Strandzuid

Houd het hoofd koel bij dit fantastische stadsstrand

Tussen alle bedrijvigheid en hectiek op de Zuidas is één bedrijf dat altijd het hoofd koel houdt: Strandzuid. Want terwijl de vele duizenden beurbezoekers, werknemers, werkgevers en ondernemers in het bruisende zakenhart van Amsterdam zich een slag in de rondte werken, zitten ze bij Strandzuid achterover in de leunstoel met de voetjes in het zand en een verfrissend drankje in de hand. GreaterVenues wilde ook wel even ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en ging op bezoek bij dit wel heel fijne stadsstrand.

Wij treffen het: het is een prachtige dag als wij letterlijk en figuurlijk warm worden ontvangen bij één van de weinige stadsstranden die de hoofdstad kent, Strandzuid. En dat middenin het bruisende hart van de Zuidas, gelegen tussen de gigantische RAI en het Beatrixpark. Dat verklaart gelijk deels het succes van Strandzuid als evenementenlocatie: want wie wil nou niet na een lange dag op de beurs of een lange week werken, even helemaal weg van alle dagelijkse beslommeringen? En waar kan dat dan beter dan bij een strand, met bar, loungestoelen, een goede beach vibe, nota bene om de hoek? Nergens dus.

Strandzuid Amsterdam

Beach vibe

Als we onze weg naar Strandzuid gevonden hebben, worden we gelijk ondergedompeld in een onmiskenbare beach vibe. De locatie onderging vorig jaar een grote renovatie en liet zich daarbij inspireren door Bali – het paradijselijke vakantieoord. Dat is terug te zien in de vele houten elementen en het hier en daar uit Bali geïmporteerde meubilair. Naast het grote terras ligt een ruime strook zand met heerlijke loungestoelen, parasols, een volleybalnet en natuurlijk bezoekers die in hun nopjes zijn met hun vondst van een strand zo middenin de stad.

Het mooie is dat Strandzuid de publieke functie naadloos combineert met een evenementenlocatie. Want The Restaurant, de ruime eetgelegenheid die grenst aan dit centrale terras, heeft een publieke bestemming. Maar The Beach House, een iets kleinere ruimte die grenst aan het restaurant, is een evenementenlocatie. Zo kan het gebeuren dat een klein gezelschap een feestje viert in The Beach House met eigen terras, maar ook wat reuring meepakt van het aangrenzende publieke terras, wat in de praktijk altijd zorgt voor meer gezelligheid.

The Boat House

Maar natuurlijk biedt Strandzuid ook mogelijkheden voor privéevents. The Restaurant en het publieke terras is aan de andere kant van de evenementenlocatie in feite gespiegeld, met daar The Boat House en The Jetty Bar. The Boat House is de voornaamste event space van Strandzuid met een capaciteit van 500 en vormt altijd de basis van grotere events. De stijl is vergelijkbaar met The Restaurant en The Beach House en is het best te omschrijven als een strandtent, met veel houten elementen en leuke details.

The Boat House wordt vaak gecombineerd met The Jetty Bar, een kleinere ruimte die nog plaats biedt aan zo’n 150 man. Maar de nadruk ligt bij Strandzuid op de buitenbeleving. Die is bij The Boat House en The Jetty Bar fantastisch, want door de langwerpige vorm van de evenementenlocatie als geheel en de ligging pal aan het water, ontstaat een soort miniboulevard. De meest gewilde loungestoelen zijn natuurlijk die op nog geen meter van het water staan en uitzicht bieden op het Beatrixpark. Her en der staan tafels onder parasols, er is veel groen en alles voelt aan als een vakantieoord.

Strandzuid Amsterdam

Strandzuid

En zo kun je bij Strandzuid eigenlijk alle kanten op. Van bedrijfsfeestjes tot de vrijdagmiddagborrel, van een brainstorm op het strand tot een diner met vlees van de imposante, zelfgemaakte smoker. Combineer je verjaardagsfeestje met de gezelligheid van The Restaurant of wijk voor een meer discreet event uit naar The Boat House. Zolang je van strand houdt kan het eigenlijk niet mis.

Sinds de renovatie is de nieuwe slogan van Strandzuid ‘City Escape’, en dat is precies wat Strandzuid is: een ontsnapping aan de hectiek van de Zuidas en de stad – en hoewel het er middenin ligt, toch even helemaal weg. Mis deze zomer dit unieke stadsstrand niet.