bijvoorbeeld. De Middenzaal heeft tevens een eigen foyer met bar, garderobe en toiletten.

Kleine Zaal en subruimtes

Vanuit de intieme Kleine Zaal kun je helemaal naar de overkant van het Weerwater kijken waar het terrein van de Floriade in 2022 wordt gebouwd. Ook hier kunnen de zwarte verduisteringsdoeken langzaam zakken voor een spectaculair begin van het event. In deze zaal kunnen zo’n 150 personen terecht voor diners, presentaties of symposia. Wanneer de tribune ingeschoven is, kan er gedanst worden door 300 man. Grappig detail: de muur tegenover de tribune is beschilderd met speciale verf waarop geprojecteerd kan worden. Dit zorgt dus voor een enorm en haarscherp projectiescherm. Voor de entree van de Kleine Zaal ligt de bar van café Citylounge waardoor er een afgeschermd stuk ontstaat. Hier kunnen ontvangsten of borrels gehouden worden wanneer het event zelf in de Kleine Zaal plaatsvindt.

Naast de kleine zaal ligt de Architectuurstudio en de Workshopruimte. Hier worden speciale teambuilding workshops met LEGO gehouden. Ideaal als leuke onderbreking van een evenement, want: wie houdt er nou niet van bouwen met LEGO? In de Architectuurstudio is een complete maquette van Almere en enkele prominente Almeerse gebouwen te zien die volledig van LEGO zijn gemaakt. Verspreid over de rest van het gebouw zijn verschillende studio’s te huur voor 50 tot 80 personen om te gebruiken als break-out ruimte of voor workshops, lezingen of vergaderingen. Opvallend is Studio Duin, die compleet ingericht is als dansstudio en daarom goed in te zetten is voor dans- of yogaworkshops na een vergadering om even los te komen van alles.

Vergaderen

Speciaal voor vergaderingen zijn er twee ruime zalen ingericht, met natuurlijk uitzicht op het water of het stadscentrum van Almere. De muren van de Waterfoyer, op de begane grond, bestaan voor de helft uit ramen wat de zaal een heerlijk licht en vrolijke uitstraling geeft. Op de tweede verdieping ligt de wat grotere Panoramafoyer. Deze zaal heeft een aparte ontvangstruimte, toiletten en garderobe en wordt daarom veel gebruikt voor grotere vergaderingen, presentaties en bijeenkomsten van ongeveer 50 personen. Middenin het gebouw op de begane grond ligt tot slot de Overgooi, een grote multifunctionele ruimte omringd door glas dat voor allerlei soorten events tot 150 personen gebruikt kan worden.

In het enorme gebouw van KAF is het bijna onmogelijk om geen ruimte te vinden die precies bij je wensen past. Bovendien kan er altijd met je worden meegedacht over de inhoud van een event. Een koppeling met de expositie in het gebouw, een LEGO workshop of een theatervoorstelling is hierdoor makkelijk te maken. De technische afdeling van KAF zorgt ervoor dat het licht, geluid en de techniek tot in de puntjes geregeld is. Het uitzicht over het water, de centrale ligging in het land en het geweldige gebouw maken deze evenementenlocatie één om rekening mee te houden!