Maassilo

Industrieel feesten of vergaderen tussen de historische graansilo’s

Rauw, industrieel en hip zijn de woorden die evenementenlocatie Maassilo in Rotterdam het beste omschrijven. Je vergadert, bezoekt een congres of feest tussen de antieke machines en zware betonnen pilaren waar 326 enorme silo’s op rusten. De Maassilo was namelijk nog tot in de jaren negentig in gebruik als graansilo. Die geschiedenis voel je overal en maakt deze locatie uniek. Redenen genoeg dus om een kijkje te nemen in dit bijzondere gebouw aan het water van de Maashaven.

Er is geen twijfel over mogelijk dat we in Rotterdam zijn beland. Middenin het havengebied, pal aan het water, ligt de Maassilo. Je kunt je levendig voorstellen hoe hier jarenlang schepen af en aan voeren om hun graan in de silo’s te laten opslaan. Het bijzondere is dat al die honderden silo’s er nog steeds staan met eronder en erboven zalen voor evenementen, beurzen, presentaties en vergaderingen. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd in de Maassilo. De Now&Wow Club, die de eerste jaren allerlei feesten organiseerde in het gebouw, is na ruim elf jaar weer terug op de tiende verdieping. Naast de vaste clubavond op zaterdag, kunnen de drie zalen van Now & Wow gehuurd worden voor evenementen. Ook nam Maassilo onlangs de vergaderzalen van Raaf over op de begane grond en de zevende verdieping en gaf ze een flinke make-over. Deze zeven zalen zijn nu te huur onder de naam Creative Meetings & Events (CME). De vier grote zalen van de Maassilo zelf maken het aanbod compleet: vijf tot maar liefst vijfduizend gasten kunnen nu in de historische graansilo terecht.

Grappige details

We beginnen beneden bij de Kleine Zaal, die trouwens totaal niet klein te noemen is. Ze biedt ruimte aan zo’n 1000 personen. Door de aangrenzende artiestenruimten, het vaste podium en geluidsisolerende plafonddoeken is deze zaal erg geschikt voor concerten. Maar er worden ook regelmatig borrels, presentaties, congressen en beurzen in georganiseerd. In het hele gebouw kom je souvenirs tegen van vroeger maar in de Kleine Zaal is de geschiedenis van het gebouw misschien wel het beste te zien. Op het plafond zie je namelijk de onderkant van enkele van de enorme silo’s die boven de drie zalen op de begane grond staan. Zette je die open, dan stroomde het graan eruit. Wie gasten nog meer mee wil geven kan tijdens of na een event een rondleiding boeken die wordt gegeven door een oud-medewerker van de vroegere graanopslag.

De Middenzaal, die logischerwijs tussen de Kleine- en Grote Zaal ligt, biedt plek aan maximaal 1000 personen en is ongeveer even groot als de Kleine Zaal. Grappige details, zoals de enorme discobol aan het plafond en een antieke auto tegen de muur, maken de ruimte meteen gezellig. In deze zaal kun je bovendien in één van de silo’s zo’n zestig meter omhoog kijken. De Middenzaal wordt vaak gebruikt als ontvangst- of cateringruimte waarna het programma van het evenement in de Grote- of Kleine Zaal plaatsvindt, maar kan ook gewoon los gehuurd worden. Doordat het podium en de tribune gemakkelijk weggehaald kunnen worden is de zaal erg flexibel.

Maassilo, Rotterdam
De Kelder. Foto's: Maassilo

Exclusiviteit

We lopen door naar de Grote Zaal, de grootste van het hele complex. Hier kunnen allerlei soorten evenementen georganiseerd worden voor maximaal 2000 personen. De Grote Zaal is meestal de plek waar beurzen, congressen of festivals met foodtrucks georganiseerd worden vanwege de ruime ingang waar eigenlijk alle trucks wel doorheen passen. Ook zijn er artiestenruimten aanwezig.

Alle drie de grote zalen op de begane grond hebben een eigen entree, één of meerdere bars en een toiletblok. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een exclusieve ruimte. Door creatief te spelen met licht in allerlei kleuren worden de zalen sfeervol zonder het stoere industriële randje te verliezen. De Kelder, van bijna duizend vierkante meter, kan gebruikt worden als extra subruimte. Ook kan er een garderobe gemaakt worden, zijn er kassa’s voor eventuele muntenverkoop en zijn er honderden kluisjes aanwezig.

Now&Wow Club

Via een van de vier ingangen van de Maassilo komen we binnen in het gedeelte van de Now&Wow Club. Een van de twee liften, met typische liftmuziek, brengt ons naar de tiende verdieping waar drie kleurrijke en compleet aangeklede zalen op ons wachten. In de grootste zaal, Now, staan overal rode stapelbedden tegen de muur waar mensen even kunnen relaxen. Daarnaast is er een groot podium en zijn er twee barren aan beide kanten. Hierdoor is de zaal ook op te splitsen in twee delen. In de Now zaal wordt veel gewerkt met projectie en, hoe kan het ook anders, met licht in allerlei kleuren.

De meest opvallende en feestelijke ruimte van misschien wel het hele gebouw is de Disko l’Amour zaal. Er hangen overal discobollen aan het plafond, kleurrijke schilderijen van vrouwengezichten aan de muur en er zijn rode banken met zachte kussens. Perfect voor een bedrijfsborrel of een wat intiemer feestje van maximaal 150 gasten. Tegenover deze zaal ligt de Kiss zaal waar je je ineens beseft dat je op de tiende verdieping van het gebouw zit. Door de vele ramen heb je een prachtig uitzicht over het havengebied, maar de ramen kunnen eventueel ook verduisterd worden. De zaal is helemaal zwart en daardoor een black box vol mogelijkheden. De verplaatsbare bar en het verrijdbare podium versterken deze flexibiliteit nog eens.

De zalen van de Club worden nooit aan meerdere partijen tegelijk verhuurd, maar zijn altijd exclusief beschikbaar voor een evenement. Alle zalen samen hebben een capaciteit van maar liefst 1800 mensen. De roze ruimte die de drie zalen met elkaar verbindt, Place Pigalle, kan bijvoorbeeld gebruikt worden als loungeruimte.

Vergaderen

Tussen alle feestelijke ruimten vol gekleurd licht en projecties zijn de vergaderzalen van CME een oase van rust. Maar ook hier is de geschiedenis van het gebouw niet vergeten. In veel van de zalen zie je antieke machines en andere details die je herinneren aan vroegere tijden. Op de begane grond, grenzend aan de grote zalen van Maassilo, vind je de lange Forest zaal die erg geschikt is voor presentaties, lezingen en bijeenkomsten. Daarnaast ligt het gezellige Café met allerlei zitjes voor informele bijeenkomsten of vergaderingen of om in combinatie met Forest te huren. Op de zevende verdieping liggen nog vier zalen die variëren in grootte. In de lichte en moderne Viewpoint trekt het geweldige uitzicht meteen de aandacht terwijl de wand met krijtbordverf in de Machinekamer de creativiteit opwekt. De Skylobby is de grootste zaal van CME met een eigen bar en keukentje, handig voor een borrel na een presentatie. Tot slot is er de multifunctionele ruimte Hide-Out die erg geschikt is voor brainstormsessies en workshops.

Hoe groot of klein een groep ook is, bij Maassilo zijn er dus mogelijkheden én stijlen genoeg. De eventmanagers denken mee over alles: catering, decoratie, meubilair, licht en geluid. Vervolgens kunnen ze niet alleen adviseren welke zaal of zalen het meest geschikt zijn voor je event, maar het regelen van een cateraar of het huren van meubilair of decoraties is ook geen probleem. Van een foodfestival onder de graansilo’s, een bedrijfsfeest in discostijl in de Now&Wow Club of een vergadering met een prachtig uitzicht over Rotterdam: bij de Maassilo zit je goed!