Singer Laren

Kunst en events gaan samen, bij Singer thuis

Zouden we een lijstje samenstellen met de meest veelzijdige event locaties, dan springt één er direct tussenuit. Sinds de zomer van 2017 is Singer Laren vernieuwd en zijn hier bijna oneindig veel mogelijkheden. Waar anders vind je een museum, een klassieke villa, een prachtige beeldentuin én een gloednieuw modern theater onder één dak? Het maakt dat de locatie geschikt is voor kleine, intieme bijeenkomsten, tot een groot publieksevent als de beurs Salon Residence voor 10.000 bezoekers.

Waar begin je als je een locatie als Singer Laren beschrijft? De schitterende ligging in het mooie Laren, in het hart van ’t Gooi? De bekende ‘Singer-collectie’ als basis voor ieder seizoen wisselende tentoonstellingen? De prachtige moderne theaterzaal, met een geweldige akoestiek? Of de duidelijke visie op wat een museum/theater nodig heeft om tegelijkertijd een hele goede evenementenlocatie te zijn. Aan ervaring met evenementen heeft de locatie geen gebrek; als private stichting houdt Singer Laren al ruim zestig jaar zonder subsidie het hoofd boven water.

Singer Laren

Singer Laren is een particulier, cultureel erfgoed, dat bestaat uit het museum, de villa, het theater en de beeldentuin. De villa werd tot zestig jaar geleden nog bewoond door het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Anna en William Singer.

William schilderde in zijn atelier, Anna speelde op de vleugel in de woonkamer. Samen verzamelden zij een indrukwekkende kunstcollectie, die tot op de dag van vandaag de basis vormt voor de vele tentoonstellingen in Singer Laren. Na het overlijden van William Singer werden het theater en museum aan de villa aangebouwd en ondergebracht in een particuliere culturele stichting. Deze basis geeft Singer Laren die bijzondere mix, waar podiumkunst en schilderkunst samenkomen. En die combinatie komt nog beter naar voren sinds de verbouwing, die in 2017 werd afgerond.

Wie het oude Singer Laren gewend is, zal misschien even moeten wennen aan de aanblik van het nieuwe gebouw. Het verouderde, ‘dorpse’ theatergebouw dat nog uit de jaren ’50 stamde maakte plaats voor een opvallend en modern vormgegeven ontwerp. Strakke lijnen en een transparante gevel zorgen dat Singer Laren de blik al van ver weet te vangen. En hoe dichter bij je komt, hoe meer je ziet: de nieuwe entree biedt een fraaie doorkijk op de achter het gebouw gelegen beeldentuin.

De klassieke villa

Singer Laren bestaat eigenlijk uit drie gebouwen. In het midden ligt de villa, het oude huis van Anna en William Singer. Aan een kant grenst die aan het museum, en aan de andere zijde is een doorgang naar het theater. De nieuwe theaterfoyer verbindt de drie delen met elkaar, maar maakt het ook mogelijk om ieder deel afzonderlijk in te zetten voor evenementen.

Neem het eerste deel van de locatie: de villa. Hier heerst een warme en intieme sfeer; het voelt alsof je bij de familie Singer thuis bent. Karakteristieke elementen uit de oude villa bleven bewaard, waardoor het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Het is een heerlijk plek om tijdens je museum- of theaterbezoek plaats te nemen bij het knapperende haardvuur, of een hapje te eten in de oude eetkamer onder de beroemde glas-in-loodlamp van Tiffany. Maar de villa is ook een hele mooie locatie voor een intieme vergadering of diner, of om de borrel na afloop van een congres in het theater in een heel andere setting te doen plaatsvinden.

Het museum

Wanneer je de villa doorsteekt naar het museum, voelt het als een korte reis door de tijd. De warme houten lambrisering gaat over in strakke witte muren, de schemerlampen in spots, en ineens loop je in een strak, licht museum. De verschillende zalen van het museum bieden plaats aan ieder seizoen wisselende tentoonstellingen, waarbij de basis wordt gevormd door de eigen collectie. Een bijzonder aspect hiervan is de mogelijkheid voor zakelijke bezoekers om midden tussen de kunst te dineren.

De Orangerie, de zaal die in het museum aan de beeldentuin grenst, is altijd beschikbaar voor bijeenkomsten. De ruimte heeft uitzicht op de beeldentuin, en geeft met openslaande deuren rechtstreeks toegang tot een eigen terras. Leuk is dat je gasten hier alleen via de tuin of door het museum kunnen komen, zodat iedereen hier echt iets meekrijgt van de locatie.

We lopen buitenom naar het theater, waarbij we de vernieuwde beeldentuin oversteken. Deze bestaat uit enkele grote terrassen, gelegen rond een prachtige aangelegde tuin. De beeldentuin werd ingericht door de toonaangevende landschapsarchitect Piet Oudolf, die alle buitenruimte van Singer Laren voor zijn rekening nam. De tuin is geschikt voor grote feesten en ontvangsten, met plek voor tot 400 personen.

Het nieuwe theater

Het theater, tot slot, bevindt zich in de moderne nieuwbouw. Hier vinden we een ruime theaterzaal, diverse kleedruimtes en foyers en een fraaie daktuin. De entree van dit gebouw is de Grote Foyer: een ruime en open ruimte. Aan de ene kent is alles nieuw en modern, aan de andere kant is de originele bakstenen buitenwand van de villa intact gelaten en vormt de entree tot de rest van het complex.

De nieuwbouw heeft een open karakter, mede door het gebruik van de materialen glas, beton en hout. In de foyer voeren glas en beton de boventoon, maar hoe dichter we bij de theaterzaal komen, hoe meer het hout terrein wint; met als hoogtepunt de theaterzaal zelf, die vrijwel volledig met hout is bekleed. Het geeft het theater een warm, intiem karakter én een hele goede akoestiek. De 400 stoelen zitten super comfortabel en hebben veel beenruimte, wat het een ideale locatie maakt voor congressen.

Singer Laren biedt drie totaal verschillende sferen, van de intieme en karaktervolle villa tot een modern museum en volledig uitgeruste theaterlocatie. Daardoor profiteer je hier van de voorzieningen van zowel een museum- als een theaterlocatie. Alles is in huis om een event technisch perfect te regelen: van de licht- en geluidstechniek tot de expertise om die optimaal in te zetten. Singer Laren is geschikt is voor vrijwel ieder event!